Το συγκεκριμένο είναι ίσως το διάδημα με την πιο ρομαντική ιστορία που ονομάστηκε το διάδημα του χεδίβη της Αιγύπτου. Η ιστορία της δημιουργίας του διαδήματος ξεκινά, όπως αναφέρει και το όνομά του στην Αίγυπτο.
Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ανιψιά του βασιλιά Εδουάρδου του 7ου του Ηνωμένου Βασιλείου, βρισκόταν σε βασιλική περιοδεία με τους γονείς της, τον πρίγκιπα Αρθούρο, (τρίτο γιο της βασίλισσας Βικτωρίας) δούκα του Connaught (Κόνοουτ) και την πριγκίπισσα Λουίζα της Πρωσίας, που ήθελαν να παντρέψουν τις κόρες τους με τους κατάλληλους γαλαζοαίματους γαμπρούς.
Εκείνη την εποχή είχαν εστιάσει στον μελλοντικό βασιλιά της Σουηδίας τον Γουσταύο ΣΤ΄ Αδόλφο σαν πιθανό σύζυγο για την μεγαλύτερη αδελφή της Μαργαρίτας, την πριγκίπισσα Πατρίτσια.
Στην συνάντηση που έγινε στο Κάιρο, ο διάδοχος της Σουηδίας ερωτεύθηκε την μικρότερη κόρη του ζεύγους, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Εδώ επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία με την πριγκίπισσα Ελισάβετ ( Σίσσυ) της Βαυαρίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας.
Έτσι ερωτευμένος ο πρίγκιπας Γουσταύος Αδόλφος έκανε πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα κατά την διάρκεια ενός δείπνου στο βρετανικό προξενείο του Καΐρου, που έγινε αμέσως δεκτή μια και η Μαργαρίτα ήταν ήδη ερωτευμένη μαζί του. Παντρεύτηκαν στον πύργο του Ουίνδσορ το 1905.
Η γαμήλια φωτογραφία του ζεύγους. Από αριστερά οι πρώτες ξαδέλφες της νύφης, πριγκίπισσες Ευγενία του Μπάττενμπεργκ (κατοπινή βασίλισσα της Ισπανίας) και η πριγκίπισσα Βεατρίκη του Εδιμβούργου, ο γαμπρός και η νύφη, καθώς και η αδελφή της, πριγκίπισσα Πατρίτσια. Κάθεται δίπλα στη νύφη η μικρή δεύτερη ξαδέλφη της, η πριγκίπισσα Μαίρη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ζεύγος με τα παιδιά τους. Στα πόδια του πατέρα της η μικρή πριγκίπισσα Ίνγκριντ της Σουηδίας
Δεδομένου ότι το νεαρό ζευγάρι είχε γνωριστεί και είχε ερωτευτεί στην χώρα του, ήταν μεγάλη υπόθεση για τον χεδίβη της Αιγύπτου -του κυβερνήτη της χώρας, που εκείνη την εποχή ήταν υπό βρετανική κατοχή – να τους κάνει ένα ταιριαστό για την περίσταση γαμήλιο δώρο.
Παρήγγειλε λοιπόν στον διάσημο γαλλικό οίκο κοσμημάτων Cartier (Καρτιέ) την δημιουργία ενός διαδήματος ειδικά για αυτή την περίπτωση.
Η Αυτού Υψηλότητα, ο Abbas II, χεδίβης της Αιγύπτου
Το διάδημα περιγράφεται σαν ένα συμμετρικά επαναλαμβανόμενο σχέδιο περιστρεφόμενων φυλλωμάτων από διαμάντια δεμένα σε πλατίνα.
Ένα κόσμημα με μεγάλη συναισθηματική αξία για τον βασιλικό οίκο της Σουηδίας και κατόπιν της Δανίας.
Εδώ βλέπουμε μια γκραβούρα με τα γαμήλια δώρα της πριγκίπισσας Μαργαρίτας του Connaught που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουνίου του 1905 στην έκδοση του Illustrated London News. Το διάδημα διακρίνεται στο κάτω μέρος της γκραβούρας.
Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Connaught από τον Axel Jungstedt, περίπου το 1909.
Το διάδημα μπορεί επίσης να φορεθεί σαν στόλισμα στήθους, πράγμα που συνηθιζόταν μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, όπως φαίνεται στο παραπάνω πορτραίτο της πριγκίπισσας.
Μετά τον πρόωρο θάνατο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας το 1920, το διάδημα κληροδοτήθηκε στην κόρη της την πριγκίπισσα Ίνγκριντ, που το πήρε μαζί της, όταν παντρεύτηκε το 1935 τον μελλοντικό βασιλιά Φρειδερίκο IX της Δανίας.
Πάνω φωτογραφίες: Οι τρεις κάτοχοι του διαδήματος. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Σουηδίας, η βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας και η βασίλισσα Άννα-Μαρία της Ελλάδας.
Το 1948 και το 1960 η βασίλισσα Ίνγκριντ το δάνεισε στην ξαδέλφη της πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Δανίας για να παραστεί στην ενθρόνιση της βασίλισσας Τζουλιάνα της Ολλανδίας και στον γάμο του βασιλιά Μποντουέν του Βελγίου.
Επίσης το 1958, την δάνεισε στην ανηψιά της την πριγκίπισσα Μαργκαρέτα της Σουηδίας, όταν ήλθε στην Δανία για τις εορταστικές εκδηλώσεις της ενηλικίωσης της πρώτης ξαδέλφης της, πριγκίπισσας (τωρινής βασίλισσας) Μαργκρέτε της Δανίας.
Επίσημο πορτρέτο της βασίλισσας Ίνγκριντ στην δεκαετία του 50 που φοράει το διάδημα.
Όταν οι τρεις κόρες της βασίλισσας Ίνγκριντ παντρεύτηκαν φόρεσαν το διάδημα σαν ένδειξη σεβασμού στην μνήμη της γιαγιά τους . Έτσι ξεκίνησε μια όμορφη οικογενειακή παράδοση που κρατά ως τις μέρες μας.Το φόρεσε πρώτα η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία το 1964, μετά η πριγκίπισσα Μαργκρέτε το 1967 και η πριγκίπισσα Μπενεντίκτε το 1968.
Αυτή η όμορφη οικογενειακή παράδοση συνεχίστηκε και στην επόμενη γενεά των πριγκιπισσών, με την μεγαλύτερη κόρη της πριγκίπισσας Μπενεντίκτε,την πριγκίπισσα Αλεξάνδρα zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg που φόρεσε το διάδημα το 1998, και την μεγαλύτερη κόρη της βασίλισσας Άννας-Μαρίας, την πριγκίπισσα Αλεξία το 1999, καθώς και την πριγκίπισσα
καθώς και την πριγκίπισσα Nαταλία zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg,το 2011 (που το φόρεσε με την τωρινή του μορφή).
Η τελευταία ανύπαντρη εγγονή της βασίλισσας Ίνγκριντ είναι η πριγκίπισσα Θεοδώρα της Ελλάδας που σίγουρα θα την φορέσει στον γάμο της κι έτσι θα συνεχιστεί η παράδοση.
Θα ακολουθήσουν και οι πριγκίπισσες Ισαβέλλα, Ιωσηφίνα και Αθηνά της Δανίας, εγγονές της βασίλισσα Μαργαρίτας, όπως και η πριγκίπισσα Μαρία Ολυμπία κόρη του διάδοχου Παύλου και η Αριέττα, η Άννα-Μαρία και Αμαλία Μοράλες, κόρες της πριγκίπισσας Αλεξίας.
Μετά τον θάνατο της το 2000 το διάδημα κληροδοτήθηκε στην μικρότερη κόρη της βασίλισσας Ίνγκριντ,την βασίλισσα Άννα-Μαρία των Ελλήνων, με τον όρο να το δανείζει στις απογόνους της βασίλισσας Ίνγκριντ για να το φορέσουν την μέρα του γάμου τους.
Έτσι ακολουθεί την μοίρα πολλών κοσμημάτων, που μέσω βασιλικών γάμων μεταφέρεται μεταξύ των ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων. Η βασίλισσα Άννα-Μαρία όταν το κληρονόμησε από την μητέρα της, έκανε μια μετατροπή ανυψώνοντας το μπροστινό μέρος στο διάδημα.
Από το 2001 η βασίλισσα Άννα-Μαρία έχει φορέσει το διάδημα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως το 2001 στον γάμο του διαδόχου της Νορβηγίας Χάακον,το 2004 στις εκδηλώσεις μια μέρα πριν τον γάμο του ανηψιού της διαδόχου Φρειδερίκου της Δανίας, καθώς και το 2012 επ’ευκαιρία της 40ης επετείου της ενθρόνισης της αδελφής της βασίλισσας Μαργκρέτε 2ης της Δανίας και του γάμου του διαδόχου μεγάλου δούκα Γουλιέλμου του Λουξεμβούργου.
Eπιμέλεια κειμένου: Νίκος Νικολόπουλος.
Τον ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία.
Πηγές:
http://www.thecourtjeweller.com
http://orderofsplendor.blogspot.gr
http://royal-jewels.blogspot.co.uk
http://tiara-mania.blogspot.gr
tiarasandtrianon.com