Ξεκίνησε χθες 22 Μαρτίου, στο Λέστερ της Βρετανίας, η διαδικασία για την επίσημη επαναταφή των λειψάνων του τελευταίου μονάρχη της δυναστείας των Πλανταγενέ και του οίκου του Γιορκ, βασιλιά Ριχάρδου Γ′ της Αγγλίας ο οποίος έπεσε το 1485 στην τελευταία και αποφασιστική μάχη των Πολέμων των Ρόδων.
Περισσότερα από 500 χρόνια χρειάστηκαν ώστε να οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία ο Ριχάρδος ο Γ′, όμως τελικά αυτό έγινε με όλες τις τιμές που αρμόζουν σε έναν τέτοιον ηγεμόνα. Σημειώνουμε ότι χιλιάδες κόσμου καταφθάνουν καθημερινά στο Λέστερ για αυτήν την τελετή.
Τα λείψανα του Ριχάρδου Γ′, που αγνοούνταν επί αιώνες, βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε δημοτικό πάρκινγκ στο Λέστερ από ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Λέστερ. Αμέσως μετά έγιναν κάποιες εξετάσεις DNA οι οποίες απέδειξαν ότι τα λείψανα ανήκουν στον Ριχάρδο. Ο 16ος στη γενεαλογική σειρά ανηψιός του Ριχάρδου ήταν εκείνος που χρησιμοποιήθηκε για την ταυτοποίηση του DNA των οστών. Είναι απόγονος του ίδιου του Ριχάρδου, από τη μεριά της αδερφής του, της Άννας του Γιορκ.
Ο Ριχάρδος ο Γ′ στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1483 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1485 στη μάχη του Μπόσγουορθ, κατά τον εμφύλιο μεταξύ του Οίκου του Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης (γνωστός κι ως «Πολέμου των Ρόδων»). Η σωρός του μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών στο Λονδίνο, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η ακριβής τοποθεσία του τάφου του παρέμεινε άγνωστη.
Το φέρετρο, επενδεδυμένο με μόλυβδο και φτιαγμένο από βελανιδιά, που κατασκεύασε ο ίδιος ο απόγονος του Ριχάρδου που τυχαίνει να είναι επιπλοποιός, έφυγε το μεσημέρι της Κυριακής από το Πανεπιστήμιο του Λέισεστερ, όπου βρισκόταν από όταν ανακαλύφθηκαν το 2012 τα οστά του Ριχάρδου. Η νεκρική πομπή που μετέφερε το φέρετρο του Ριχάρδου Γ′ πέρασε από πολλά χωριά, όπου πραγματοποιήθηκαν σύντομες τελετές και από διάφορα ιστορικά σημεία στην περιοχή του Λέστερ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το ιστορικό πεδίο του Μπόζγουορθ.
Στη συνέχεια, το φέρετρο μεταφέρθηκε με άμαξα στον Καθεδρικό Ναό του Λέστερ, όπου θα μείνει φρουρούμενο έως την ταφή, την Πέμπτη 26 Μαρτίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί τελετή χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, του πνευματικού ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας, καθώς και μελών της βασιλικής οικογένειας. Μάλιστα, το κοινό θα μπορεί να αποτίει φόρο τιμής στον νεκρό βασιλιά από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη.
Το φέρετρο είναι καλυμμένο με λευκά ρόδα, το σύμβολο του οίκου του Γιόρκ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Λέστερ αντικατέστησε τη σημαία του με το λάβαρο του Ριχάρδου Γ′.
Η νεκροψία
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λέστερ μελέτησε τα λείψανα του Ριχάρδου σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν την αιτία του θανάτου του. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Ριχάρδος έφερε πολλαπλά χτυπήματα τα περισσότερα εκ των οποίων έγιναν από όπλα της εποχής γεγονός που επιβεβαιώνει την ιστορική καταγραφή ότι ο Βρετανός βασιλιάς πέθανε κατά τη διάρκεια μιας μάχης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τρία από αυτά τα χτυπήματα, δύο στο κεφάλι και ένα στη λεκάνη, ήταν τόσο σφοδρά και συντριπτικά που πιθανότατα ήταν εκείνα που τον σκότωσαν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα χτυπήματα αυτά έγιναν είτε από κάποιο μεγάλο σπαθί είτε από κάποιο άλλο ισχυρό όπλο της εποχής όπως η αλαβάρδα (ένας διπλός πέλεκυς με μακρύ κοντάρι).
Με δεδομένο ότι τα χέρια και άλλα σημεία του σώματος του Ριχάρδου του Γ’ δεν φέρουν ίχνη (σοβαρών τουλάχιστον) χτυπημάτων εκτιμούν ότι ο βασιλιάς φορούσε την πανοπλία του αλλά κάποια στιγμή στη διάρκεια της μάχης είτε έβγαλε ο ίδιος είτε του έπεσε το κράνος με αποτέλεσμα να μείνει εκτεθειμένο το κεφάλι του και να δεχτεί τα θανατηφόρα χτυπήματα. Η εξέταση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet» και προσφέρει όπως είναι ευνόητο νέα δεδομένα στους ιστορικούς.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος