Στις 22 Οκτωβρίου 1923 ξέσπασε Στρατιωτικό Κίνημα με ηγέτες τους υποστρατήγους Γ. Λεοναρδόπουλο και Π. Γαργαλίδη και το συνταγματάρχη Γ. Ζήρα, τρεις μόλις μέρες μετά την προκήρυξη εκλογών για τις 16 Δεκεμβρίου 1923. Το Κίνημα Λεοναρδόπουλου-Γαργαλίδη απέτυχε και παρέτεινε την πολιτική ανωμαλία καθώς και την ισχύ του στρατιωτικού νόμου. Μέσα σε κλίμα έντασης έγιναν οι βουλευτικές εκλογές στις 16 Δεκεμβρίου 1923 για την ανάδειξη της Δ′ Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. Τρεις μέρες αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1923, με υπόδειξη της κυβέρνησης Γονατά, και με πρόσχημα τον φόβο εκδηλώσεως αντιβασιλικού πραξικοπήματος, ο βασιλιάς Γεώργιος Β′ έφυγε προσωρινά από τη Ελλάδα, ώσπου να αποφασιστεί η τύχη του πολιτεύματος, και ορίστηκε αντιβασιλιάς ο Παύλος Κουντουριώτης.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας άρχισαν να αναχωρούν από την Ελλάδα. Το βασιλικό ζεύγος αναχώρησε στις 19 Δεκεμβρίου επιβιβαζόμενοι από τον Πειραιά στο ατμόπλοιο «Δάφνη» με προορισμό την Ρουμανία. Τους προέπεμψαν ο πρόεδρος της κυβέρνησης Γονατάς με την σύζυγό του η οποία προσέφερε ανθοδέσμη στην βασίλισσα Ελισάβετ.
Την ημέρα εκείνη ξεκίνησε η δεύτερη και μακροβιότερη εξορία του βασιλέως Γεωργίου Β’. Έφθασαν στην Κωνστάντζα το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου και το επόμενο μεσημέρι εγκαταστάθηκαν στο Βουκουρέστι. Τον υποδέχθηκαν η ρουμανική βασιλική οικογένεια, ολόκληρο το ρουμανικό υπουργικό συμβούλιο και οι αρχές της πόλης, κάτι που συνιστούσε έμμεση αποδοκιμασία των γεγονότων στην Ελλάδα. Το βασιλικό ζεύγος εγκαταστάθηκε στην βίλλα Controceni που τους παραχωρήθηκε από τον βασιλιά της Ρουμανίας.
Αργότερα, ο Γεώργιος αναχώρησε για τη Μεγάλη Βρετανία όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα κάτω από την προστασία του εκεί βασιλιά Γεωργίου Ε′ και ύστερα από λίγους μήνες τον ακολούθησε ο διάδοχος Παύλος. Στις 25 Μαρτίου 1924 ανακηρύχθηκε Αβασίλευτη Δημοκρατία με ψήφισμα της Δ′ Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης και η δυναστεία κηρύχθηκε έκπτωτη ύστερα από δημοψήφισμα.
Κατά τα έντεκα χρόνια της διαμονής του στο Λονδίνο (1924-1935), ο βασιλιάς Γεώργιος Β′ είχε εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο «Brown’s». Στις 12 Δεκεμβρίου 2000, η διεύθυνση του ξενοδοχείου μετονόμασε το δωμάτιο όπου διέμενε ο βασιλιάς Γεώργιος, σε «King George II of the Hellenes», για να τιμήσει τον, επί έντεκα χρόνια, μόνιμο διαμένοντα του ξενοδοχείου τους, και δημιουργήθηκε για την περίσταση αυτή ο πίνακας που βλέπουμε παρακάτω, ο οποίος βρίσκεται, μέχρι σήμερα, στο κεντρικό χολ του δεύτερου ορόφου.
Τα αποκαλυπτήρια του πορτραίτου έγιναν σε μια σεμνή τελετή από τους βασιλείς Κωνσταντίνο & Άννα-Μαρία. Παρόντες ο πρίγκιπας Νικόλαος, ο δούκα του Κεντ Εδουάρδος και η διοίκηση του ξενοδοχειακού ομίλου.
Αναχωρώντας από την Μεγάλη Βρετανία στις 14 Νοεμβρίου 1935 για να επιστρέψει στην Ελλάδα και στον θρόνο, ο βασιλιάς Γεώργιος Β′ πρόσφερε ευχαριστήρια επιστολή και φωτογραφία του, υπογεγραμμένη, προς τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, ευχαριστώντας εκείνον και το προσωπικό του ″Brown’s Hotel″ για την άριστη εξυπηρέτηση που του παρείχαν κατά την πολυετή διαμονή του.