Η βασίλισσα της Ολλανδίας, Mάξιμα, ήταν μια πολύ κομψή παρουσία στους γάμους του πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ και της πριγκίπισσας Σοφίας. Φανερά αδυνατισμένη, τράβηξε τα φλας των φωτογράφων και προκάλεσε τις έντονες επευφημίες του κόσμου.
Η Μάξιμα είναι μια γυναίκα εκφραστική που δίνει την εντύπωση πως ασκεί πάντα τα βασιλικά της καθήκοντα με ενθουσιασμό και χωρίς καμία έπαρση. Με το λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο της γοήτευσε τον λαό της Ολλανδίας, ενώ κάθε της εμφάνιση σχολιάζεται λεπτομερώς.
Το φόρεμά της, που της πήγαινε θαυμάσια, είναι δημιουργία του Oλλανδού σχεδιαστή Jan Taminiau, και το φόρεσε για πρώτη φορά στην διάρκεια των εορτασμών της ενθρόνισης του συζύγου της, βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ, τον Απρίλιο του 2013. Τα κοσμήματα που φόρεσε στον γάμο, τα οποία έφεραν μεγάλα διαμάντια και ρουμπίνια, ταίριαζαν απόλυτα στο φόρεμα αυτό.
Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες συλλογές ιστορικών κοσμημάτων. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η βασίλισσα Τζουλιάνα δημιούργησε την «Orange Nassau Family Foundation» στην οποία ανήκουν όλα τα κοσμήματα της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας. Με αυτόν τον τρόπο τα διασφάλισε ώστε να μην βρεθούν μια μέρα προς πώληση σε κάποια δημοπρασία, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με πολύτιμα κοσμήματα που ανήκουν σε ευγενείς.
Το σετ κοσμημάτων που φορούσε η Μάξιμα στους γάμους του Καρλ Φίλιπ και της Σοφίας, είναι γνωστό ως «Ruby Mellerio Parure». Τα σετ αποτελείται από ένα διάδημα, ένα περιδέραιο, ένα βραχιόλι, μία μεγάλη καρφίτσα και μία βεντάλια. Η βασίλισσα Τζουλιάνα πρόσθεσε και σκουλαρίκια που προσαρμόζονται σε διαφορετικό μάκρος.
To σετ αυτό σχεδιάστηκε από τον πιο παλιό οίκο κοσμημάτων της Γαλλίας, Μellerio ή Μeller, με ζαφείρια και διαμάντια. Τελικά κρίθηκε πως τα ρουμπίνια ταίριαζαν καλύτερα. Χρησιμοποιήθηκαν ρουμπίνια εξαιρετικής ποιότητας Βιρμανίας. Η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας διαθέτει μια από τις πιο πλούσιες συλλογές κοσμημάτων με ρουμπίνια στην Ευρώπη.
Tην παραγγελία την έκανε το 1888, ο βασιλιάς Γουλιέλμος Γ΄της Ολλανδίας και μέγας δούκας του Λουξεμβούργου, για να τα προσφέρει στην δεύτερη σύζυγό του βασίλισσα Έμμα. Ο Γουλιέλμος (1817-1890) μετά τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας, Σοφίας της Βυρτεμβέργης το 1877, παντρεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου 1879, την κατά 41 χρόνια νεότερη του, πριγκίπισσα Έμμα de Waldeck- Pyrmont (1858-1934). Αυτός ήταν 61 χρονών και αυτή 20… Αν και χαρακτήρας δύστροπος, η παρουσία της νεαρότατης συζύγου του, επέδρασε θετικά στην ζωή του. To ζεύγος έζησε ευτυχισμένο τα έντεκα χρόνια του γάμου τους, και ο Γουλιέλμος το διάστημα αυτό πρόσφερε πολύτιμα δώρα στην κατανοητική και υπομονητική σύζυγό του.
Το 1888 παρήγγειλε αυτό το σετ κοσμημάτων, για να το προσφέρει στην γυναίκα του, για τα 30α γενέθλιά της. Πρώτα κατασκευάστηκε ένα κόσμημα από ασήμι ώστε να μπορεί να το προβάρει η βασίλισσα Έμμα και να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που έκρινε απαραίτητες. Πράγματι το κεντρικό σχέδιο στο περιδέραιο, η βασίλισσα Έμμα το βρήκε πολύ ογκώδες. Αφαιρέθηκε και έγινε μια μεγάλη καρφίτσα.
Το σετ αποτελείτο από 961 μεγάλα διαμάντια και ρουμπίνια συνολικώς. Το διάδημα έφερε 385, το περιδέραιο 425, και το βραχιόλι 135.
Το κόσμημα παραδόθηκε στον βασιλέα Γουλιέλμο στην τελική του μορφή στις 28 Οκτωβρίου 1888, με την δυνατότητα τα ρουμπίνια να μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους πολύτιμους λίθους. Μόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1890, η βασίλισσα Έμμα το φόρεσε αντικαθιστώντας τα ρουμπίνια με διαμάντια, λόγω του πένθους της. Κόστισε 160.000 χρυσά φιορίνια, ποσό αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής. Αλλά και σήμερα υπολογίζεται πως είναι ένα από τα πιο ακριβά σετ βασιλικών κοσμημάτων στην Ευρώπη.
Η βασίλισσα Έμμα το άφησε στο μοναδικό παιδί που απέκτησε με τον βασιλιά Γουλιέλμο Γ΄, την βασίλισσα Βιλελμίνη, το 1934.
H βασίλισσα Τζουλιάνα το κληρονόμησε από την μητέρα της το 1962. Υπήρξε και για αυτήν ένα από τα πιο αγαπημένα της σετ κοσμημάτων και το φορούσε συχνά σε επίσημες τελετές και φωτογραφήσεις.
Η βασίλισσα Βεατρίκη σπανίως φόρεσε όλο το σετ. Πηγές αναφέρουν πως από την μεγάλη καρφίτσα του στήθους, έχουν αφαιρεθεί οι πολύτιμοι λίθοι για να δημιουργηθούν, ένα μικρότερο περιδέραιο, μια πιο ευκολοφόρετη μικρή καρφίτσα και σκουλαρίκια. Το διάδημα φοριέται αποκλειστικά από την εκάστοτε βασίλισσα της Ολλανδίας, ενώ όλα τα άλλα κομμάτια έχουν φορεθεί κατά καιρούς από τις αδερφές της βασίλισσας Βεατρίκης και άλλα πριγκιπικά γυναικεία μέλη της οικογένειας.
Από την συχνότητα που το φορά η βασίλισσα Μάξιμα καταλαβαίνουμε πως της αρέσει πολύ. Το διάδημα φέρει τρία μεγάλα και επιβλητικά μοτίβα που σχηματίζουν γιρλάντες από διαμάντια, ένα μεγάλο στο κέντρο και δύο μικρότερα στο πλάι, που τα στολίζουν έξι μεγάλα ρουμπίνια χρώματος «αίματος του περιστεριού», τα οποία ενώνονται από τρεις σειρές μεγάλων διαμαντιών σε στυλ ριβιέρας. Τα διαμάντια συνδέονται μεταξύ τους από πολύ μικρά κομμάτια πλατίνας, τα οποία τους επιτρέπουν να είναι ευέλικτα. Έτσι το διάδημα παρουσιάζεται λιγότερο ογκώδες στο σύνολό του και η κινητικότητα που έχουν τα διαμάντια τους προσδίδει μεγαλύτερη λάμψη.
Πολλοί πιστεύουν πως ειδικά το διάδημα ταίριαζε περισσότερο στην βασίλισσα Βεατρίκη. Δεν έχουν δίκαιο γιατί η βασίλισσα Μάξιμα διαθέτει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα όταν το φορά. Την φυσική της χάρη και την νεανική της αύρα.
Πηγές πληροφοριών από τα σάιτ: Tiara-Mania
Artemisia΄s royal jewels.
Royal-Magazin.de
The Royal Order of Sartorial Splendor.
Viva Maxima.
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.