Σε πολλές παλιές φωτογραφίες μελών της βασιλικής οικογένειας αλλά και σε επιστολικά δελτάρια αναγράφεται το όνομα ενός γερμανού φωτογράφου της Αθήνας που ονομαζόταν Carl Boehringer. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας είναι γραμμένη η διεύθυνση του καταστήματος στην Αθήνα.
Ο Carl Boehringer ήταν διευθυντής του ενός από τα δύο φωτογραφεία του Καρόλου Πράιορ Μέρλιν, στην οδό Ερμού, κοντά στο Σύνταγμα. Μετά το θάνατο του Μέρλιν το 1898, ανέλαβε το φωτογραφείο μόνος του έως το 1915. Ήταν ο αγαπημένος φωτογράφος της αυλής. Τα πορτρέτα της βασίλισσας Όλγας την περίοδο αυτή φέρουν την υπογραφή του. O Boehringer αναλάμβανε εξωτερικές φωτογραφήσεις κτιρίων, καταστημάτων, οδών κ.ά., αλλά δεν ασχολήθηκε συστηματικά με τη φωτογράφηση αρχαιοτήτων και τοπίων. Στις φωτογραφήσεις όμως στο στούντιο ήταν εξαιρετικός. Οι πόζες που έδινε στους φωτογραφούμενους ήταν ευρηματικές και ο φωτισμός τους πρωτότυπος και ιδιαίτερα μελετημένος. Διακρίνεται για την χάρη και τη κομψότητα των έργων του, που οφείλονται τόσο στην δική του καλλιτεχνική ευαισθησία όσο και στον κοσμοπολίτικο αέρα των πελατών του. Είχε λάβει μέρος το 1900 στην Διεθνή Έκθεση στο Παρίσι και το 1903 στην Διεθνή Έκθεση στην Αθήνα, όπου τιμήθηκε με το πρώτο χρυσό βραβείο.
Αξίζει επίσης να εξετάσουμε και την ζωή του φωτογράφου Καρόλου Μέρλιν το όνομα του οποίου επίσης συναντάμε σε παλιές φωτογραφίες μελών της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος.
Ο Κάρολος Πράιορ Μέρλιν, ήταν απόγονος του μέλους της Εθνικής Συνέλευσης Philippe-Antoine Merlin de Douai, εισαγγελέα του Ροβεσπιέρου και κατόπιν κόμη της αυτοκρατορίας το 1810. Κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης, έχοντας ψηφίσει υπέρ της εκτέλεσης του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ’ το 1793, ο Merlin de Douai βρίσκει καταφύγιο στην Αγγλία. Ο Κάρολος Μέρλιν (1821-1896), πατέρας του φωτογράφου Καρόλου Πράιορ Μέρλιν (1850-1898), ήταν πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στον Πειραιά, έγινε διευθυντής της Ιονικής Τράπεζας και προμήθευσε το Βρετανικό Μουσείο με 460 αρχαία αντικείμενα της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Περιόδου από το 1865 μέχρι το 1892.. Επέστρεψε στην Αγγλία με την οικογένειά του όταν πλέον ήταν ηλικιωμένος. Τον ακολούθησαν τα δύο από τα τρία παιδιά του. Το τρίτο παιδί ο Κάρολος Πράιορ Μέρλιν παραμένει στην Ελλάδα και ασχολείται με τα κτήματα που κληρονόμησε από τον πατέρα του και την φωτογραφία. Από 1890 μέχρι τον θάνατό του το 1898, δημιουργεί δύο καταστήματα φωτογραφίας, ένα στην οικία του, στην οδό Μέρλιν, και ένα δεύτερο στην οδό Ερμού. Στο σύντομο αυτό διάστημα της ενασχόλησής του με την φωτογραφία απέδειξε τις μεγάλες ικανότητές του στο φωτισμό και τη σύνθεση των πορτρέτων. Σε πολύ σύντομο διάστημα φωτογραφίζει τους βασιλείς της Ελλάδος αλλά και τους συγγενείς τους από την Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία.
Το επίθετό του μας είναι γνωστό από τα πορτοκάλια «μέρλιν», μια ποικιλία που εισήγαγε πρώτος και καλλιέργησε ο γιος του, Σίνδεϋ Μέρλιν στην Κέρκυρα και από την οδό Μέρλιν, στο Κολωνάκι, όπου βρισκόταν το σπίτι και το φωτογραφείο του. (2) Το κτίριο που στεγάζει σήμερα την Πρεσβεία της Γαλλίας ήταν δικό του, έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά. Πέθανε νεότατος σε ηλικία 48 χρόνων. Το ακίνητο Γαλλικής Πρεσβείας δόθηκε προίκα στον Κωνσταντίνο Μάνο, όταν αυτός παντρεύτηκε την κόρη του Καρόλου Πράιορ Μέρλιν, Εριέττα – Ισαβέλλα Μέρλιν(1878-1931). Ο Κωνσταντίνος Μάνος ήταν αδερφός του Πέτρου Μάνου, πατέρα της Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλέξανδρου. Επίσης ο Κωνσταντίνος Μάνος είναι προπάππους της Ιλεάνας Μάνου. Η Ιλεάνα Μάνου παντρεύτηκε στις 28 Ιουνίου 1997 στην Σκιάθο τον πρίγκιπα Charles-Louis d’ Orléans, duc de Chartes. Δηλαδή η Ιλεάνα είναι απόγονος του Philippe-Antoine Merlin de Douai, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της θανάτωσης του Λουδοβίκου ΙΣΤ’, και παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Charles-Louis d’ Orléans, απόγονο του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄!!
(1) Ο Σίνδεϋ Μέρλιν έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 και την Μεσολυμπιάδα του 1906 όπου έλαβε το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στην σκοποβολή. Πέθανε το 1952. Ο Σίνδεϋ εισήγαγε πρώτος και τα κουμκουάτ στην Κέρκυρα.
(2) Στην οδό Μέρλιν 6, είχε την έδρα το αρχηγείο της και τα κρατητήρια της η Γκεστάπο στην διάρκεια της Κατοχής.
πηγές: lexilogia.gr
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.