Η Γαλλική κρατική τηλεόραση ″France 3″ μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, 15 Φεβρουαρίου, το νέο βιογραφικό ντοκιμαντέρ, διάρκειας 90 λεπτών, για τον τέως βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με τίτλο: «Juan Carlos I, Rey de España».
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Εντύπωση όμως προκαλεί η άρνηση του Ισπανικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TVE, που ήταν και συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ, να το μεταδώσει στην Ισπανία! «Αυτό είναι παράλογο. Στο τέλος, οι Ισπανοί θα πρέπει να ταξιδέψουν στη Γαλλία για να το δουν, ακριβώς όπως και στην εποχή του Φράνκο» δήλωσε ο συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ, Miguel Courtois.
Ο τηλεοπτικός σταθμός TVE θεωρεί ότι η παραγωγή είναι μικρού ενδιαφέροντος για τους Ισπανούς! «Πρόκειται για έναν βασιλιά που δεν είναι πλέον εν ενεργεία» δήλωσε εκπρόσωπος του σταθμού. «Είναι αγκυροβολημένο στο παρελθόν». Ο εκπρόσωπος της TVE πρόσθεσε ότι παρά την γαλλική πρεμιέρα, δεν υπάρχουν σχέδια για να μεταδοθεί και στην Ισπανία.
Το ντοκιμαντέρ, το οποίο γυρίστηκε προτού παραιτηθεί υπέρ του γιου του, νυν βασιλιά Φίλιππου Στ′ εξετάζει τα τελευταία 40 χρόνια της ιστορίας της Ισπανίας μέσα από τα μάτια του ίδιου του βασιλιά Χουάν Κάρλος. Στην ταινία, ο Χουάν Κάρλος βρίσκεται μέσα στο γραφείο του και εξιστορεί σημαντικές στιγμές της ζωής και της βασιλείας του (1975-2014), συμπεριλαμβανομένης της πρώτης συνάντησης του με τον Φράνκο, τον τραγικό θάνατο του αδελφού του Δον Αλφόνσο σε ένα ατύχημα με όπλο, την επιρροή που του ασκούσε ο πατέρας του, την ανάρρηση του στον θρόνο ως βασιλιάς της Ισπανίας και η νομιμοποίηση του ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCE).
Η σχέση του βασιλιά με τον Φράνκο αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της χώρας και τα όσα έρχονται στο φως πάντα κάνουν εντύπωση. Ιδιαίτερα, όταν τα διηγείται ο ένας από τους δύο πρωταγωνιστές. «Λίγο προτού πεθάνει, διηγείται ο Χουάν Κάρλος, ο Φράνκο με έπιασε από το χέρι και μου είπε: Υψηλότατε, το μόνο που σας ζητάω είναι να διατηρήσετε την ενότητα της Ισπανίας».
Ο Χουάν Κάρλος θυμήθηκε πως δέκα ετών μόνο επέστρεψε στην Ισπανία. – «Πιστεύω πως κανείς δεν ήταν φοβισμένος όσο ήμουν εγώ. Μιλούσα τα ισπανικά με γαλλική προφορά και όπως ήταν φυσικό για ένα δεκάχρονο αγόρι αγνοούσα τα πάντα για την πολιτική».
Θυμήθηκε επίσης, πώς ο ίδιος χρησιμοποιείτο ως «μπαλάκι του πινγκ πονγκ» στις σχέσεις που διατηρούσε ο Φράνκο με τον πατέρα του, ο οποίος αν και υπήρξε ο διάδοχος του θρόνου, δεν βασίλεψε ποτέ, καθώς η Βασιλεία είχε μπει στον «πάγο» από το καθεστώς.
«Από τη μία ο Φράνκο, από την άλλη ο πατέρας μου. Όταν τα πήγαιναν καλά, εγώ μπορούσα να πάω σχολείο στην Ισπανία. Όταν οι σχέσεις τους επιδεινώνονταν, με έστελναν στην Πορτογαλία.»
Ήταν πολύ κλειστός άνθρωπος με όλους. Αλλά με εμένα χαμογελούσε, θυμάται ο Χουάν Κάρλος. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δέχθηκε να περάσει τόσα χρόνια στο πλάι του, ο τέως βασιλιάς λέει: «Αν δεν είχα ανεχθεί όσα ανέχθηκα, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε: να αποκατασταθεί η Δημοκρατική και η κοινοβουλευτική Μοναρχία».
Για τη νομιμοποίηση του ΚΚ Ισπανίας, ο Χουάν Κάρλος είπε ότι η απόφασή του ήταν αμετάκλητη: δεν θα μπορούσε να υπάρξει αποκατάσταση της Δημοκρατίας, χωρίς τη νομιμοποίηση του ΚΚ.
«Μετέφεραν στον Γ.Γ. του ΚΚ Σαντιάγο Καρίγιο την πρόθεσή μου πολύ καιρό προτού γίνει. Με τον όρο ότι θα το αποφάσιζα εγώ όταν θα έκρινα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Εκείνος δέχθηκε, στήριξε την ισπανική σημαία (σ.σ. την παρούσα και όχι την ρεπουμπλικανική). Όταν αργότερα βρεθήκαμε μου ζήτησε συγγνώμη που με είχε αποκαλέσει Χουάν Κάρλος, ο Σύντομος.»
Θυμήθηκε επίσης τα όσα έγιναν στις 23 Φεβρουαρίου 1981, όταν επιχειρήθηκε πραξικόπημα: «Ήθελαν να αλλάξουν την κυβέρνηση και να διατηρήσουν τον βασιλιά» λέει και εξηγεί πώς κατάφερε να μαγνητοσκοπήσει το τηλεοπτικό του μήνυμα με το οποίο, έχασαν τη νομιμοποίησή τους οι πραξικοπηματίες.
Ο βασιλιάς αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις της βασκικής ΕΤΑ και στα εκατοντάδες θύματα που άφησε πίσω της. «Ήταν οι χειρότερες στιγμές της βασιλείας μου» ανέφερε.