Στις 13 Αυγούστου του 1960, ο Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου, Κωνσταντίνος, παρέδωσε σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, την Ολυμπιακή Φλόγα της 17ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής, που διοργανώθηκε στη Ρώμη από τις 25 Αυγούστου έως και τις 11 Σεπτεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα θα αναχωρούσε ο ίδιος για τη Ρώμη μαζί με το πλήρωμα του, λαμβάνοντας μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Τη δάδα δημιούργησε ο καθηγητής Αμεντέο Μαιούρι του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου της Νάπολι. Τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας και της Ιταλίας αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της διαδρομής της Ολυμπιακής Φλόγας. Το ταξίδι της φλόγας ξεκίνησε από τον Πειραιά με το πλοίο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού ″Amerigo Vespucci″, το οποίο τη μετέφερε στις Συρρακούσες.
Από εκεί μεταφέρθηκε στη Ρώμη περνώντας από διάφορες ιταλικές πόλεις. 1.529 αθλητές πήραν μέρος στη λαμπαδηδρομία, καλύπτοντας 2.750 χιλιόμετρα, με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο να είναι ο Giancarlo Peri, που οδήγησε τη φλόγα στον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου της Ρώμης. Η δάδα σκόπιμα χαρακτηριζόταν από κλασική τεχνοτροπία, εμπνευσμένη από τις δάδες της αρχαιότητας. Η βάση της έφερε την επιγραφή «Giocchi della XVII Olympiade» (Αγώνες της 17ης Ολυμπιάδας).
Πρωθιέρεια της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν για πρώτη φορά η ηθοποιός του θεάτρου Μαρία Μοσχολιού και πρώτος λαμπαδηδρόμος ο Παναγιώτης Επιτρόπουλος, που μετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο δέκαθλο.