Η πριγκίπισσα Όλγα της Ελλάδος, πρωτότοκη κόρη του πρίγκιπα Νικολάου και της μεγάλης δούκισσας Ελένης Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας, αρραβωνιάστηκε το 1922, τον διάδοχο της Δανίας Φρειδερίκο και σε σύντομο χρονικό διάστημα σύμφωνα με την επιθυμία της μητέρας της, θα γινόταν επισήμως η μέλλουσα βασίλισσα της Δανίας… Δυστυχώς οι αρραβώνες τους διαλύθηκαν το ίδιο ξαφνικά όπως ανακοινώθηκαν…
Τον Φεβρουάριο του 1922, ο πρίγκιπας – διάδοχος της Δανίας, Φρειδερίκος, ταξίδεψε μέχρι τις Κάννες για να επισκεφτεί την γιαγιά του που ήταν σοβαρά άρρωστη, την μεγάλη δούκισσα Αναστασία του Μακλεβούργου Σβέριν(από την πλευρά της μητέρας του, την βασίλισσα της Δανίας Αλεξαντρίν). H μεγάλη δούκισσα Αναστασία καταγόταν από τον οίκο των Ρομανώφ. Ήταν η μοναδική κόρη του μεγάλου δούκα Μιχαήλ Νικολάγιεβιτς και της πριγκίπισσας Σέσιλ της Βάδης (ονομάστηκε Όλγα Φεοντόροβνα μετά τον γάμο της), οι οποίοι είχαν και έξι γιούς. Πολύ νέα, η Αναστασία, υπακούοντας την επιθυμία των γονέων της, και παρά την θέλησή της, παντρεύτηκε τον φιλάσθενο αλλά πλούσιο διάδοχο του δουκάτου του Μακλεβούργου-Σέρβιν, Φρειδερίκο-Φραγκίσκο III. Όμως η μεγάλη δούκισσα δεν πτοήθηκε και έζησε την ζωή της ξοδεύοντας αφειδώς τα χρήματά της στα τυχερά παιχνίδια (έχανε τεράστια ποσά στα καζίνο της Ευρώπης), στις πολυτελείς δεξιώσεις και έχοντας μια έντονη εξωσυζυγική ζωή. Χήρεψε πολύ νέα, ήταν μόνο 36 ετών, και αγνοώντας το κοινωνικό σκάνδαλο, έφερε στον κόσμο ένα παιδί εκτός γάμου, το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ. Λόγω της εύθραυστης υγείας του συζύγου της, κατοικούσε τον μισό χρόνο του έτους -από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο – στις Κάννες, σ’ ένα υπέροχο μικρό παλάτι που ονομαζόταν «Wenden». H πρωτότοκη κόρη της μεγάλης δούκισσας Αναστασίας, Αλεξαντρίν, παντρεύτηκε τον μέλλοντα βασιλιά της Δανίας Χριστιανό Χ. Ο βασιλιάς Χριστιανός και η βασίλισσα Αλεξαντρίν, απέκτησαν δύο γιους, τον πρίγκιπα Φρειδερίκο (μετέπειτα βασιλιά Φρειδερίκο ΙΧ της Δανίας και πατέρα της βασίλισσας Άννας – Μαρίας) και τον πρίγκιπα Κνουντ.
Η πριγκίπισσα Όλγα της Ελλάδος ήταν μία από τις πιο όμορφες πριγκίπισσες της εποχής της. Ο σύζυγος της μεγάλης δούκισσας Αναστασίας, ήταν αδερφός της Μεγάλης δούκισσας Μαρίας Πάβλοβνα της Ρωσίας – γιαγιάς της πριγκίπισσας Όλγας από την πλευρά της μητέρας της. Εξάλλου αυτή έκανε τα προξενιά του γάμου. Η πριγκίπισσα Νικολάου επιθυμούσε να παντρέψει τις τρεις όμορφες κόρες της με πρίγκιπες διαδόχους ώστε να γίνουν μια μέρα βασίλισσες. Υποψήφιοι γαμπροί της αρεσκείας της ήσαν: για την Μαρίνα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Εδουάρδος, για την Όλγα, ο πρίγκιπας Φρειδερίκος της Δανίας και για την Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Ουμπέρτο της Ιταλίας. Το γεγονός πως οι Ρομανώφ μετά την Επανάσταση στην Ρωσία (όσοι κατόρθωσαν να επιζήσουν) είχαν χάσει τα πλούτη και τα προνόμιά τους, δεν είχε μεγάλη σπουδαιότητα για την πριγκίπισσα Νικολάου. Πάντα πίστευε πως η αυτοκρατορική της καταγωγή την καθιστούσε ανωτέρα απέναντι στα μέλη των άλλων βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και αυτό συντελούσε στο να είναι οι κόρες της περιζήτητες νύφες.
Το προξενιό της Όλγας με τον Φρειδερίκο είχε κανονιστεί πολύ καιρό πριν από τις μητέρες τους. Επιπλέον στην αυλή της Δανίας, έβλεπαν πολύ θετικά την πιθανότητα η εγγονή του Δανού πρίγκιπα Γουλιέλμου, που βασίλευσε ως Γεώργιος Α΄ των Ελλήνων, να γίνει μέλλουσα βασίλισσα της Δανίας.
Ο πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδος (ο νεότερος θείος της Όλγας) διέθετε και αυτός μία οικία στις Κάννες όπου δεχόταν ως καλεσμένο του τον πρίγκιπα Φρειδερίκο. Εκεί «γνώρισε» ο νεαρός πρίγκιπας, που ήταν τότε 23 ετών, την πριγκίπισσα Όλγα, που ήταν πέντε χρόνια νεώτερή του. Γοητεύτηκε τόσο έντονα από την ομορφιά της που αμέσως ζήτησε την άδεια από τους γονείς της να την παντρευτεί αφού προηγουμένως πήρε την συγκατάθεση του πατέρα του βασιλιά Χριστιανού και της κυβέρνησης της χώρας του. Μάλιστα ο βασιλιάς Χριστιανός έθεσε ως όρο να μην αναγκαστεί η πριγκίπισσα Όλγα ν΄αλλάξει το θρήσκευμα της και από Ορθόδοξη να γίνει Προτεστάντης. Ο Πρωθυπουργός της Δανίας με τον Υπουργό Εξωτερικών συμφώνησαν, θέτοντας όμως ως απαράβατο όρο, τα παιδιά τους να γίνουν Προτεστάντες.
Οι αρραβώνες τους ανακοινώθηκαν επισήμως στις 5 Μαρτίου 1922. Ο ενθουσιασμός και η χαρά δεν θα κρατούσε πολύ. Μετά από λίγους μήνες, τον Σεπτέμβριο του 1922, ακυρώθηκαν προς μεγάλη έκπληξη του κόσμου.
Εκφράστηκαν πολλές γνώμες για τις αιτίες αυτού του θλιβερού γεγονότος. Φίλοι της οικογένειας της Όλγας εξομολογήθηκαν πως την απόφαση της ακύρωσης των αρραβώνων την πήρε η Όλγα εξαιτίας της εξάρτησης του Φρειδερίκου προς το αλκοόλ…. Σε μια έξοδό τους στην Αθήνα, ήταν τόσο μεθυσμένος, που όταν συνάντησαν ένα πλήθος μαζεμένο που άρχισε να τους ζητωκραυγάζει, ο Φρειδερίκος μπερδεύτηκε και αντί να σηκώσει το χέρι της Όλγας για να τους χαιρετήσουν, σήκωσε το χέρι της αδερφής της Όλγας, Ελισάβετ.
Ο πρίγκιπας Χριστόφορος αναφέρει στα απομνημονεύματά του σχετικά με την ακύρωση των αρραβώνων της ανιψιάς του Όλγας: «Τα χρόνια κυλούσαν. Η Όλγα, η πρωτότοκη απ΄τις κόρες τους (του Νικολάου και της Ελένης), είχε αρραβωνιαστεί τον πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο της Δανίας. Άξαφνα όμως προέκυψε ρήξη μεταξύ τους και διαλύθηκαν οι αρραβώνες. Μεγάλη απογοήτευση στην οικογένεια. Στο σαλόνι, μετά το γεύμα, ο καθένας εξέφερε με στόμφο τη γνώμη του για την κατάσταση. Η Μαρίνα, έντεκα ετών τότε, καθόταν πλάι στο παράθυρο και ζωγράφιζε, όπως συνήθιζε. Ήταν τόσο ήσυχη που και οι γονείς της είχαν ξεχάσει την παρουσία της, όταν αίφνης ήχησε επιτακτική η φωνή της: » Γιατί επιτέλους, η Όλγα θα έπρεπε να τον παντρευτεί εφόσον δεν τον αγαπά; Εμένα δεν θα μου έπεφτε λόγος…» Η μητέρα της δεν μπόρεσε να κρύψει το χαμόγελό της:» Τα παιδιά λένε πάντα την αλήθεια..»
Όμως από τα προσωπικά ημερολόγια της Όλγας αλλά και του βασιλιά Χριστιανού, πατέρα του Φρειδερίκου, φανερώνεται πως η τελική απόφαση ήταν του Φρειδερίκου. Αυτός εξομολογήθηκε μια μέρα σ΄έναν έμπιστο φίλο του, πως παρασύρθηκε από τον θαυμασμό του για την ομορφιά της πριγκίπισσας Όλγας. Είχε ήδη μετανιώσει από την επόμενη ημέρα που της έκανε πρόταση γάμου, αλλά η ευτυχισμένη και εορταστική διάθεση που επικρατούσε στην οικογένεια της Όλγας, τον έκαναν να σιωπήσει και να προσπαθήσει να συμμεριστεί την γενική χαρά, κάνοντας μια προσπάθεια να δει την όλη κατάσταση θετικά.
Μετά ο Φρειδερίκος επέστρεψε στην Δανία για να γιορτάσει τα εικοστά τρίτα του γενέθλια που ήταν στις 11 Μαρτίου 1922. Στον λόγο του ο βασιλιάς Χριστιανός εξέφρασε την μεγάλη του χαρά και ικανοποίηση για τους αρραβώνες του διαδόχου αλλά την γενική χαρά διέκοψε η θλιβερή είδηση του θανάτου της μεγάλης δούκισσας Αναστασίας στις Κάννες.
Στα τέλη του Μαρτίου ο Φρειδερίκος ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα για να συναντήσει την αρραβωνιαστικιά του και να την γνωρίσει καλύτερα. Συνάντησε όμως την ψυχρότητα της Όλγας όταν την ρώτησε αν σκόπευε να επισκεφτεί μαζί του την Δανία με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα την χώρα του. Στο διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα, ο Φρειδερίκος για να αποφύγει την ψυχρή συμπεριφορά της Όλγας επισκεπτόταν τα απογεύματα το παλάτι του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄. Μια αμοιβαία και αγνή έλξη άρχισε να δημιουργείται μεταξύ αυτού και της δεύτερης κόρης του Κωνσταντίνου, Ειρήνης …
Στο διάστημα των δεκαπέντε ημερών που παρέμεινε στην Αθήνα, σιγουρεύτηκε πως οι αρραβώνες του με την πριγκίπισσα Όλγα δεν θα τους οδηγούσαν σε μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Λίγο πριν αναχωρήσει για την Δανία ανακοίνωσε τις προθέσεις του στον πατέρα της, πρίγκιπα Νικόλαο. Η ανακοίνωση του Φρειδερίκου προκάλεσε τον θυμό του Νικολάου που του έκανε σοβαρές επιπλήξεις για την ανεύθυνη συμπεριφορά του, ενώ η μεγάλη δούκισσα Ελένη, μητέρα της Όλγας, ήλπιζε κατά βάθος πως όλα δεν είχαν τελειώσει ακόμα, και το όνειρό της να γίνει η κόρη της βασίλισσα της Δανίας μια μέρα, είχε ακόμα πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.
Όταν τελικώς επέστρεψε ο Φρειδερίκος στην Κοπεγχάγη, στις 23 Απριλίου 1922, πληροφόρησε και τους γονείς του για την απόφασή του… Ο βασιλιάς Χριστιανός του απαγόρευσε να ανακοινώσει επισήμως την απόφασή του και του συνέστησε να παραμείνει σταθερός στην δέσμευσή του να παντρευτεί την πριγκίπισσα Όλγα. Πράγματι τα προσχήματα διατηρήθηκαν και η κυβέρνηση της Δανίας έμεινε ανενημέρωτη για τις προθέσεις του διαδόχου. Εν τω μεταξύ άρχισαν να κυκλοφορούν και οι πρώτες ταχυδρομικές κάρτες με την φωτογραφία των μνηστευμένων. Ο πατέρας του διαδόχου συμφώνησε με τους συγγενείς της Όλγας , τον Σεπτέμβριο να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία να συναντηθεί ο Φρειδερίκος με την Όλγα στο Παρίσι.
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 1922 ο Φρειδερίκος έφθασε πράγματι στο Παρίσι όπου συνάντησε την Όλγα. Το Σάββατο η Όλγα έγραφε στο ημερολόγιό της: «Όλα τέλειωσαν μεταξύ του Ρίκο (Φρειδερίκο) και μένα. Συναντηθήκαμε την Παρασκευή στις 3 μ.μ.. Η συνάντησή μας διήρκεσε μόνο τρία τέταρτα της ώρας. Συνομιλήσαμε ήρεμα και ο Φρειδερίκος ήταν αποφασισμένος να ακυρώσει τους αρραβώνες μας. Τον πληροφόρησα πως θα προσπαθούσα ακόμα περισσότερο αλλά απάντησε πως δεν με αγαπούσε. Πριν αναχωρήσει του επέστρεψα το δαχτυλίδι των αρραβώνων μας και μου είπε πως ήταν χαρούμενος που όλα έληξαν με αμοιβαία φιλικά αισθήματα …»
Στις 22 Σεπτεμβρίου η αυλή της Δανίας ανακοίνωσε επισήμως την διάλυση των αρραβώνων του πρίγκιπα διαδόχου Φρειδερίκου με την πριγκίπισσα Όλγα της Ελλάδος. Η επίσημη πρόφαση ήταν πως η πριγκίπισσα Όλγα δεν επιθυμούσε μετά τους γάμους της να ασπασθεί το προτεσταντικό δόγμα αλλά όπως ήδη γνωρίζουμε ο βασιλιάς Χριστιανός και η Κυβέρνηση είχαν συμφωνήσει πως αυτό δεν ήταν απαραίτητο να συμβεί.
Συμπτωματικώς και η μητέρα της Όλγας, πριν παντρευτεί τον πρίγκιπα Νικόλαο της Ελλάδος, είχε συνάψει αρραβώνες με τον πρίγκιπα Μαξιμιλιανό της Βάδης, οι οποίοι ξαφνικά ακυρώθηκαν αλλά και η γιαγιά της Όλγας, μεγάλη δούκισσα Μαρία του Μακλεβούργου Σέρβιν, με την διαφορά πως η φιλόδοξη δούκισσα ( Μαρία) εγκατέλειψε η ίδια τον αρραβωνιαστικό της, όταν της έκανε πρόταση γάμου ο πάμπλουτος μεγάλος δούκας Βλαδίμηρος της Ρωσίας…
Τον επόμενο χρόνο η πριγκίπισσα Όλγα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Παύλο της Γιουγκοσλαβίας που και αυτός προηγουμένως είχε δεχτεί την αρνητική απάντηση στην πρόταση γάμου που είχε κάνει σε μία αριστοκράτισσα, την Ελισάβετ Μπόυς-Λυόν, την μελλοντική βασίλισσα της Αγγλίας….
Απέκτησαν δύο γιούς και μία κόρη. Ο ένας τους γιος, ο πρίγκιπας Νικόλαος, σκοτώθηκε σε ατύχημα σε νεανική ηλικία στην Αγγλία, γεγονός που κλόνισε για πάντα της ζωή τους. Η πριγκίπισσα Όλγα πέθανε στο Παρίσι το Οκτώβριο του 1997.
Ο Φρειδερίκος παντρεύτηκε το 1935 την πριγκίπισσα Ίνγκριντ της Σουηδίας και απόκτησαν τρεις κόρες. Ο γάμος τους ήταν πολύ ευτυχισμένος μέχρι τον θάνατο του Φρειδερίκου το 1972. Μία από τις κόρες του εξομολογήθηκε δημοσίως πως στους βασιλικούς γάμους που έγιναν στην Αθήνα το 1962, η μητέρα τους τους έδειξε μεταξύ των υψηλών καλεσμένων, την πριγκίπισσα που ο πατέρας τους είχε αρραβωνιαστεί όταν ήταν ακόμα πολύ νέος…. Το παραμύθι της ζωής συνεχίστηκε δύο χρόνια αργότερα όταν ο Φρειδερίκος οδηγούσε – υπερήφανος πατέρας – την μικρότερη κόρη του στην εκκλησία…. για να γίνει βασίλισσα της Ελλάδος. Τους δεσμούς με την Ελλάδα, που ο ίδιος απαρνήθηκε στα νιάτα του, τους αποκτούσε μία από τις θυγατέρες του …
Επιμέλεια κειμένου: Ευτέρπη Πιστοφίδου