Ξημερώματα της 8ης Μαρτίου 1913 και κόσμος πολύς στους δρόμους φορώντας τα ″καλά του″ έσπευδε προς μια κατεύθυνση, στη Βουλή, επί της οδού Σταδίου, για να πιάσει μια θέση όσο το δυνατόν πιο κοντά ώστε να δει τον νέο βασιλιά Κωνσταντίνο προσερχόμενο για την ορκωμοσία του.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Η απόσταση από τα ανάκτορα του διαδόχου μέχρι την Βουλή ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά δεν ήταν επαρκής για να φιλοξενήσει το πλήθος του κόσμου που κατεύθανε συνεχώς από όλη την Αττική. Τα πεζοδρόμια δεν μπόρεσαν να χωρέσουν τους χιλιάδες πολίτες, και μετά βίας, ο παρατεταγμένος στρατός που είχε αναπτυχθεί μπόρεσε να συγκρατήσει τον κόσμο πίσω από τις γραμμές ασφαλείας. Έξω από την βουλή ο συνωστισμός ήταν απερίγραπτος. Όλοι προσπαθούσαν να πλησιάσουν το κτήριο για να ακούσουν τον βασιλέα Κωνσταντίνο να ορκίζεται.
Στις 09:30, στο άκουσμα του πρώτου κανονιοβολισμού, ξεκινάει η βασιλική πομπή από τα ανάκτορα με προορισμό την Βουλή. Η διαδρομή αυτή θα διαρκέσει σχεδόν μια ώρα. Πρώτες φθάνουν οι άμαξες με τους επίσημους προσκεκλημένους, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι ξένοι διπλωμάτες. Ο κόσμος τους χαιρετά και τους χειροκροτεί, αναμένοντας ανυπόμονα τον βασιλέα. Μετά από λίγο ακούστηκε το ποδοβολητό των αλόγων που προηγούνται της χρυσής βασιλικής άμαξας, επικρατεί σιγή, και όλοι στρέφουν την ματιά τους προς την οδό Σταδίου για να δουν την μεγαλοπρεπή πομπή που πλησίαζε εντός ολίγου.
Ύστερα από 40 περίπου λεπτά, φθάνει η βασιλική άμαξα έξω από το προαύλιο της Βουλής και αποβιβάζονται ο νέος βασιλεύς, με μεγάλη στολή στρατηγού, και η νέα βασίλισσα με μαύρο φόρεμα και μαύρο πέπλο.
Το πένθος της βασιλικής οικογένειας ήταν μεγάλο. Το βασιλικό ζεύγος με εμφανή την θλίψη στο πρόσωπο τους, κατευθύνθηκε προς το κτήριο χαιρετώντας το συγκεντρωμένο πλήθος που τους επευφημούσε διαρκώς.
Η ορκωμοσία του βασιλέως Κωνσταντίνου Α′ πραγματοποιήθηκε στις 10:30 σε βαριά ατμόσφαιρα. Είχαν περάσει μόνον τρία εικοσιτετράωρα από την τρομερή εκείνη ημέρα της δολοφονίας του βασιλιά Γεωργίου Α′. Κατόπιν, ο νέος βασιλιάς, από την Αθήνα κινήθηκε στη Χαλκίδα. Εκεί επιβιβάστηκε στη θαλαμηγό «Αμφιτρίτη», για να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να παραλάβει τη σορό του πατέρα του.
Ο Ελληνικός στόλος ολόκληρος κινητοποιήθηκε, για να προστατεύσει το βασιλιά στο ταξίδι αυτό. Το «Γ. Αβέρωφ» επιτηρούσε τα Στενά. Το Θωρηκτό «Ψαρά» συνόδευε την «Αμφιτρίτη», καθώς υπήρχε φόβος για ενέργειες του Τουρκικού καταδρομικού «Χαμιδιέ» και με τη συνοδεία άλλων πολεμικών πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού και των Μεγάλων Δυνάμεων φθάνει στον προορισμό του στις 12 Μαρτίου.
Σημείωση: Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου διακρίνεται άκρη δεξιά, δίπλα από τον πρίγκιπα Ανδρέα ο τότε διάδοχος και μετέπειτα βασιλεύς Γεώργιος Β’ να φορά στολή που πολλοί πιστεύουν ότι είναι Γερμανού αξιωματικού.
Είναι η ίδια στολή που φόραγε και στον γάμο του με την πριγκίπισσα Ελισάβετ της Ρουμανίας το 1921 και πρόκειται για την μεγάλη στολή υπασπιστών και διαγγελέων με το κράνος από φελλό με τσόχινη επικάλυψη του 1881.
Παρόμοιο ήταν το κράνος των βρεττανών αξιωματικών και οπωσδήποτε όχι των γερμανών που κατασκευαζόταν από δέρμα. Επίσης να προσθέσω ότι στην φωτογραφία του γάμου φαίνεται καθαρά στο κράνος το εστεμμένο μονόγραμμα του βασιλιά Γεωργίου Α’ (Δύο «Γ» χιαστί). Την ίδια στολή φορά και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος που διακρίνεται αριστερά στην φωτογραφία δίπλα από τον πρίγκιπα Νικόλαο.