Η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, συγκινημένη από το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων που έχουν έρθει στην Ελλάδα, δραστηριοποιήθηκε ακόμη μία φορά και μέσω του φιλανθρωπικού της οργανισμού Lifeline Hellas διοργάνωσε φιλανθρωπικό γκαλά που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη 02 Ιουνίου.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν η Lifeline New York, η ανθρωπιστική οργάνωση της οποίας Πάτρον είναι η πριγκίπισσα Αικατερίνη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Επίσης παρόντες ήταν ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας, ο πρίγκιπας Φίλιππος, νεότερος γιος του βασιλέως Κωνσταντίνου, η πριγκίπισσα Τατιάνα, η οποία ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση εκπροσωπώντας την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε», και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός.
Η Lifeline Hellas και το Ίδρυμα Μποδοσάκη ένωσαν τις προσπάθειες τους προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να παρέχουν συνθήκες ασφάλειας και των βασικών διαβίωσης για αυτά τα ατυχή παιδιά, τρόφιμα και στέγη, ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, υπηρεσίες κηδεμονίας και τελικά, όταν αυτό είναι δυνατό, των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης.
Η πριγκίπισσα Αικατερίνη, μιλώντας αποκλειστικά σε ελληνική εφημερίδα των ομογενών στη Νέα Υόρκη (Εθνικός Κήρυξ), υπενθύμισε ότι έμαθε από τους γονείς της τη χαρά της προσφοράς. Και ότι έχοντας γνωρίσει στα χρόνια της κρίσης την κ. Ξένια Παπασταύρου της οργάνωσης «Μπορούμε» έμαθε για τα ασυνόδευτα παιδιά. Και αφού ενημερώθηκε για τις επισκέψεις του Πάπα και της βασίλισσας Ράνιας της Ιορδανίας με την οποία μίλησε, κάθισε και σκέφτηκε ότι κάτι πρέπει να γίνει.
«Και οι Έλληνες της Αμερικής, θεωρώ, έχουν συγκεκριμένη ευθύνη, καθώς η Ελλάδα είναι και δικός τους τόπος καταγωγής. Όπως και εμένα που μπορεί να είμαι στην Σερβία, αλλά δεν παύω να προσέχω και την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλες τις δυσκολίες μόνο στους Έλληνες εντός της χώρας. Όταν αγαπάς δίνεις. Έτσι έψαχνα κάποια ομπρέλα που να βοηθάει όσους κάνουν καλά πράγματα στον τόπο. Κι επειδή από παιδί άκουγα το όνομα Μποδοσάκη και γνώριζα και την κ. Παπασταύρου σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να δουλέψουμε μαζί. Το ίδρυμα Μποδοσάκη ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, πώς να βοηθήσουν και είναι πολύ δίκαιοι με όλες τις ΜΚΟ που πράττουν ουσιαστικό έργο. Όταν λοιπόν διαπίστωσα ότι τα εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά χρειάζονται ένα καταφύγιο, μία στέγη, θεώρησα ότι δεν μπορώ να απευθυνθώ μέσα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες παρ′ όλα τα μεγάλα προβλήματα κάνουν ό,τι μπορούν, το καλύτερο. Θεώρησα ότι ήρθε ο καιρός των Ελληνοαμερικανών, όποιας γενιάς κι αν είναι, να βοηθήσουν. Πάντα το θέλουν, αλλά δεν ξέρουν τον τρόπο. Έτσι τρόπον τινά συνδέσαμε το Ίδρυμα Μποδοσάκη με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Lifeline πιστοποιημένο στις ΗΠΑ, που έχω ιδρύσει σε Σικάγο, Νέα Υόρκη, Τορόντο, Λονδίνο και Αθήνα, ώστε να υπάρξει εμπιστοσύνη και τα χρήματα που θα μαζευτούν να πάνε στο Ίδρυμα Μποδοσάκη γιατί αυτό γνωρίζει πώς θα τα αξιοποιήσει για τα ασυνόδευτα παιδιά».
Η πριγκίπισσα Αικατερίνη προλαβαίνοντας μάλιστα σχετική ερώτηση «γιατί τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όταν υπάρχουν Ελληνόπουλα που πεινάνε», έσπευσε μόνη της να απαντήσει λέγοντας ότι γι′ αυτά τα παιδιά και γενικά για τους Έλληνες φροντίζει εδώ και χρόνια το Lifeline Hellas. «Εξάλλου βοηθώντας τα προσφυγόπουλα βοηθάμε και τους Έλληνες που νοιάζονται γι′ αυτά τα παιδιά». Για τα ελληνόπουλα άλλωστε το Ίδρυμα Μποδοσάκη, πέραν των άλλων δράσεων έχει ιδρύσει και την πλατφόρμα «Giving fοr Greece».
Μόνο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, πάνω από 1.500 ανήλικοι χωρίς τους γονείς τους είχαν εγγραφεί σε ελληνικό έδαφος, αλλά αυτή τη στιγμή 420 από αυτούς είναι χωρίς σπίτι, και είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.
Η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας ίδρυσε τον ανθρωπιστικό οργανισμό Lifeline το 1993, στο Λονδίνο και εν συνεχεία στην Αθήνα, στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο τα οποία συνεργάζονται με το ″Ίδρυμα Πριγκίπισσας Αικατερίνης″ στο Βελιγράδι.
Φωτογραφίες: © www.royalfamily.org