Ο Πέτρος Μωραΐτης ( 1832- 1888) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους στα μέσα του 19ου αιώνα.
Οι σχέσεις του ιδίου και της οικογενειάς του με το παλάτι ήταν πολύ καλές. Σ΄αυτό συντελούσαν και τα άριστα γερμανικά που μιλούσε η γυναίκα του. Όταν επρόκειτο να φωτογραφηθεί ο βασιλιάς, ο υπασπιστής του ενημέρωνε από πριν τον φωτογράφο και εκείνος με την σειρά του έδινε εντολή να στρώσουν τη σκάλα με το κόκκινο χαλί που είχε ειδικά γι΄αυτήν την περίσταση. Όταν η βασιλική άμαξα έφτανε έξω από το φωτογραφείο, όλη η γειτονιά μαζευόταν για να δει τα υψηλα πρόσωπα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις φωτογραφίες έδειχνε η βασίλισσα Όλγα, που δεν παρέλειπε να φωτογραφίζεται με κάθε ευκαιρία. Το ίδιο επεδίωκε και για τα παιδιά της, γι΄αυτό και κρατούσε φωτογραφικά ενθύμια από τα νηπιακά τους κιόλας χρόνια. Είναι χαρακτιριστικό ένα ανέκδοτο περιστατικό μιας τέτοιας φωτογράφησης. Η Όλγα έστειλε τον πρίγκιπα Ανδρέα ( τέταρτος γιο της, 1882-1944), με την συνοδεία της γκουβερνάντας του, για να φωτογραφηθεί από τον Πέτρο Μωραΐτη. Ο φωτογράφος έβαλε τον μικρό πρίγκιπα δε μία συγκεκριμένη θέση, αλλά ο Ανδρέας, που ήταν αεικίνητος και άτακτος, δεν στάθηκε ούτε λεπτό ακίνητος για να φωτογραφηθεί, παρά τις προσπάθειες όλων. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα μέσα, ο φωτογράφος ρώτησε τον μικρό : – «Εἰσαι εύζωνας, έτσι δεν είναι;». Πράγματι ο Ανδρέας ήταν ντυμένος με μία στολή, που με λίγη φαντασία έμοιαζε μά αυτήν του τσολιά. -«Ναι», απάντησε εκείνος.
«Δεν ξέρεις ὀμως ὀτι οι τσολιάδες κρατάνε ντουφέκι; Πού είναι το δικό σου;» .
Ο Ανδρέας στην ερώτηση αυτή σάστισε και δεν απάντησε.
-«Αν σου δώσω ένα ντουφέκι, θα καθίσεις ήσυχος να σε φωτογραφήσω;», είπε ο Πέτρος Μωραΐτης. Ο μικρός κούνησε καταφατικά το κεφάλι του. Τότε, ο φωτογράφος έδωσε εντολή στην υπηρέτρια να πάει αμέσως στο παιχνιδοπωλείο του Τσοκά, που βρισκόταν σχεδόν απέναντι, για να αγοράσει ένα παιδικό ντουφέκι. Όταν το έφερε, το έδωσε στον μικρό, ο οποίος κράτησε τον λόγο του και στάθηκε ακίνητος και σοβαρός για να φωτογραφηθεί.
Χἀρη στην ευρηματικότητά του ο Πέτρος Μωραΐτης δημιούργησε την πρώτη φωτογραφία που έχουμε του πρίγκιπα Ανδρέα.
Κέιμενο από το βιβλίο του Άλκη Ξανθάκη, Η Ελλάδα του 19ου αιώνα με τον φακό του Πέτρου Μωραΐτη.
Μαρτυρία της κ. Πανωραίας Δανηλάτου, δισέγγονης του Πέτρου Μωραΐτη.