Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
Ο Γουσταύος, ο καινούργιος Furst του Σάυν-Βιττγκενστάιν-Μπέρλεμπουρ
Ας γνωρίσουμε όλη την ιστορία και όλη την περιπέτεια αυτού του ανεψιού της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας και αγαπημένου πρωτεξάδερφου της Αλεξίας, του Παύλου, του Νικολάου, της Θεοδώρας, και του Φίλιππου.
Πρώτη φορά συναντούμε την πριγκιπική οικογένεια στα 1128. Έγιναν πρίγκιπες της Αγίας Ρωμαϊκής Γερμανικής Αυτοκρατορίας στα 1792. Το κάστρο του Μπέρλεμπουργκ το έκτισαν πριν από περισσότερα από 700 χρόνια, και από τότε παραμένει στην ίδια οικογένεια, χωρίς ποτέ να αλλάξει χέρια, πράγμα όχι και τόσο συχνό για ένα τόσο παλιό κάστρο.
Ο παππούς, Γουσταύος και αυτός, 5ος αρχηγός της Πριγκιπικής Οικογένειας, το 1934, στα 27 του χρόνια, νυμφεύεται την σουηδέζα Μαργαρίτα Φουσέ ντ’ Οτράντ. Η νύφη ήταν απόγονος του Ιωσήφ Φουσέ, Υπουργού Αστυνομίας του Ναπολέοντα, ο οποίος από ευγνωμοσύνη τον έκανε δούκα ντ’ Οτράντ. Νεόκοπη αριστοκρατία! Όταν στην Γαλλία το καθεστώς κατέρρευσε, ο Φουσέ εγκαταστάθηκε στην Σουηδία, κοντά στον συμπατριώτη του στρατάρχη Μπερναντότ, που έγινε Βασιλιάς της Σουηδίας! Το ζευγάρι Γουσταύου-Μαργαρίτας πρόλαβε να κάνει πέντε παιδιά, ο Γουσταύος έκανε την διαθήκη του και έφυγε για τον πόλεμο, στο φοβερό μέτωπο της Ρωσίας. Το 1944 χάθηκαν τα ίχνη του. Σκοτώθηκε σε μάχη; Συνελήφθη και φυλακίστηκε σε σοβιετικό στρατόπεδο συγκέντρωσης; Κηρύχθηκε αγνοούμενος και μόλις το 1969 θεωρήθηκε οριστικά νεκρός.
Το πρόβλημα ξεκινά ακριβώς από την διαθήκη του Γουσταύου! Αφήνει την αρχηγεία της Οικογένειας, το υπέροχο κάστρο του Μπέρλεμπουργκ, τα 39.000 εκτάρια γης και δασών που του ανήκαν στον πρωτότοκο γιο του, και μετά σε κάθε πρωτότοκο γιο, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Δεν κληρονομεί τίποτα και χάνει τα πάντα ο διάδοχος που θα έχει νυμφευθεί με άτομο μη αρείας φυλής, μη αριστοκρατικής καταγωγής και μη προτεσταντικού θρησκεύματος!
Ο γιος του Ριχάρδος, στα 1969 που ο μέχρι τότε αγνοούμενος πατέρας του κηρύχτηκε νεκρός, κληρονόμησε αμέσως όλη την περιουσία. Καμία αντίρρηση, μόλις τον προηγούμενο χρόνο είχε νυμφευτεί την πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας, τι καλύτερο. Με τον δικό τους γιο άρχισαν τα προβλήματα.
Ο Γουσταύος το 2000 αρραβωνιάστηκε με την γαλλίδα Ελβίρα Παστέ ντε Ροσφόρ, μαζί ακολούθησαν την κηδεία της γιαγιάς Βασίλισσας Ίνγκριντ, οι γάμοι τους ήταν προγραμματισμένοι για τις 12 Μαΐου 2001. Οι δικηγόροι του τον ενημέρωσαν ότι η νύφη δεν εκπληρώνει τις αυστηρές προϋποθέσεις που ο παππούς είχε θέσει στην διαθήκη του, και επομένως μετά τον θάνατο του πατέρα του, δεν θα μπορούσε να κληρονομήσει ούτε τον τίτλο, ούτε το κάστρο, ούτε την περιουσία. Εκείνος της ζήτησε να αναβάλουν τον γάμο και να το σκεφτούν, η Ελβίρα όμως θύμωσε, το ζευγάρι χώρισε και ο γάμος δεν έγινε ποτέ.
Μερικά χρόνια μετά, ο Γουσταύος γνώρισε την Καρίνα Άξελσον και συνδέθηκε μαζί της. Η Καρίνα έχει γεννηθεί το 1968 στην Καλιφόρνια, έχει πάτερα Σουηδό και μητέρα Μεξικανή, και μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη. Δούλεψε λίγο σαν μανεκέν, εδώ και αρκετά όμως χρόνια είναι μια επιτυχημένη συγγραφέας βιβλίων για παιδιά.
Πολύ σύντομα η Καρίνα εγκαταστάθηκε στο κάστρο του Μπέρλεμπουργκ και ξεκίνησε να δουλεύει δυναμικά για τον εκσυχρονισμό του και την καλύτερη αξιοποίησή του. Ο Γουσταύος και ο πατέρας του ασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια με την εκμετάλλευση των απέραντων δασών που τους ανήκουν. Η πριγκίπισσα Βενεδίκτη είναι μια τέλεια πυργοδέσποινα, μεγαλωμένη μέσα σε βασιλικά παλάτια. Γνωρίζει κατά τον καλύτερο τρόπο να δεξιώνεται στο κάστρο τις Βασίλισσες αδερφές της, τους άλλους Βασιλείς της Ευρώπης, την γερμανική αριστοκρατία, αλλά και τους κατοίκους του Μπέρλεμπουργκ. Κανείς όμως ποτέ δεν την δίδαξε τι πρέπει να κάνει για να μπορεί το κάστρο να συντηρείται και να αυτοχρηματοδοτείται. Αυτό το ανέλαβε η Καρίνα!
Η Καρίνα, με τον δυναμισμό της σημερινής γυναίκας, φροντίζει και οργανώνει την ζωή στο οικογενειακό κάστρο. Αξιοποίησε ένα πλήθος από ιστορικές λιθογραφίες και φωτογραφίες οι οποίες τώρα εκτίθενται και προκαλούν το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών.
Οι καιροί έχουν αλλάξει τόσο πολύ! Παλιά, οι αριστοκράτες της Ευρώπης, με τα άφθονα εισοδήματά τους, συντηρούσαν τους πύργους τους και τον τρόπο ζωής του πυργοδεσπότη. Σήμερα οι πύργοι, με την σωστή εκμετάλλευση, συντηρούν τους αριστοκράτες!
Ο Γουσταύος είναι ευτυχισμένος με την Καρίνα. Την αγαπά και την θαυμάζει. Η Καρίνα έχει κερδίσει την αγάπη όλης της οικογενείας. Η θεία Βασίλισσα της Δανίας τους καλεί κάθε καλοκαίρι για μερικές μέρες διακοπών στο παλάτι του Graasten, τους επισκέπτεται και φιλοξενείται στο κάστρο του Μπέρλεμπουργκ, και τους καλεί για Χριστούγεννα στο παλάτι του Fredensborg. Ευτυχισμένες μέρες, όπως από μικρά, με τα ξαδέρφια της Ελλάδος και τα ξαδέρφια της Δανίας. Οι δεσμοί μεταξύ τους είναι πολύ στενοί. Ο Γουσταύος και η Καρίνα είχαν ταξιδεύσει τον Αύγουστο του 2010 στις Σπέτσες για τους γάμους του Νικολάου και της Τατιάνας.
Οι σχέσεις της Καρίνα με την πεθερά της είναι άριστες. Η πριγκίπισσα Βενεδίκτη την εκτιμά για την αγάπη και την φροντίδα της στον Γουσταύο, και για τις ικανότητες της στην αξιοποίηση του κάστρου. Όταν το ζευγάρι είναι καλεσμένο σε βασιλικά γεγονότα, η Βενεδίκτη της δανείζει τόσο από τα οικογενειακά κοσμήματα των Μπέρλεμπουργκ, όσο και από τα προσωπικά της που έφερε από την Δανία.
Στις 13 Μαρτίου πέθανε ο πρίγκιπας Ριχάρδος και ο Γουσταύος τον διαδέχθηκε ως 7ος πρίγκιπας (Furst) του Σάυν-Βιττγκενστάιν-Μπέρλεμπουργκ. Αν είχε νυμφευτεί την Καρίνα, δεν θα γινόταν αυτός ο 7ος πρίγκιπας, θα γινόταν κάποιος άλλος μακρινός ξάδερφος. Και τριάντα-σαράντα μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα του, θα έπρεπε να παραδώσει το κάστρο στον καινούργιο ιδιοκτήτη, και να εγκαταλείψει τα δάση και τα κτήματα στα οποία δουλεύει! Η διαθήκη του παππού είναι σαφής.
Πολλά τα στεφάνια. Οι Βασιλείς των Ελλήνων δεν στέλνουν στεφάνια από λουλούδια. Μόνο δάφνινα. Το στεφάνι από τον Τίνο και την Άννα-Μαρία. Το στεφάνι από τον Πάλο, την Μαρί-Σαντάλ, τον Νικόλαο, την Τατιάνα, την Αλεξία, τον Κάρλος, την Θεοδώρα, τον Φίλιππο.
1905
Ο πρίγκιπας Ριχάρδος αναπαύεται πλέον στον οικογενειακό τους τάφο, στην σκιά του κάστρου του. Στον τάφο που ο πατέρας του δεν μπόρεσε ποτέ να βρει την αιώνια ανάπαυση. Κανείς δεν μπόρεσε να μάθει που και πότε ακριβώς πέθανε ο 5ος πρίγκιπας του Σάυν-Βιττγκενστάιν-Μπέρλεμπουργκ και που είναι θαμμένος, αν είναι θαμμένος. Έγραψε μια διαθήκη μεθυσμένος από τα ψεύτικα ιδεώδη του εθνικοσοσιαλισμού και έφυγε με ενθουσιασμό για τον πόλεμο για να μη γυρίσει ποτέ, θυσία και ο ίδιος για το τίποτα.
Όταν βλέπαμε παρόμοιες ιστορίες στο Downton Abbey, λέγαμε ότι αυτά μόνο στην μικρή οθόνη συμβαίνουν. Να όμως που συμβαίνουν και στην πραγματικότητα, ακόμα και στις μέρες μας!
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Παπακωνσταντίνου για την συνεργασία.