Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1936. Λόγω της ημερομηνίας που ήρθε στον κόσμο, ονομάστηκε 稻πριγκίπισσα των Χριστουγέννων.»
Ἠταν το δεύτερο παιδί του Γεωργίου, δούκα του Κεντ και της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδος και της Δανίας (τρίτη κόρη του πρίγκιπα Νικολάου και της μεγάλης δούκισσας Ελένης Βλαδιμήροβνας της Ρωσίας). Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Έντουαρντ ( στο γάμο του οποίου πλέχτηκε το ειδύλλιο Σοφίας -Χουάν Κάρλος) που είχε γεννηθεί ένα χρόνο νωρίτερα (Οκτώβριο 1935) και τον Μιχαήλ που γεννήθηκε τον Ιούλιο 1942. Οι ανάδοχοι της ήσαν ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ και η βασίλισσα Ελισάβετ. Όταν γεννήθηκε η Αλεξάνδρα, η γιαγιά της, βασίλισσα Μαίρη -χήρα του βασιλέως Γεωργίου του Ε΄-δήλωσε πως ήταν το μόνο ευχάριστο γεγονός εκείνης της χρονιάς. Νωρίτερα το ίδιο έτος είχε αποβιώσει ο σύζυγός της (20 Ιανουαρίου 1936) και ο πρωτότοκος γιος της, βασιλιάς Έντουαρντ Η΄, είχε παραιτηθεί από τον θρόνο, λίγες μέρες πριν την γέννηση της εγγονής της (11 Δεκεμβρίου 1936).
Η «δις Κεντ», όπως αποκαλούσε ο αγγλικός Τύπος την Αλεξάνδρα, ήταν συγγενής με τις μεγαλύτερες δυναστείες της Ευρώπης. Δισέγγονη ενός βασιλιά της Ελλάδας (Γεωργίου Α΄), μικρανεψιά ενός τσάρου (Αλεξάνδρου ΙΙΙ), απόγονος δηλαδή των Ρομανώφ, ήταν η τρίτη και νεότερη εγγονή του βασιλέως Γεωργίου Ε΄, πρώτη ανιψιά του βασιλέως Γεωργίου ΣΤ΄και εξαδέλφη της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία την εκτιμούσε πολύ και ήταν πολύ δεμένη μαζί της. Επίσης όταν γεννήθηκε ήταν έκτη στην σειρά διαδοχής στον θρόνο της Αγγλίας.
Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην εξοχική κατοικία των οικογένειάς της «Κόππινς» στο Μπακιχαμσάιρ. Ανατράφηκε μαζί με τους δύο αδερφούς της και έπαιζε πάντα μαζί τους στα παιδικά της χρόνια. Για τους Άγγλους ήταν » η ορφανή τους πριγκίπισσα» και έτρεφαν μεγάλη συμπάθεια για αυτή και τα αδέρφια της.
Στις 25 Αυγούστου 1942 ο πατέρας της Γεώργιος, δούκας του Κεντ, σχεδόν μόνο δύο μήνες μετά της γέννηση του μικρότερου γιου του, πρίγκιπα Μιχαήλ, και πριν συμπληρώσει καλά -καλά η ίδια τα πέντε της χρόνια, έχασε την ζωή του σε ένα «μυστηριώδες» αεροπορικό δυστύχημα στην Σκωτία ενώ υπηρετούσε στην Βασιλική Αεροπορία της πατρίδος του. Ο ξαφνικός θάνατός του άλλαξε για πάντα την ζωή της οικογένειας. Ο πρωτότοκος γιος. ο Έντουαρντ, σε ηλικία επτά ετών, έγινε ο νέος δούκας του Κεντ.
Η βασίλισσα Μαίρη πήρε υπό την προστασία της τα τρία ορφανά πλέον εγγόνια της και βοήθησε οικονομικώς την πριγκίπισσα Μαρίνα για να τα αναθρέψει. Στο υπόλοιπο διάστημα που διήρκεσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, έμεναν μαζί της για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που παρακολούθησε μαθήματα σε σχολείο. Την εποχή εκείνη την μόρφωση των νεαρών ευγενών την αναλάμβαναν καθηγητές με ιδιαίτερα μαθήματα στην οικία τους. Φοίτησε εσωτερική στο περίφημο παρθεναγωγείο του Χήθφηλντ, κοντά στο Άσκοτ.
Τον Νοέμβριο του 1947 ήταν παράνυφος στο γάμο της ξαδέρφης της και πριγκίπισσας διαδόχου Ελισάβετ.
Το 1953 μετέβη στο Παρίσι για να τελειοποιήσει τις γνώσεις της στην γαλλική γλώσσα. Την φιλοξένησε ο κόμης των Παρισίων Ερρίκος και η σύζυγός του Ιζαμπέλα. Το Παρίσι και η γαλλική φινέτσα την γοήτευσαν και επηρέασαν τον χαρακτήρα της και την κομψότητά της.
Μετἀ την επιστροφή της στο Λονδίνο, παρακολούθησε μαθήματα νοσηλευτικής. Τον Μάρτιο του 1959 συνόδευσε την μητέρα της σε μία μεγάλη περιοδεία στον Καναδά και στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Η ημιεπίσημη αυτή αποστολή που διήρκεσε δύο μήνες είχε μεγάλη επιτυχία. Μητέρα και κόρη γοήτευσαν τους Νοτιοαμερικανούς που εκδήλωναν τον θαυμασμό τους με κάθε τρόπο.
Ἐπειτα από αυτήν την επιτυχή αρχή της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας στα επίσημα καθήκοντά της, οι αρμόδιοι της βρετανικής κυβέρνησης αποφάσισαν να της αναθέσουν μια λεπτότερη αποστολή. Μία περιοδεία που θα πραγματοποιούσε μόνη της στην Αυστραλία, τον Αύγουστο του ιδίου έτους. Η Αυστραλία αποτελούσε ( και αποτελεί) ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα της Κοινοπολιτείας. Με τους ανεπιτήδευτους, ευθείς και φιλικούς της τρόπους, η Αλεξάνδρα ανταποκρίθηκε τέλεια σ΄αυτό που περίμεναν από μια σύγχρονη πριγκίπισσα οι υπήκοοι της Αυστραλίας. Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα μαζί με την ξαδέρφη της Μαργαρίτα ήσαν οι πιο άξιες αντιπρόσωποι της βασίλισσας Ελισάβετ στις χώρες της Κοινοπολιτείας.
Η Αλεξάνδρα ήταν πλέον σε ηλικία γάμου και ο διεθνής Τύπος άρχισε να την παντρεύει με πολλούς υποψήφιους γαλαζοαίματους γαμπρούς. Εκείνη την εποχή ο Σάχης της Περσίας ήταν σε ανεύρεση νύφης, μετά το πολύκροτο διαζύγιό του από την Σοράγια.Οι εφημερίδες έγραφαν: «Αν στο θρόνο της Περσίας ανέβαινε η Αλεξάνδρα, η Αγγλία θα πετύχαινε να ενισχύσει την θέση της στην Περσία και ίσως και τη μερίδα της στα πετρέλαια και έμμεσα θα δυνάμωνε την θέση της στη Μέση Ανατολή, σε μία εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την Βρεταννική Αυτοκρατορία. Στην Αγγλία δεν έπαυαν να τονίζουν ότι Σάχης «πρόσεξε» την Αλεξάνδρα. Όμως εκείνοι που παρακολουθούσαν τα πράγματα με ιδιαίτερη προσοχή ανέφεραν ότι η αγγλική Αυλή και η Αγγλική κυβέρνηση έκαναν ότι μπορούσαν για να προσέξει ο Σάχης την Αλεξάνδρα. Σε όλες τις τελετές, τα γεύματα και τις δεξιώσεις, η Αλεξάνδρα ήταν πάντα παρούσα, χαμογελαστή, όμορφη και χαριτωμένη και μάλιστα σημείωναν ιδιαίτερα και μία μικρή αλλ’ όχι ασήμαντη λεπτομέρεια. Ότι δηλαδή οι αυλικοί φρόντιζαν πάντα να τοποθετούν την Αλεξάνδρα κοντά στον Σάχη, ὀσο επέτρεπε το αυστηρό πάντα πρωτόκολλο της αγγλικής αυλής.» Η αιώνια ιστορία των ηγεμονικών γάμων από την οποία τελικώς (και ευτυχώς) ξέφυγε η πριγκίπισσα….
Όταν ο Σάχης ανήγγειλε τους αρραβώνες του με την νεαρή φοιτήτρια και συμπατριώτισσα του Φαράχ Ντιμπά(23-9-1959), ο αγγλικός Τύπος ανακάλυψε έναν καινούργιο υποψήφιο γαμπρό. Το διάδοχο της Νορβηγίας πρίγκιπα Χάραλντ. Είχαν και οι δύο την ίδια ηλικία (είκοσι τριών ετών) και είχαν συναντηθεί επανειλημμένως στην Αγγλία. Ανέφεραν μάλιστα πως ο πατέρας του νεαρού πρίγκιπα, βασιλιάς Όλαφ Ε’ της Νορβηγίας, επιθυμούσε διακαώς να παντρευτεί ο γιος του μ΄ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και για τον λόγο αυτόν επισκέφτηκε την μητέρα της Αλεξάνδρας, στην διάρκεια της πρόσφατης παραμονής του στην Αγγλία. Σίγουρα την δούκισσα την ενθουσίαζε το ενδεχόμενο ενός γάμου της κόρης της με τον διάδοχο του θρόνου της Νορβηγίας. Την ίδια εποχή μια άλλη συγγενής τους, η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκεπτόταν την Νορβηγία μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειά της…. Είχε και αυτή δύο κόρες σε ηλικία γάμου….
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα ακολούθησε τελικά τον δρόμο της καρδιάς της. Στις 29 Νοεμβρίου 1962 ανακοίνωσε τους αρραβώνες της με τον Άγγλο αριστοκράτη αλλά «κοινό θνητό» Άνγκους Ογκίλβι. Γεννημένος στις 14 Σεπτεμβρίου 1928, ήταν οκτώ χρόνια μεγαλύτερος της.
Ποτέ με εξαίρεση τον γάμο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον φωτογράφο Άντονυ Άρμστρονγκ Τζόουνς, ένα ειδύλλιο δεν κρατήθηκε τόσο μυστικό στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών, αλλά και ποτέ αρραβώνες δεν προκάλεσαν μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση, όσο οι αρραβώνες της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας του Κεντ. Η ανακοίνωση των αρραβώνων της έπεσε σαν βόμβα. Κανείς δεν είχε υποπτευθεί το ειδύλλιο που είχε αρχίσει το 1955 κατά την διάρκεια ενός χορού… Ο Άνγκους Όγκίλβι δεν δέχτηκε να λάβει κανένα επίσημο τίτλο ευγενείας από την βασίλισσα Ελισάβετ. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του κόμητος και της κόμισσας του Αΐαρλυ, στην κομητεία του Άνγκους (Σκωτία). Ήσαν απόγονοι της βασίλισσας Μαίρης της Σκωτίας, που εκτελέσθηκε το 1687 σύμφωνα με την διαταγή της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄της Αγγλίας. Ο πατέρας του Άνγκους υπηρέτησε για μια δεκαετία στην αυλή του βασιλιά Γεωργίου Ε’ και μετά έγινε αυλάρχης της βασιλομήτωρος Ελισάβετ. Η γιαγιά του ήταν για τριάντα χρόνια η κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Μαίρης. Αφού πήρε από την Οξφόρδη δίπλωμα φιλοσοφίας και πολιτικών και οικονομικών επιστημών, ο Άνγκους Όγκίλβι εργάσθηκε σε πολυεθνικές εταιρείες και το 1960 έγινε διευθυντής της διοικήσεως του γνωστού σταδίου Γουέμπλεϊ .Ο αγγλικός Τύπος τον σύγκρινε με τον σύζυγο της πριγκίπισσας Μαργαρίτας και έγραφε: » το μικρό του δάχτυλο έχει περισσότερη εξυπνάδα και ευθυκρισία από όση ο Τόνυ Άρμστρονγκ Τζόουνς σε ολόκληρο το σώμα του».
Η τελετή του γάμου έγινε στις 24 Απριλίου 1963 λίγο μετά το μεσημέρι. Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα συνοδευόμενη από τον αδερφό της Έντουαρντ, δούκα του Κεντ, έφθασε στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, έναν από τους πιο ιστορικούς ναούς της Βρετανίας, για να γίνει σύζυγος του Άνγκους Τζέιμς Όγκιλβι.
Οι εφημεριδοπώλες πουλούσαν πολλές μέρες πριν το πρόγραμμα του γάμου που κατατόπιζε τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια των πριγκιπικών γάμων.
Το πλήθος που είχε διανυκτερεύσει στους δρόμους από τους οποίους θα περνούσε η γαμήλια πομπή, φώναζε καθώς περνούσε η άμαξα που μετέφερε την νύφη :«Καλή τύχη Αλεξάνδρα, να είσαι πάντα ευτυχισμένη». Ο γάμος μεταδόθηκε από την τηλεόραση και τον παρακολούθησαν διακόσια εκατομμύρια τηλεθεατές. Φυσικά ήσαν παρόντα όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας αλλά και πολλοί εστεμμένοι και ευγενείς αφού η νύφη είχε στενούς συγγενικούς δεσμούς με τις περισσότερες δυναστείες της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών ήταν και η βασίλισσα Φρειδερίκη και η κόρη της πριγκίπισσα Σοφία με τον σύζυγό της Δον Χουάν Κάρλος. Έντονες πολιτικές διαμαρτυρίες από Έλληνες διαδηλωτές τάραξαν την παραμονή της βασίλισσας Φρειδερίκης στο Λονδίνο.
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα με τον σύζυγό της έζησαν μια ήρεμη και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Στις 29 Φεβρουαρίου απόκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Τζέϊμς. Η οικογένειά τους ολοκληρώθηκε με την γέννηση της κόρης τους στις 31 Ιουλίου 1966. Της έδωσαν το όνομα της γιαγιά της, Μαρίνα. Τα παιδιά τους δεν φέρουν κανένα τίτλο ευγενείας.
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα συνέχισε τα καθήκοντά της ως πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και παρέμεινε μέχρι και σήμερα πολύ αγαπητή στον κόσμο. Στις 27 Αυγούστου 1968 πέθανε η μητέρα της. Την ήσυχη οικογενειακή της ζωή τάραξε η ανάμειξη του συζύγου της σε ένα οικονομικό σκάνδαλο στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Αν και αθωώθηκε από τις κατηγορίες που τον βάραιναν, αποφάσισε για λόγους τιμής να απομακρυνθεί εντελώς από τις διευθυντικές θέσεις που είχε σε πολλές εταιρείες. Το 1977 άρχισε να συνεργάζεται με τον οίκο δημοπρασιών Σόθμπυς.
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα έχει κληρονομήσει υπέροχα κοσμήματα, μοναδικής τέχνης και μεγάλης αξίας από την γιαγιά της βασίλισσα Μαίρη αλλά και την μητέρα της. Κάποια από αυτά προέρχονται από τον οίκο των Ρομανώφ.
Στις 30 Ιουλίου 1988 ο γιος της Tζέϊμς παντρεύτηκε την Julia Rawlinson. Δυστυχώς η κόρη της Μαρίνα έγινε η αιτία ενός μεγάλου σκανδάλου όταν αποκάλυψε στους δημοσιογράφους πως είναι έγκυος από έναν άγνωστο φωτογράφο τον Paul Mowat. Εκμηστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους πως η μητέρα της την συμβούλεψε να κάνει έκτρωση για να αποφύγουν το κοινωνικό σκάνδαλο. Τελικώς ήρθε η ηρεμία και η Μαρίνα παντρεύτηκε τον αγαπημένο φωτογράφο στις 2 Φεβρουαρίου 1990. Την συνόδευσε στην εκκλησία ο πατέρα της και ήταν ντυμένη στα μαύρα. Ο πολύκροτος αυτός γάμος διαλύθηκε μερικά χρόνια αργότερα (1997) αφού απέκτησαν δύο παιδιά.
Δυστυχώς η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα έχασε τον σύζυγό της στις 26 Δεκεμβρίου 2004, δύο μέρες μετά τα γενέθλιά της. Η απώλεια του συζύγου της, της κόστισε πολύ, αλλά συνέχισε να εκτελεί τα πριγκιπικά της καθήκοντα. Έχει αποκτήσει συνολικώς τέσσερα εγγόνια. Τον Ιούλιο του 2013 ανακοινώθηκε η ακύρωση της συμμετοχής της σε όλες της εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για λόγους υγείας. Στην διάρκεια του 2014 έκανε κἀποιες περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις.
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα συχνά συνόδευε την μητέρα της στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις μαζί με την βασιλική οικογένεια της Ελλάδος. Είχε αποκτήσει φιλικούς δεσμούς με κάποιες γνωστές οικογένειες της Αθήνας και συχνά φιλοξενείτο από αυτούς. Στους γάμους της πριγκίπισσας Σοφίας ήταν παράνυφος.
Η αγαπημένη πριγκίπισσα των Άγγλων παραμένει πάντα χαμογελαστή και κομψή. Μαζί με την ξαδέλφη της βασίλισσα Ελισάβετ, είναι οι μόνες ενεργές πριγκίπισσες της γενιάς τους. Με την ευσυνειδησία της η Αλεξάνδρα και την άψογη πριγκιπική διαγωγή της, συνέβαλε πολύ στην εδραίωση της κλονισμένης δυναστείας των Γουίνσδορ από την παραίτηση του θείου της, βασιλιά Έντουαρντ, από τον θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας.