Του Νίκου Παπακωνσταντίνου
Ο γάμος της πριγκιπίσσης Σοφίας με τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος είχε οριστεί για την Δευτέρα 14 Μαΐου 1962.
Η Αθήνα ζούσε στον πυρετό των ετοιμασιών, των αφίξεων, των δεξιώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τις ημέρες πριν από τους πριγκιπικούς γάμους.
Την Τετάρτη 9 Μαΐου έφτασαν οι πρώτοι καλεσμένοι, ανάμεσά τους και η Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας με τις τρεις κόρες της, την διάδοχο Μαργαρίτα και τις πριγκίπισσες Βενεδίκτη και Άννα Μαρία. Το ίδιο βράδυ, στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, πραγματοποιήθηκε αθλητική γιορτή από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την παρακολούθησαν το ζεύγος των μελλονύμφων και ο διάδοχος με τις τρεις πριγκίπισσες της Δανίας.
Την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 5.30’ το απόγευμα, έφθασαν οι περισσότεροι από τους βασιλικούς καλεσμένους. Τους υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού οι Βασιλείς και η βασιλική οικογένεια και τους οδήγησαν αμέσως στα καταλύματά τους, έτσι ώστε να έχουν αρκετό χρόνο και να μπορέσουν να ετοιμαστούν με άνεση για την δεξίωση εκείνης της βραδιάς.
Όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την δεξίωση εκείνη! Στην πραγματικότητα, δεν θα ήταν δεξίωση, θα ήταν ένα κεφάτο πάρτι που ο διάδοχος Κωνσταντίνος θα έδινε στις αίθουσες του ξενοδοχείου της «Μεγάλης Βρετανίας» προς τιμήν των γάμων της αδερφής του. Όλα είχαν σχεδιαστεί με φροντίδα ώστε να είναι μια βραδιά που να την χαρούν και να διασκεδάσουν και οι πολύ νέοι και οι μεγαλύτεροι.
Η είσοδος των καλεσμένων δεν θα γινότανε από την κεντρική είσοδο του ξενοδοχείου επί της πλατείας Συντάγματος, αλλά από την είσοδο στην οδό Πανεπιστημίου. Άλλωστε εκεί ήταν οι αίθουσες όπου είχε οργανωθεί η γιορτή.
Δύο Grandes d’ Espana έφθασαν πρώτοι για να περιμένουν και να υποδεχτούν el Rey y la Reina όπως τους θεωρούσαν και τους αποκαλούσαν πάντα, τους γονείς του Χουάν Κάρλος, τον κόμη και την κόμισσα της Βαρκελώνης. Μπροστά από την κλειστή ακόμα πόρτα και τους δύο θυρωρούς, αριστερά ο δούκας d’ Alburquerque και δεξιά ο δούκας-σύζυγος d’ Alba. Ο δούκας Beltran d’ Alburquerque ήταν ο επικεφαλής της τιμητικής συνοδείας του Βασιλιά του, του κόμη της Βαρκελώνης. Ο δούκας-σύζυγος Luis d’ Alba και η σύζυγός του η δούκισσα Gayetana d’ Alba ήταν επικεφαλείς της τιμητικής συνοδείας της Βασίλισσας Βικτωρίας Ευγενίας, της γιαγιάς του Χουάν Κάρλος.
Λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη αγγελία των αρραβώνων, η δούκισσα d’ Alba ήρθε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε για περισσότερο από ένα μήνα στο Τατόι. Κάθε μέρα δίδασκε στην πριγκίπισσα Σοφία τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα της Ισπανίας και της μιλούσε για την χώρα που από ‘δω και μπρος θα γινόταν πατρίδα της. Της έμαθε από το πώς πρέπει να στερεώνει στο κεφάλι της την ισπανική μαντίλα μέχρι του τι απαγορεύεται και τι επιβάλλεται να πράττει κανείς, περνώντας ενδιαμέσως από τα μυστικά της ισπανικής κουζίνας.
Φτάνουν συνέχεια ωραία κάνιστρα με λουλούδια, προσφορά από τους καλεσμένους, κυρίως από μέλη της αθηνα’ι’κής κοινωνίας. Οι θυρωροί τα παραλαμβάνουν και τα μεταφέρουν στις αίθουσες του ξενοδοχείου.
Τελευταία στιγμή στρώνεται το χαλί, από την είσοδο του ξενοδοχείου, στο πεζοδρόμιο και μέχρι τον δρόμο όπου τα αυτοκίνητα θα αφήσουν τους βασιλικούς καλεσμένους. Όχι, δεν είναι κόκκινο, κόκκινο έγινε μόδα αργότερα κι αλλού! Το χαλί ήταν πάντα σκούρο μπλε.
Εμφανίζεται στην είσοδο και παίρνει θέση για να υποδεχτεί τους καλεσμένους του, ο οικοδεσπότης, ο διάδοχος Κωνσταντίνος.
Δεξιά, και στις δύο παραπάνω φωτογραφίες, ο νεαρός φωτορεπόρτερ που περιμένει πανέτοιμος και φορτωμένος με τις μηχανές του, είναι ένας από τους γνωστότερους και καλύτερους Έλληνες φωτορεπόρτερ, ο Αριστοτέλης Σαρρήκωστας. Μόλις την προηγούμενη χρονιά είχε αρχίσει την καριέρα του που την συνέχισε με επιτυχίες για πάνω από 40 χρόνια.
Φθάνει μία νεαρή, μόλις 33 χρόνων, πολύ κομψή κυρία: η μαρκησία του Blandford. Είναι η Τίνα Λιβανού, κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, πρώην σύζυγος του Αριστοτέλη Ωνάση και μητέρα των δύο παιδιών του, του Αλέξανδρου και της Χριστίνας. Από τον προηγούμενο χρόνο είναι παντρεμένη με τον μαρκήσιο του Blandford, τον διάδοχο του δούκα του Marlborough.
Ο διάδοχος βγαίνει μέχρι το αυτοκίνητό τους για να υποδεχτεί δύο Βασίλισσες: την Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας και την Βασίλισσα Βικτωρία Ευγενία της Ισπανίας. Φιλοξενούνται και οι δύο στα Ανάκτορα της Ηρώδου Αττικού.
Η Βικτωρία Ευγενία είναι η γιαγιά του Χουάν Κάρλος. Από το 1931 που ανατράπηκε η Μοναρχία στην Ισπανία, δεν έχει επιστρέψει ποτέ ξανά στο παλιό της Βασίλειο, ζει εξόριστη στην Ελβετία. Θα επιστρέψει το 1968 για την βάπτιση του δισέγγονού της Φιλίππου.
Ο Κωνσταντίνος είναι προσεκτικός και περιποιητικός με την Βασίλισσα της Δανίας. Αισθάνεται πολύ γοητευμένος με την κόρη της, την Άννα Μαρία, πρέπει να κάνει καλή εντύπωση και στην μητέρα της, να την έχει σύμμαχό του!
Και να, με το επόμενο αυτοκίνητο φτάνουν οι τρεις δανέζες πριγκίπισσες! Έρχονται από τα Ανάκτορα της Ηρώδου Αττικού όπου φιλοξενούνται και αυτές μαζί με την μητέρα τους. Ο Κωνσταντίνος, δεξιά, έχει μείνει στήλη άλατος και δεν μπορεί να ξεκολλήσει το βλέμμα του από την 16χρονη Άννα Μαρία. Εκείνη πάλι αισθάνεται πολύ αμήχανα, κοιτάζει αλλού και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την αδερφή της, την Μαργαρίτα και δίπλα στην άλλη αδερφή της, την Βενεδίκτη. Νομίζει ότι όλοι έχουν καταλάβει το ρομαντικό μυστικό της!
Η πριγκίπισσα Ειρήνη οδηγεί την ινφάντα Μαργαρίτα, την τυφλή αδερφή του Χουάν Κάρλος. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη έχει γράψει για την Ειρήνη: «Αρέσκομαι να πιστεύω πως το ψυχικό μεγαλείο θα είναι πάντοτε το πιο εξαιρετικό χάρισμα της μικρότερης κόρης μου». Πράγματι, και τότε, και μετά, και σήμερα, η πριγκίπισσα Ειρήνη χαρακτηρίζεται από μοναδικό ψυχικό μεγαλείο.
Η άφιξη των μελλονύμφων, της πριγκιπίσσης Σοφίας και του πρίγκιπα Χουάν Κάρλος. Τους υποδέχεται και τους συνοδεύει ο Κωνσταντίνος. Όλοι χαμογελούν ευχαριστημένοι. Το ζευγάρι, αυτές τις ημέρες, βρίσκεται στο κέντρο του γενικού ενδιαφέροντος. Παντού δώρα, ευχές, γιορτές και πολλές άλλες εκδηλώσεις προς τιμήν τους.
Ο Χουάν Κάρλος προσέρχεται με το αριστερό του χέρι ακινητοποιημένο. Αρκετές ημέρες πριν, σε αγώνες τζούντο με τον κουνιάδο του Κωνσταντίνο, υπέστη ένα κάταγμα στην κλείδα και από τότε έχει το χέρι κρεμασμένο με επίδεσμο.
Η άφιξη του κόμη και της κόμισσας της Βαρκελώνης, των γονέων του Χουάν Κάρλος. Ο διάδοχος τους υποδέχεται στο αυτοκίνητό τους και τους συνοδεύει, βοηθώντας και οδηγώντας την δόνα Μαρία, μέχρι μέσα στο ξενοδοχείο, στις αίθουσες της γιορτής.
Στον γαμπρό, τους γονείς του και τις δύο αδερφές του είχε παραχωρηθεί για διαμονή τις ημέρες του γάμου το Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού. Έτσι αποκαλούσαν τότε αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Μέγαρο Μαξίμου. Λίγα χρόνια πριν είχε γλιτώσει την κατεδάφιση και την μετατροπή του σε πολυκατοικία, είχε αγοραστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και είχε διασκευαστεί σε Μέγαρο φιλοξενίας υψηλών επισκεπτών. Τον επόμενο χρόνο εκεί θα φιλοξενηθεί ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας στρατηγός Ντε Γκωλ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Ώρα 10.00 ακριβώς φτάνουν ο Βασιλεύς και η Βασίλισσα, οι υψηλότεροι των προσκεκλημένων, το πάρτι μπορεί να αρχίσει!
Η Βασίλισσα Φρειδερίκη γράφει στο «Μέτρον Κατανοήσεως»:
«Μου αρέσουν τα φορέματα, χωρίς όμως ν’ απασχολούν ουσιαστικό μέρος των σκέψεών μου. Δεν θυμάμαι τι φορούσαν οι άνθρωποι τους οποίους συνάντησα: θυμάμαι μόνο την έκφρασή τους. Παρ’ όλα αυτά κάνω τον κόπο να διαλέξω εκείνο που μου πηγαίνει και μου αρέσει να φορώ ένα κομψό φόρεμα. Είναι άλλωστε επιβοηθητικό το να ξέρη κανείς ότι η εκλογή του πρόκειται να θεωρηθεί σωστή: παραδείγματος χάριν, αισθάνομαι ευτυχής φορώντας το βράδυ ένα μακρύ φόρεμα και δεν μ’ ενδιαφέρει καθόλου αν θα είμαι το μόνο πρόσωπο της εσπερινής δεξιώσεως που θα φορεί μακρύ φόρεμα».
Ακριβώς, στο πάρτι του διαδόχου ήταν η μόνη κυρία που φορούσε μακρύ φόρεμα!
Το πάρτι αρχίζει, η πίστα γεμίζει χορευτές όλων των ηλικιών, όλοι θέλουν να διασκεδάσουν, να απολαύσουν την βραδιά.
Η Βασίλισσα χορεύει με τον αδερφό της, τον πρίγκιπα Γεώργιο Γουλιέλμο του Ανοβέρου. Στο βάθος χορεύει, ξεκαρδισμένος στα γέλια, ο συμπέθερος, ο δον Χουάν, ο κόμης της Βαρκελώνης. Δεξιά ο νεαρός κύριος Γεώργιος Λεβίδης, γιός του Μεγάλου Αυλάρχη Δημητρίου Λεβίδη.
Μετά από λίγο, η Βασίλισσα θα χορέψει με τον γαμπρό της, τον Χουάν Κάρλος. Φαίνεται καλό, τρυφερό και ευγενικό παιδί. Θα κάνει την κόρη της ευτυχισμένη; Όπως όλες οι μητέρες το εύχεται και το ελπίζει.
Ο Χουάν Κάρλος, παρ’ όλο το ακινητοποιημένο χέρι του, την βραδιά εκείνη απέδειξε ότι είναι δεινός χορευτής. Όταν κάλεσε στην πίστα την αιθέρια πριγκίπισσα Γκραίης του Μονακό όλων τα μάτια έπεσαν επάνω της και οι φωτογράφοι δεν σταματούσαν να την φωτογραφίζουν.
Ευτυχώς που η πριγκίπισσα του Μονακό τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω της, και ένα άλλο ζευγάρι που προσπαθούσε να περάσει απαρατήρητο κατάφερε να εξασφαλίσει λίγη διακριτικότητα.
Ο 22χρονος διάδοχος Κωνσταντίνος δεν ήθελε να αφήσει κανένα άλλο να χορέψει με το κορίτσι που είχε κλέψει την καρδιά του, την 16χρονη πριγκίπισσα Άννα Μαρία της Δανίας. Η Βασίλισσα Φρειδερίκη, μπορεί να απόλαυσε την βραδιά και να διασκέδασε και η ίδια, από το άγρυπνο μάτι της όμως δεν ξέφυγε η συμπεριφορά αυτή του Κωνσταντίνου. Να πως το περιγράφει στο «Μέτρον Κατανοήσεως»:
«Στη δεξίωση των γάμων της Σοφίας, ο Κωνσταντίνος χόρευε μόνο με την Άννα Μαρία. Εγώ, κάθε τόσο, του ψιθύριζα στ’ αυτί: “Σε παρακαλώ πολύ ασχολήσου και με τις άλλες κοπέλες”. “Όχι” μου απαντούσε “δεν θέλω ν’ αποκτήσει κανείς άλλος την ίδια ιδέα που έχω εγώ για την Άννα Μαρία”. Να λοιπόν που βλέπαμε και πάλι ένα από τα παιδιά μας να παίρνει τον δρόμο του χωρίς εμάς».
Ήρθε η ώρα να αποχωρίσουν οι «μεγάλοι». Το κέφι είναι στο φόρτε του, το πάρτι θα συνεχιστεί για πολλές ώρες ακόμα μέχρι λίγο πριν τις 4 το πρωί!
Η Βασίλισσα Φρειδερίκη φεύγει ευχαριστημένη. Σ’ αυτή την φωτογραφία φαίνεται τόσο κομψή και λυγερή! Τότε ήταν 45 χρόνων.
Ο διάδοχος χαιρετά την Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας που τον ευχαριστεί για την επιτυχημένη βραδιά. Κανόνισαν να συναντηθούν την επομένη το πρωί για να ξεναγήσει ο Κωνσταντίνος την Βασίλισσα και τις τρεις κόρες της στην Ακρόπολη. Μετά την ξενάγηση θα συναντήσουν για το γεύμα τους υπόλοιπους βασιλικούς προσκεκλημένους στα «Αστέρια» της Γλυφάδας. Ο Κωνσταντίνος είναι πολύ χαρούμενος. Κατάφερε να οργανώσει την επόμενη μέρα έτσι ώστε να είναι όλες τις ώρες με την όμορφη πριγκίπισσα της Δανίας που του πήρε τα μυαλά!
Αριστερά, η κυρία Μαίρη Καρόλου, Μεγάλη Κυρία της Αυλής, που έχει κάνει στην άκρη για να περάσουν οι Βασιλείς. Ακολουθούν ο Βασιλιάς Παύλος και ο Βασιλιάς Όλαφ της Νορβηγίας.
Στο Ημερολόγιο της Βασίλισσας Φρειδερίκης που κρατούσαν οι Κυρίες της επί των Τιμών, και κατέγραφαν όλα τα γεγονότα, η δεσποινίς Λένα Κοριζή καταγράφει το πάρτι του διαδόχου:
«Ώρα 10.00 μ.μ., Εσπερίς δοθείσα υπό της Α.Β.Υ. του Διαδόχου εις Ξενοδοχείον Μεγάλης Βρετανίας, εις την οποίαν παρευρέθησαν αι Α.Α.Μ.Μ. οι Βασιλείς μετά των μελών της Βασιλικής Οικογενείας και όλοι οι Υψηλοί προσκεκλημένοι, ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως μετά της κυρίας Καραμανλή, υπουργοί, μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας. Ώρα 3.45’, τέλος».
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Παπακωνσταντίνου για την συνεργασία.