Πριν 98 χρόνια, στις 18 Απριλίου 1917, γεννήθηκε στο Μπλάνκενμουγκ της Γερμανίας, η πριγκίπισσα του Ανοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας, Δούκισσα του Μπράουνσβαϊκ και Λούνεμπουργκ, Φρειδερίκη, Βικτωρία, Λουίζα, Σοφία, Καικιλία, Όλγα, Ισαβέλλα, Θύρα, Χριστίνα. Πατέρας της ήταν ο δούκας του Μπράουνσβαϊκ, Ερνέστος Αυγούστος ΙΙΙ και μητέρα της η πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα, μοναδική θυγατέρα του Γερμανού Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄, μέσω του οποίου ήταν τρισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας. Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ του οίκου του Ανοβέρου και του οίκου της Πρωσίας, από τους οποίους καταγόντουσαν οι γονείς της, δεν επηρέασαν τα παιδικά της χρόνια, γιατί μεγάλωσε σε μια πολύ ευτυχισμένη οικογένεια. Δυστυχώς και οι δύο δυναστικοί οίκοι , τόσο του Ανοβέρου όσο και της Πρωσίας, δεν ήσαν εν ενεργεία όταν η πριγκίπισσα Φρειδερίκη μεγάλωσε. Επίσης ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄της Μεγάλης Βρετανίας, είχε αφαιρέσει τους τίτλους της χώρας του, που έφερε o πατέρας της Φρειδερίκης, μετά την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Σίγουρα αυτά τα γεγονότα επηρέασαν το δυναστικό γόητρο της οικογένειάς της. Ο Ερνέστος Αυγούστος, πατέρας της Φρειδερίκης, πούλησε το 1929, 82 σπάνια θρησκευτικά κειμήλια της οικογένειάς του, άρα ο οίκος του δεν ήταν σε ανθηρή οικονομική κατάσταση.
Πιθανώς αυτά τα γεγονότα να δημιούργησαν την επιθυμία στην Φρειδερίκη, όταν ανέβηκε στον θρόνο της Ελλάδος ο σύζυγός της, να εδραιώσει την δυναστική αίγλη της νέας της οικογένειας και να επιβάλει την βασιλική της παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δούλεψε σκληρά για αυτόν τον σκοπό. Επισκέφτηκε και γνώρισε και το πιο μικρό ακριτικό χωριό, διέσχισε τις ελληνικές θάλασσες με παλιά καράβια και καΐκια, για να μεταβεί στα πιο απομακρυσμένα νησιά. Διατήρησε εξαιρετικές σχέσεις με τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, γεγονός που ευνόησε και στους επιτυχημένους γάμους των δύο παιδιών της. Αν στην Ελλάδα είχαμε την παράδοση να κάνουμε εκθέσεις με τα φορέματα των Ελληνίδων βασιλισσών, όπως συμβαίνει αυτήν την χρονική περίοδο στην Δανία, τα φορέματα της βασίλισσας Φρειδερίκης θα παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είχε ένα δικό της «βασιλικό» στυλ ντυσίματος, το οποίο καλλιέργησε με την πάροδο των χρόνων και το έκανε ακόμα πιο επιβλητικό. Αγαπημένος της σχεδιαστής ρούχων στο Παρίσι, ήταν ο ελληνικής καταγωγής, Ζαν Ντεσέ, τον οποίο επισκεπτόταν όποτε είχε την δυνατότητα, για να ενημερώνεται για τις δημιουργίες του. Τα χαριτωμένα φτερωτά καπελίνα της δεν είχαν καλές σχέσεις με το ελληνικό μελτέμι, ενώ δεν δίσταζε να φορά πρακτικά, ίσια και άνετα παπούτσια, αγνοώντας τους κανόνες της κομψότητας, ώστε να μπορεί να περπατά εύκολα στα νησιώτικα καλντερίμια.
Είναι σίγουρο πως φόρεσε τα κοσμήματα της βασίλισσας Όλγας με μεγαλύτερη υπερηφάνεια απ΄ότι η ίδια η Όλγα, και πλούτισε την συλλογή της με μοναδικά νέα κοσμήματα. Γνωρίζοντας πως οι γάμπες της δεν ήσαν πολύ λεπτές, φορούσε μακριές φούστες για να τις καλύπτει, αλλά δυστυχώς δεν ήξερε να κάθεται πάντα με χάρη….
Αγαπούσε τα ζώα και ιδιαίτερα τα άλογα. Ήταν θαυμάσια ιππεύτρια από τα νεανικά της χρόνια. Στην μεταπολεμική Ελλάδα βέβαια δεν είχε την ευκαιρία να ιππεύει δημοσίως άλογα αλλά συμπαθητικά γαϊδουράκια….
Επίσης συχνά φωτογραφιζόταν με μικρά όμορφα σκυλάκια, όπως η συγγενής της, βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας.
Απέκτησε φανατικούς φίλους και έκανε ορκισμένους εχθρούς. Αγάπησε τον Παύλο και ήταν άριστη μητέρα. Λάτρεψε την Ελλάδα αλλά ποτέ τα ελαττώματα του λαού της. Μεγαλωμένη ανάμεσα σε δύο οίκους που τα βασιλικό πρωτόκολλο ήταν εξαιρετικά αυστηρό, δεν μπορούσε να συνηθίσει στην παντελή έλλειψη αυτού στην Ελλάδα. «Όλες οι εκδηλώσεις καταλήγουν να έχουν μια ατμόσφαιρα ελληνικού καφενείου» έλεγε στους οικείους της και δεν είχε άδικο.
Η βασίλισσα Φρειδερίκη με το στρογγυλό παιδικό πρόσωπο, την χαριτωμένη μυτούλα, τις έξωμες βραδυνές τουαλέτες της και τα ιστορικά κοσμήματά της, εξελίχθηκε σε μια πανέξυπνη βασίλισσα που ήξερε πολύ καλά την επίδραση που ασκούσε η γοητεία της και την χρησιμοποιούσε πολύ σωστά. Πέθανε στην εξορία, όπως όλες οι προηγούμενες βασίλισσες της Ελλάδος, στις 6 Φεβρουαρίου 1981, στη Μαδρίτη. Ήταν βασίλισσα της Ελλάδας από το 1947 μέχρι το 1964 και μία από τις τελευταίες βασίλισσες της Ευρώπης μεγαλωμένη με τους αυστηρούς δυναστικούς κανόνες της εποχής της. Αγαπούσε τον λαό αλλά έκανε εμφανές με την συμπεριφορά της πως δεν είχε κοινά στοιχεία μ΄αυτόν…. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πως θα αντιδρούσε αν μάθαινε πως τα εγγόνια της παντρεύτηκαν κοινές θνητές και κοινούς θνητούς….
Κείμενο : Τέπη Πιστοφίδου.