Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1964, και ενώ ακόμα οι πανηγυρισμοί των βασιλικών γάμων δεν είχαν κοπάσει, η βασίλισσα μητέρα Φρειδερίκη, μέσω του Αυλάρχη της, κυρίου Λελούδα, παρέδωσε στον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, στις 10 το βράδυ, επιστολή, την οποία είχε κοινοποιήσει και στον Τύπο προς δημοσίευση.
«Κύριε Πρωθυπουργέ
Απευθύνομαι προς υμάς, τελούσα υπό το βάρος της βαθυτάτης λύπης εκ της συνεχιζομένης από της ημέρας του θανάτου του συζύγου μου επιθέσεως μερίδος του Τύπου κατά του προσώπου μου.
Σκληρά μοίρα μου επεφύλαξε ν΄αντιμετωπίσω τοιαύτην πρωτοφανή εκδήλωσιν παραλόγων ισχυρισμών περί δήθεν πολιτικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων οικονομικής φύσεως, εστερημένη πάσης προστασίας.
Η συνείδησή μου είναι απολύτως ήσυχος. Ο αείμνηστος Βασιλεύς Παύλος και εγώ εζήσαμεν ολόκληρον την ζωήν μας εμπνεόμενοι μόνον από αγνήν αγάπην προς τον Λαόν μας και προς την οικογένειάν μας.
Η εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού προς τον σύζυγόν μου και προς εμέ, εκδηλωθείσα με πλούτον απαράμιλλον αισθημάτων, επλήρωσε την ψυχήν μου δια των ευτυχεστέρων αναμνήσεων .
Με αυτάς τας αναμνήσεις μου επιθυμώ τώρα, μετά τον τραγικόν πλήγμα της απωλείας του συζύγου μου, να ζήσω εν ηρεμία και γαλήνη.
Κηδομένη όμως της αξιοπρέπειάς μου ως Βασιλίσσης των Ελλήνων επί δέκα επτά έτη και νυν ως Βασιλίσσης Μητρός, αισθάνομαι την ανάγκην να σας παρακαλέσω να μην προχωρήσετε εις την πραγματοποίησιν της εξαγγελθείσης υπό της Κυβερνήσεώς σας υποβολής προτάσεως επιχορηγήσεώς μου.
Επιθυμώ να προσθέσω ότι δεν προτίθεμαι ν’ απομακρυνθώ της Πατρίδος μας, την οποίαν ο σύζυγός μου και εγώ υπηρετήσαμε αφοσιωμένοι εις τον αγαπητόν Λαόν μας, της ελληνικής γης, ήτις με στοργήν εδέχθη τον αείμνηστον σύζυγόν μου Βασιλέα».
«Η Ελληνίδα βασίλισσα μητέρα θ΄αποσυρθεί στην ιδιωτική της ζωή» δημοσίευε την ίδια χρονική περίοδο η εφημερίδα «Sunday Telegraph» του Λονδίνου. Ο ανταποκριτής της στην Αθήνα, Κένεθ Ρόουζ, είχε πάρει αποκλειστική συνέντευξη από την Φρειδερίκη.
Τα κύρια σημεία των δηλώσεών της στην συνέντευξη είναι τα ακόλουθα:
–«Με τον θάνατο του συζύγου μου, το αντικείμενον της αποστολής μου δεν υπάρχει πλέον. ‘Έκαμα το καθήκον μου και τώρα θα αποσυρθώ πλήρως εις την ιδιωτική μου ζωή. Αφήνω την χώρα στα χέρια δύο χαριτωμένων νεαρών ανθρώπων.
— Πολιτική των κομμουνιστών (μετά τον συμμοριτοπόλεμο) ήταν η επίθεσις εναντίον μας, και εδώ και διεθνώς – όχι εναντίον μου προσωπικώς, αλλά εναντίον όλων μας, σε μίαν προσπάθεια να αμαυρωθεί το σύμβολον της σταθερότητος το οποίον προσφέραμε στον λαόν μας…
– Όταν παντρεύτηκα ήμουν μόλις 20 ετών. Και επειδή ο κουνιάδος μου, Βασιλεύς Γεώργιος Β΄, δεν είχε σύζυγο, ήμουν η πρώτη Κυρία της Ελλάδος επί 26 χρόνια. Αυτό είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, και τώρα επιθυμώ να με ξεχάσουν..» .
Αναφερομένη στην επίθεση η οποία εξαπολύθηκε εναντίον της μετά θανάτου του Βασιλέως Παύλου, η βασίλισσα μητέρα είπε: «Ουδέποτε περίμενα ότι θα με παρομοίαζαν με την Εύα Περόν. Τα παιδιά μου επί μήνες προσπαθούν να μου αποκρύψουν τις εφημερίδες για να μην πονέσω. Ακόμη και στο ταξίδι του μέλιτος του, ο γιος μου , μου τηλεφωνά καθημερινώς δια να με ερωτήσει αν στεναχωριέμαι».
Σε ερώτηση του Βρετανού δημοσιογράφου εάν πρόκειται να συνεχίσει την δράση της στον κοινωνικό τομέα, η βασίλισσα Μητέρα απάντησε: «Όχι αυτά είναι έργα της Βασίλισσας. Την αγαπώ και όποιον αγαπώ του δίδω ό,τι μπορώ και όλη μου την καρδιά».
Σε άλλη ερώτηση εάν πρόκειται να ταξιδεύσει, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη είπε: «Όταν κανείς ταξιδεύει, πρέπει να επιστρέψει. Και δεν επιθυμώ να επιστρέψω σε ένα άδειο σπίτι, όπου δεν υπάρχει ο σύζυγός μου».
Κείμενο: Τέπη Πιστοφίδου