Την Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ με διάταγμα του ανέθεσε σε μια υψηλού επιπέδου διυπηρεσιακή ομάδα εργασίας την τελική ταυτοποίηση καθώς και την επίβλεψη της άμεσης επαναταφής των λειψάνων του Τσάρεβιτς Αλεξέι και της αδελφής του Μεγάλης Δούκισσας Μαρίας που βρίσκονται αποθηκευμένα στα Κρατικά Αρχεία της Ρωσίας για σχεδόν μια δεκαετία.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Η ομάδα αυτή είναι υπό την ηγεσία του δεύτερου αναπληρωτή πρωθυπουργού της κυβέρνησης, Σεργκέι Πριχόντκο. «Οι ενέργειες της ομάδας εργασίας θα στοχεύουν στη διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς του ρωσικού λαού και στην δημιουργία μιας αστικής ταυτότητας του ρωσικού έθνους» υπογραμμίζετε στο διάταγμα που υπογράφει ο Μεντβέντεφ. Ενώ οι Ρώσοι ποινικοί ανακριτές έχουν αποφανθεί ότι τα λείψανα του Αλεξέι και της Μαρίας είναι αυθεντικά μετά την εξέταση DNA, η ταυτότητά τους δεν έχει γίνει αποδεκτή από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και από ορισμένους απογόνους των Ρομανώφ.
Στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν, όπως τόνισε η κυβέρνηση, και μέλη εκκλησιαστικών φορέων. Ο διοικητής του Ρωσικού Κρατικού Αρχείου, Σεργκέι Μιρονένκο, δήλωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου: «Σήμερα, υπό τον Πρόεδρο Πούτιν, ελπίζω (η ταφή), να πραγματοποιηθεί. Τα λείψανα του Αλεξέι και της Μαρίας πρέπει να ταφούν μαζί με τους γονείς τους. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτά είναι τα λείψανα του Αλεξέι και της Μαρίας και η δημιουργία αυτής της ομάδας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.»
Ένας ανώτερος εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Vsevolod Chaplin, πιστεύει ότι η ομάδα εργασίας είναι «αξιόπιστη» και «σοβαρή», αλλά τόνισε «πρέπει να εξαλειφθούν όλες οι ερωτήσεις των ειδικών και του κοινού και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει σε πνεύμα ειλικρίνειας και τιμιότητας.»
Η Αυτοκρατορική οικογένεια των Ρομανώφ εκτελέστηκε μαζί με τους πιστούς συνοδούς της στις 17 Ιουλίου 1918 στην οικία Ιπάτιεφ στο Αικατερίνμπουργκ, όπου κρατούνταν από τους επαναστάτες Μπολσεβίκους. Το 1991 μία ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τα οστά των πέντε εκ των επτά Ρομανόφ, τα οποία υποβλήθηκαν σε εξέταση DNA για ταυτοποίηση στοιχείων. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγμα DNA του δούκα του Εδιμβούργου, που έχει μακρινή συγγένεια με τη ρωσική βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, οι συντονισμένες προσπάθειες να βρεθούν τα λείψανα των νεαρών Αλεξέι και Μαρίας αποδείχτηκαν άκαρπες. Το 1993 οι ερευνητές του εργαστηρίου Ολντερμάστον του Λονδίνου επιβεβαίωσαν ότι τα οστά που ανακαλύφθηκαν το 1991 είναι πράγματι του τσάρου Νικολάου Β′, της συζύγου του και τριών από τις συνολικά τέσσερις κόρες τους. Η ανακάλυψη του τάφου των Αλεξέι και Μαρίας έγινε δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 2007.
* Στις 17 Ιουλίου θα παρουσιάσουμε εκτενές άρθρο για το χρονικό της εκτέλεσης της τσαρικής οικογένειας.