O Ambaji Shinde (1917-2003) γεννήθηκε σε μία φτωχή οικογένεια στην Ινδία. Ήταν το πρωτότοκο παιδί από τα πέντε της οικογένειας. O πατέρας του έφτιαχνε γυναικεία βραχιόλια και η μητέρα του με παλιά υφάσματα δημιουργούσε πανέμορφα patchworks. Από πολύ μικρός του άρεσε να σχεδιάζει αλλά το χαρτί ήταν είδος πολυτελείας. Τα πρώτα του σχέδια τα έκανε πάνω σε έναν σκουρόχρωμο βράχο ενώ έψαχνε τα σκουπίδια που ήταν έξω από τα γραφεία της αστυνομίας για να βρει μεταχειρισμένο χαρτί για να σχεδιάσει. Το ταλέντο του τράβηξε την προσοχή ενός δασκάλου του, ο οποίος έπεισε τον πατέρα του να τον στείλει στην Βομβάη για να σπουδάσει σχέδιο. Όντως σπούδασε σχέδιο για υφάσματα και όταν ο πατέρας του πέθανε ξαφνικά το 1937, ως πρωτότοκος της οικογένειας, έπρεπε να δουλέψει για να συντηρήσει την οικογένειά του. Η πρώτη εργασία που βρήκε ήταν σε ένα μεγάλο κοσμηματοπωλείο στη Βομβάη. Με την πάροδο των ετών αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο πετυχημένους σχεδιαστές κοσμημάτων της Ινδίας. Το κοσμηματοπωλείο Narauttam Bhau όπου εργαζόταν είχε ως πελάτες πλούσιους μαχαραγιάδες. Το 1941 αλλάζει εργοδότη. Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την ανεξαρτησία των Ινδιών, οι μαχαραγιάδες άρχισαν να πουλούν τα πολύτιμα κοσμήματά τους για να μπορέσουν να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο της ζωής τους. Ο νέος εργοδότης του άρχισε να συνεργάζεται με τους οίκους κοσμημάτων Harry Winston και Van Cleef & Arpels, στους οποίους μεταπουλούσε τους πολύτιμους λίθους των κοσμημάτων των μαχαραγιάδων. Έτσι ο Shinde γνωρίστηκε με τον Harry Winston, ο οποίος του πρότεινε το 1955 να δουλέψει στο κατάστημά του στην Γενεύη και κατόπιν στην Νέα Υόρκη. Ο Shinde στην διάρκεια όλων των ετών που συνεργάστηκε με τον τον Harry Winston, δημιούργησε μερικά από τα πιο ωραία κοσμήματα στον κόσμο. Στα κοσμήματα που σχεδίασε, τα πολύτιμα μέταλλα που στήριζαν τους πολύτιμους λίθους, δεν φαινόντουσαν σχεδόν καθόλου και ήξερε να τοποθετεί τα διαμάντια με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδουν το μέγιστο της λάμψης τους.
Το βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του ήταν η μετριοφροσύνη του. Στον οίκο του Harry Winston τον αποκαλούσαν : «το κόσμημα πίσω από τα κοσμήματα». Ποτέ δεν απόκτησε έπαρση, ούτε εντυπωσιάστηκε από την κοινωνία του πλούτου και της εξουσίας που ήσαν οι πελάτες του, τόσο στην Ινδία όσο και στην Αμερική. Αν και δημιουργός κοσμημάτων αμύθητης αξίας, ο ίδιος μετέβαινε στην εργασία του καθημερινώς με το λεωφορείο και δούλευε 7 ημέρες την εβδομάδα. Κατοικούσε σ΄ένα μικρό διαμέρισμα.
Σταμάτησε να δουλεύει το 2001 αλλά συνέχισε του να σχεδιάζει κοσμήματα στο σπίτι του μέχρι το τέλος της ζωής του που δεν άργησε να έρθει. Πατέρας έξι παιδιών και 10 εγγονών, πέθανε από πνευμονία το 2003.
Ο οίκος Harry Winston συνεχίζει να δημιουργεί μέχρι και σήμερα κοσμήματα που βασίζονται πάνω σε αρχικά σχέδια του Ambaji Shinde.
Κοσμήματα σχεδιασμένα από τον Shinde, φόρεσε η αυτοκράτειρα της Περσίας, Φαράχ, η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου και μεγιστάνες του πλούτου.
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.
βιβλιογραφία: Les bijoux de Shinde, Reema Keswani, εκδόσεις Assouline.
Harry Winston, εκδόσεις Assouline,