Αναμένεται σήμερα η δημοσιοποίηση των 27 απόρρητων επιστολών του πρίγκιπα Κάρολου σε υπουργούς της κυβέρνησης Μπλερ.
Οι επιστολές με την ονομασία «μαύρη αράχνη» (black spider), λόγω του γραφικού χαρακτήρα του πρίγκιπα Κάρολου, απευθύνονταν προς τους υπουργούς Βιομηχανίας, Γεωργίας και Υγείας της κυβέρνησης Τόνι Μπλερ και περιγράφονται από τα Βρετανικά μέσα ως ένας τρόπος άσκησης πιέσεως, εκ μέρους του πρίγκιπα Κάρολου, με σκοπό την διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής της χώρας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας αποφάνθηκε ότι το περιεχόμενο 27 επιστολών που είχε στείλει ο πρίγκιπας Κάρολος στους υπουργούς την περίοδο 2004-2005, μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα, κάτι που ενδέχεται να δημιουργήσει αμφιβολίες αναφορικά με την πολιτική ουδετερότητα του μελλοντικού βασιλιά.
Η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς, δεκαετούς διαδικασίας για τον δημοσιογράφο της Guardian, Rob Evans, ο οποίος και την ξεκίνησε ζητώντας αρχικά πρόσβαση στην εμπιστευτική αλληλογραφία του πρίγκηπα Κάρολου με τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και υπουργούς της τότε κυβερνήσεως, αλλά παρ′ όλο που είχε κερδίσει μια δίκη σχετικά με το θέμα, τη δημοσιοποίηση των επιστολών είχε μπλόκαρε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Ντομινίκ Γκριβ το 2012. Μετά την απόφαση του Εφετείου, το 2014, που έκρινε παράνομο το βέτο το οποίο άσκησε, ο κ. Γκριβ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο σε μία ύστατη προσπάθεια να σταματήσει τη δημοσιοποίηση με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να υπονόμευε τη θέση του πρίγκιπα Κάρολου.
«Απορρίπτουμε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ντέιβιντ Νόιμπεργκερ στην απόφασή του. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει πλέον στην κατοχή του τις επιστολές και αυτές θα δημοσιοποιηθούν σήμερα. Τις επιστολές είχαν αρχικά στην κατοχή τους βρετανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
Εκπρόσωπος Τύπου του Κάρολου εξέφρασε «απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν τιμήθηκε η αρχή του σεβασμού της ιδιωτικότητας». Ο πρωθυπουργός, Κάμερον, έκανε λόγο για «απογοητευτική απόφαση» και είπε ότι ίσως χρειαστεί αλλαγή της νομοθεσίας. Ήδη, το 2010 η σχετική νομοθεσία έγινε πιο αυστηρή, απαγορεύοντας χωρίς εξαιρέσεις τη δημοσιοποίηση αλληλογραφίας ανάμεσα στον βασιλιά ή στον διάδοχο και την κυβέρνηση. «Υπερασπιζόμαστε την αρχή ότι κορυφαία μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να είναι σε θέση να εκφράζουν με εμπιστευτικότητα τις απόψεις τους στην κυβέρνηση» σημείωσε ο Κάμερον. «Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος θα συμφωνούσε ότι αυτό είναι σωστό».
Η πλειοψηφία των Βρετανών υπερασπίζεται τη μοναρχία, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό επιθυμούν τον θεσμό ως «διακοσμητικό» παραδοσιακό στοιχείο και σε ποιο βαθμό επιθυμούν ενεργό ανάμειξη του παλατιού στις υποθέσεις της κυβέρνησης. Πάντως, η πλειοψηφία θεωρεί σωστό «να εκφράζει δημοσίως την άποψή του για τα θέματα που θεωρεί σημαντικά».
Ο 66χρονος Κάρολος έχει περάσει μια ζωή ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Παρά την τυπική απαίτηση περί ουδετερότητας του μονάρχη σε θέματα διακυβέρνησης, ο Κάρολος δεν διστάζει να εκφέρει απόψεις για ζητήματα, όπως η αρχιτεκτονική κληρονομιά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βιολογική γεωργία.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος