Πραγματοποιήθηκε σήμερα με κάθε επισημότητα στη Θεσσαλονίκη η Τελετή Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου της Βασίλισσας των Ελλήνων Όλγας, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Στην τελετή αποκαλυπτηρίων παρέστησαν: η Υφυπουργός Εσωτερικών και ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Μακεδονίας – Θράκης κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Ομπριβάλιν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μπουτάρης, το μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Ιβάν Σαββίδης, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος και άλλοι κοινωνικο-πολιτικοί παράγοντες της Ελλάδας και της Ρωσίας.
Στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας και της 165ης επετείου από τη γέννηση της Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας, χάρη στις κοινές προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, του Στρατιωτικού Ιστορικού Ιδρύματος της Ρωσίας, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, έγινε δυνατή η ανέγερση του Μνημείου της Βασίλισσας των Ελλήνων Όλγας στη Θεσσαλονίκη.
Η μοίρα της Όλγας Βασίλισσας των Ελλήνων, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας αποτελεί ζωντανή γέφυρα η οποία ένωσε με δεσμούς αίματος την Ρωσία και την Ελλάδα. Η Όλγα γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1851 στην οικογένεια του Μεγάλου Δούκα Κωνσταντίν Κωνσταντίνοβιτς, υιού του Νικόλαου Α′ Αυτοκράτορα της Ρωσίας. Στις 26 Ιουνίου 1867 η δεκαεξάχρονη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα, η ανιψιά του Αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Β′, νυμφεύτηκε με τον νεαρό Βασιλιά της Ελλάδας τον Γεώργιο Α′.
Η Βασίλισσα Όλγα έμεινε στην ιστορία των δύο χωρών για το μεγάλο της φιλανθρωπικό έργο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρωσία. Πιστή χριστιανή και πολύτεκνη μητέρα, η Όλγα ασχολήθηκε με όλα τα είδη των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, προκαλώντας στους Έλληνες σεβασμό.
Την κοινωνική της δραστηριότητα η Όλγα άρχισε με τη δημιουργία της Συνέλευσης των Γυναικών, η οποία περιέλαβε τις δεσποινίδες και τις γυναίκες από τις επιφανέστερες ελληνικές οικογένειες. Έτσι η Όλγα πήρε υπό την επίβλεψη της την συστηματική διαδικασία ανάπτυξης της εκπαίδευσης και της ανατροφής των γυναικών.
Στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας και με την αρωγή εθνικών ευεργετών του Συγγρού, Μαρασλή, Ράλλη, αλλά και των Ρώσων Αυτοκρατόρων χτίστηκε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το καλύτερο εκείνη την εποχή στην ανατολική Μεσόγειο και μεγαλύτερο έως τώρα στην Ελλάδα. Αργότερα με την συμβολή της χτίσθηκε στρατιωτικό νοσοκομείο και Ρωσικό στρατιωτικό νοσοκομείο στον Πειραιά. Με την πρωτοβουλία της Όλγας δημιουργήθηκαν Ελληνικές Σχολές των Αδελφών του Ελέους, ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και ορφανοτροφεία, και αναστηλώθηκαν μνημεία και κοιμητήρια. Επίσης χτίστηκαν καινούριες εκκλησίες και πολλά παρεκκλήσια. Με υποτροφίες της οι νέοι Έλληνες πήγαιναν για σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η Όλγα πέτυχε την οργάνωση του πρώτου σωφρονιστικού ιδρύματος για ανήλικους, οι οποίοι μέχρι τότε κρατούνταν σε φυλακές με ενήλικους, εκεί υπήρχε εκκλησία και σχολείο, κάτι που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έδειξε καλά αποτελέσματα.
Τα χρόνια του ρωσοτουρκικού πολέμου 1877-1878, και ιδιαίτερα η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο, άλλαξαν ριζικά την συμπεριφορά της βασίλισσας Όλγας προς τους γύρω ανθρώπους. Αυτά τα χρόνια αφιερώθηκε πλήρως στην φιλανθρωπία. Στις 10 Ιουνίου 1877 με την πρωτοβουλία της ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός όπου η ίδια βοηθούσε ως νοσοκόμα και υπό την υψηλή της προστασία βρίσκονταν οι ναύτες του ρώσικου στόλου.
Η εργασία στα στρατιωτικά νοσοκομεία έγινε το κύριο έργο ζωής της. «Πιθανόν είναι φυσιολογικό – έγραφε η Όλγα – ότι τα τρυφερά, και χαρούμενα πρόσωπα των αρρώστων μου, ζεσταίνουν την ψυχή μου. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιώ ότι το στοιχείο μου είναι το νοσοκομείο…!».
Το φιλανθρωπικό έργο της Όλγας δείχνει ότι οι ανθρώπινες αρετές της ήταν πιο μεγάλες από τον βασιλικό της τίτλο. Όλη τη ζωή της, την αφιέρωσε στην φιλανθρωπία, ξεκινώντας από την κατασκευή μεγάλων ιδρυμάτων έως τις προσευχές αγάπης και παρηγοριάς στις κλίνες των τραυματισμένων στρατιωτών.
Η πρώτη κοινή πρωτοβουλία στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους ήταν τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου για την Ελληνική Λεγεώνα του Νικολάου Α` στη Σεβαστούπολη τον Ιούλιο του 2016. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου και της πρώτης ηρωικής άμυνας της Σεβαστούπολης, μεταξύ των στρατιωτών ήταν και Έλληνες εθελοντές που πολεμούσαν με τα λάβαρα στα οποία έγραφε «Για την Ορθοδοξία», διότι η πίστη ήταν πάντα η πνευματική βάση που υποστήριζε τους Έλληνες σε όλη την ιστορική διαδρομή τους.
Το Μνημείο, το οποίο σμίλεψαν, με μπρούντζο και γρανίτη, ο γλύπτης Αντρέϊ Κορομπτσόβ και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Φομίν, θα αποτελέσει ακόμη ένα λαμπρό παράδειγμα των μακραίωνων καλών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας, της άθραυστης φιλίας ανάμεσα στο ρώσικο και τον ελληνικό λαό.
Το συνολικό ύψος του μνημείου είναι 3,56 μ. Το ύψος του βάθρου 1,46 μ. και φέρει στη βάση του τέσσερις μπρούτζινες πλάκες με ιστορικές αναφορές και το ύψος του αγάλματος είναι 2,10 μ.
Ευχαριστούμε τον κύριο Ευθύμη Στάμου για τις φωτογραφίες από την σημερινή Τελετή.