Σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια πέθανε ο Γεώργιος Ε′, βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και Αυτοκράτορας των Ινδιών. Η χρονιά εκείνη ονομάστηκε «Χρονιά των τριών Βασιλέων» (θάνατος του Γεωργίου Ε′, ανάρρηση στο θρόνο του Εδουάρδου Η′ και η μετέπειτα παραίτηση του την ίδια χρονιά υπέρ του αδελφού του Γεωργίου ΣΤ′).
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Γεννήθηκε στις 03 Ιουνίου 1865 στο Λονδίνο και ήταν γιος του πρίγκιπα της Ουαλίας και μετέπειτα βασιλιά Εδουάρδου Ζ′ και της πριγκίπισσας της Ουαλίας και μετέπειτα βασίλισσας Αλεξάνδρας, κόρη του βασιλιά της Δανίας Χριστιανού και αδελφή του βασιλιά Γεωργίου Α′ της Ελλάδος.
Μετά το θάνατο της γιαγιάς του βασίλισσας Βικτωρίας το 1901, ο πατέρας του την διαδέχθηκε στο θρόνο, και ο Γεώργιος έγινε Πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου .
Ως νεότερος γιος του πρίγκιπα της Ουαλίας, υπήρξε μικρή προσδοκία ότι ο Γεώργιος θα γινόταν κάποτε βασιλιάς. Ήταν τρίτος στη σειρά διαδοχής, μετά τον πατέρα του και τον μεγαλύτερο αδελφό του, πρίγκιπα Αλβέρτο, ο οποίος πέθανε από πνευμονία τον Ιανουάριο του 1892. Εντάχθηκε το Βασιλικό Ναυτικό και υπηρέτησε από το 1877 έως το 1892, οπότε και αποσύρθηκε, μόλις έγινε διάδοχος του θρόνου.
Στις 6 Ιουλίου 1893, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Μαρία του Τεκ και απέκτησαν έξι παιδιά, τους, Εδουάρδο (μετέπειτα βασιλιάς Εδουάρδος Η′), Αλβέρτο (μετέπειτα βασιλιάς Γεωργίος ΣΤ′), Μαρία, Χένρι, Γεώργιο και Ιωάννη. Ο νεότερος πρίγκιπας, Ιωάννης, υπέφερε από επιληψία και πέθανε σε ηλικία μόλις 13 ετών.
Διαδέχθηκε τον πατέρα του Εδουάρδο Ζ′ στο θρόνο στις 6 Μαΐου 1910, και στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η στέψη του στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Τον επόμενο χρόνο το βασιλικό ζεύγος ταξίδεψε στην Ινδία. Ήταν ο μοναδικός βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέφθηκε την Ινδία. Κατά τη διάρκεια του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποίησε τουλάχιστον 400 επισκέψεις στα στρατεύματα και 300 στα νοσοκομεία ενισχύοντας έτσι το ηθικό των στρατιωτών του.
Στις 17 Ιουλίου 1917, εν μέσω αντι-γερμανικού κλίματος στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη, αποποιήθηκε το γερμανικό όνομα της δυναστείας, Σαξ-Κόμπουργκ-Γκότα, και παραιτήθηκε από κάθε γερμανικό τίτλο αλλάζοντας παράλληλα το όνομα της δυναστείας του σε Ουίνδσορ.
Η βασιλεία του είδε την άνοδο του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού, του φασισμού και το ινδικό κίνημα ανεξαρτησίας, τα οποία άλλαξαν ριζικά το πολιτικό τοπίο. Η σχέση μεταξύ της Αγγλίας και της υπόλοιπης Αυτοκρατορίας γνώρισε αρκετές αλλαγές. Ανεξάρτητο Ιρλανδικό Κοινοβούλιο ιδρύθηκε το 1918 μετά την εξέγερση του Sinn Fein το 1916. Ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική απαίτησαν το δικαίωμα της αυτο-διακυβέρνησης μετά τον πόλεμο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της Βρετανικής Κοινοπολιτείας των Εθνών με το Καταστατικό του Γουέστμινστερ το 1931, και στην Ινδία αναγνωρίζεται, έως κάποιο βαθμό, η αυτοδιοίκηση, με κυβέρνηση που θεσπίστηκε με νόμο το 1935.
Ο Γεώργιος απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου του 1936, από πλευρίτιδα, σε ηλικία 70 ετών, στη βασιλική κατοικία Σάντρινγχαμ (Sandringham House) στο Νόρφολκ και ενταφιάστηκε στο κάστρο του Ουίνδσορ. Βασίλευσε για 25 χρόνια και οκτώ μήνες.