Το διάδημα αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά των βασιλικών οίκων της Ευρώπης. Ακόμα και η βασίλισσα Ελισάβετ που η συλλογή της διαθέτει πολλά ιστορικά και πολύτιμα κοσμήματα, δεν έχει ένα τόσο επιβλητικό διάδημα.
Εδώ και δύο αιώνες ανήκει στην μεγάλη δουκική οικογένεια του Λουξεμβούργου και φοριέται από την εκάστοτε μεγάλη δούκισσα.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως στο γάμο της μεγάλης δούκισσας Σαρλότ με τον πρίγκιπα Φέλιξ των Βουρβώνων-Πάρμας που πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1919. Το ίδιο διάδημα φορούσε η μεγάλη δούκισσα στις 12 Νοεμβρίου 1964, την ημέρα που υπέγραψε επισήμως την παραίτησή της από τον θρόνο του μεγάλου δουκάτου του Λουξεμβούργου.
Το φόρεσε επίσης η αδερφή της μεγάλης δούκισσας Σαρλότ, πριγκίπισσα Χίλντα, στο δικό της γάμο που έγινε το 1930 με τον πρίγκιπα Adolf of Schwarzenberg.
Μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσαν δύο εκδοχές για την προέλευσή του. Η πρώτη ανέφερε πως ανήκε αρχικώς στην πρώτη σύζυγο του μεγάλου δούκα Αδόλφου, την μεγάλη δούκισσα Ελισάβετ Μιχαήλοβνα της Ρωσίας και η δεύτερη πως κληροδοτήθηκε από την μεγάλη δούκισσα Χίλντα της Βάδης, αδελφής του μεγάλου δούκα Αδόλφου. Η Χίλντα δεν απέκτησε ποτέ παιδιά και τα κοσμήματά της τα άφησε στους συγγενείς της στο Λουξεμβούργο. Μετά από έρευνες που έγιναν ανακαλύφθηκε πως για πρώτη φορά αναφέρεται το 1829 στον επίσημο κατάλογο των κοσμημάτων του οίκου του Νασσάου.
Ο Jacob Tilman Speltz, κοσμηματοπώλης στην Φρανκφούρτη, έλαβε παραγγελία από τον δούκα Γουλιέλμο του Νασσάου, να δημιουργήσει ένα διάδημα από παλαιότερα κοσμήματα που είχε κληρονομήσει από τους προγόνους του. Επιθυμούσε το νέο διάδημα να το προσφέρει στην δεύτερη σύζυγό του, Πωλίνα της Βυρτεμβέργης, την οποία παντρεύτηκε στις 23 Απριλίου του 1829. Το δίαδημα φέρει μόνο διαμάντια παλιάς κοπής, σε διάφορα μεγέθη.
Μετά την μεγάλη δούκισσα Σάρλοτ, τo διάδημα περιήλθε στην κατοχή της μεγάλης δούκισσας Ζοζεφίν Σαρλότ, γεννημένη πριγκίπισσα του Βελγίου, και συζύγου του μέγα δούκα Ιωάννη – γιου της Σαρλότ – που ανήλθε στο θρόνο του Λουξεμβούργου μετά την παραίτηση της μητέρας του.
Η μεγάλη δούκισσα Ζοζεφίν Σαρλότ το φορούσε, λόγω του όγκου του και της επιβλητικότητας του μόνο σε πολύ επίσημες τελετές της αυλής του Λουξεμβούργου.
Η νύφη της Μαρία Τερέζα το φόρεσε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2006, στην διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που έκανε με τον σύζυγό της, μεγάλο δούκα Ερρίκο, στην Ολλανδία.
Αν και είχε ανέλθει στο θρόνο του Λουξεμβούργου ως μεγάλη δούκισσα από το 2000, μετά την παραίτηση του πεθερού της, μεγάλου δούκα Ιωάννη, το διάστημα 2000 – 2006 δεν το φόρεσε ποτέ. Το 2005 πέθανε η μεγάλη δούκισσα Ζοζεφίν Σαρλότ.
Οι σχέσεις πεθεράς-νύφης δεν ήσαν ιδιαίτερα θερμές μετά από δημόσια παραδοχή της Μαρίας Τερέζας. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε πως η Ζοζεφίν Σαρλότ όσο ήταν εν ζωή το είχε πάντα στην κατοχή της και δεν το παρέδωσε ποτέ στην νύφη της. Μετά τον θάνατό της τα προσωπικά της κοσμήματα μοιράστηκαν στα πέντε παιδιά της. Το διάδημα αμπίρ που παραδoσιακώς φοριέται από την εκάστοτε μεγάλη δούκισσα, περιήλθε όπως ήταν αναμενόμενο στην κατοχή της Μαρίας Τερέζας. Από το 2006 και μετά το έχει φορέσει σε αρκετές περιστάσεις όπως στο γάμο της διαδόχου της Σουηδίας, πριγκίπισσας Βικτωρίας, το 2010. Ειπώθηκε τότε πως η μεγάλη δούκισσα δεν έπρεπε να φορέσει ένα τόσο επιβλητικό διάδημα για να παραστεί σε γάμο.
Το διάδημα αμπίρ φέρει τα ίχνη μιας άλλης εποχής. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο πλούτος ήταν ακόμα συγκεντρωμένος στους αριστοκράτες και ευγενείς. Τα κοσμήματα που έφεραν οι γυναίκες δήλωναν και το εύρος της οικονομικής κατάστασης του οίκου τους. Ο οίκος του Νασσάου ήταν και παραμένει ένας από τους πιο ισχυρούς της Ευρώπης, τα κοσμήματα του οποίου δεν έχουν βγει ποτέ σε δημοπρασία. Τον Δεκέμβριο του 2006 εκδηλώθηκε η επιθυμία τα παιδιά της μεγάλης δούκισσας Ζοζεφίν Σαρλότ να εκποιήσουν μερικά από τα απολύτως προσωπικά της κοσμήματα σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπις στο Παρίσι, αλλά μετά τις έντονες αρνητικές αντιδράσεις των κατοίκων του Λουξεμβούργου, ο Πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε από τον μεγάλο δούκα Ερρίκο η δημοπρασία να ματαιωθεί. Το διάδημα αυτό δεν ήταν μεταξύ των κοσμημάτων που θα δημοπρατούντο.
Παραμένει πάντα στην κατοχή του οίκου του Νασσάου και η μεγάλη δούκισσα Μαρία Τερέζα το φορά με μεγάλη υπερηφάνεια.
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου.
Βιβλιογραφία: Jean de Luxembourg par Stéphane Bern.
Ιστότοποι: Royalement Blog.
The court jeweller.