Ακολουθεί μετάφραση άρθρου που δημοσιεύθηκε σήμερα, 6 Μαΐου 2015, στην ιστοσελίδα www.royalcentral.co.uk/, με τίτλο: «Alice: The Princess′s name that wasn′t and its Jewish connection», με θέμα την ονοματοδοσία της νέας Πριγκίπισσας του Κέιμπριτζ, το όνομα Αλίκη και η σύνδεση του με το ολοκαύτωμα των εβραίων.
Τη Δευτέρα, τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον ανακοίνωσαν ότι ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ θα ονομάσουν την κόρη τους πριγκίπισσα Σάρλοτ Ελισάβετ Νταϊάνα, και ότι θα είναι γνωστή ως Πριγκίπισσα Σάρλοτ του Κέιμπριτζ. Το όνομα, το οποίο είναι η γυναικεία εκδοχή του Καρόλου, ήταν ένα από τα αγαπημένα στους bookmakers, με απόδοση 6/1.
Επιμέλεια μετάφρασης: Ανδρέας Μέγκος
Ένα άλλο καυτό φαβορί στο παιχνίδι των στοιχημάτων ήταν το όνομα Alice (Αλίκη). Με αποδόσεις 5/4, εθεωρείτο από τους bookmakers ως το πιο πιθανό όνομα για τη μικρή πριγκίπισσα. Αλλά το όνομα Alice είναι κάτι περισσότερο από ένα όμορφο όνομα γιατί έχει μια ιδιαίτερη ιστορική σημασία, τόσο για τη βασιλική οικογένεια όσο και για την εβραϊκή κοινότητα.
Αλίκη ήταν το όνομα της μητέρας του πρίγκιπα Φιλίππου, και προ-προ-γιαγιάς της νεογέννητης πριγκίπισσας Σαρλότ, πριγκίπισσας του Μπάττενμπεργκ. Γεννημένη το 1885, ήταν δισέγγονη της βασίλισσας Βικτωρίας. Ως παιδί, η Αλίκη είχε διαγνωστεί με συγγενή κώφωση, αλλά έμαθε πώς να διαβάζει τα χείλη σε πέντε γλώσσες.
Το 1903, η Αλίκη παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της Δανίας, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, πριν μετακομίσουν στην Ελλάδα. Μαζί, το ζευγάρι απέκτησε πέντε παιδιά, από τα οποία ο Πρίγκιπας Φίλιππος ήταν ο νεότερος και το μοναδικό αγόρι.
Τον Σεπτέμβριο του 1943, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, μια εβραϊκή οικογένεια, η οικογένεια Κοέν, έκανε έκκληση προς την Αλίκη για να τους παράσχει καταφύγιο. Η Πριγκίπισσα πήρε την κυρία Κοέν και τα δύο παιδιά της, και τους έκρυψε για περισσότερο από ένα χρόνο, έως ότου οι Ναζί τελικά αποσύρθηκαν. Η ιστορία της καλοσύνης της παρέμεινε μυστική μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν ο Μικχαέλ Κοέν αποκάλυψε πώς ο ίδιος, η μητέρα του και η αδελφή του είχαν σωθεί από την Πριγκίπισσα Αλίκη.
Ο πατέρας του Πρίγκιπα Φιλίππου, Πρίγκιπας Ανδρέας, είχε πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια λίγο πριν από το τέλος του πολέμου, αφήνοντας την Πριγκίπισσα Αλίκη χήρα. Έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα, πριν μετακομίσει στην Αγγλία το 1967, και κατοικούσε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, με το γιο της, Φίλιππο, και την νύφη της, την βασίλισσα Ελισάβετ. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα και τάφηκε στη μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία της.
Το 1994, ο πρίγκιπας Φίλιππος και η αδελφή του, η Πριγκίπισσα Σοφία του Ανοβέρου, επισκέφθηκαν το Ισραήλ, στο Γιαντ Βασέμ, για να παραστούν σε τελετή όπου τιμήθηκε η ανδρεία της μητέρας τους . Στην τελετή παρέστησαν επίσης τα επιζώντα μέλη της οικογένειας Κοέν, συμπεριλαμβανομένου του 78 χρονού Μικχαέλ Κοέν. Ο Πρίγκιπας Φίλιππος αποδέχθηκε την απονομή του βραβείου «Δίκαιος μεταξύ των Εθνών» στο όνομα της αείμνηστης μητέρας του, και φύτεψε ένα δέντρο σφενδάμου στη μνήμη της.
«Ο Θεός κρίνει όλα όσα κάνουμε», έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών, πριν από την επίσκεψη στην κρύπτη, στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, την τελευταία κατοικία της μητέρας του.
Η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ έχει αναγνωριστεί από τη βρετανική κυβέρνηση ως «Ήρωας του Ολοκαυτώματος.» Είναι μεταξύ των μελών της αριστοκρατίας, που εμπόδισε τη δίωξη των Εβραίων κατά το Ολοκαύτωμα, και παρόλο που ο Ουίλιαμ και Κέιτ έχουν επιλέξει να ονομάσουν την κόρη τους Σάρλοτ, η προ-προ γιαγιά της θα είναι πάντα ένα πρότυπο για τη νεαρή πριγκίπισσα, που θα μπορεί κοιτάζει πίσω της με θαυμασμό.
Ευχαριστούμε τον κ. Ηλία Μπούγια για την πληροφόρηση σχετικά με το άρθρο στην αγγλική γλώσσα.