Το κοινό της, που την παρακολουθεί πια συστηματικά στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, την ξέρει ως Θεοδώρα Γκρις (Greece). Με αυτό το όνομα υπογράφει και τις αναρτήσεις της στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δραστηριοποιείται πολύ ενεργά, παραμερίζοντας για λίγο το πρωτόκολλο και ανεβάζοντας συχνά αυθόρμητες προσωπικές φωτογραφίες. Για τους συναδέλφους της είναι απλώς η Theo, το όμορφο κορίτσι με την αριστοκρατική καταγωγή που αποφάσισε να αφήσει πίσω την «εύκολη» ζωή της γαλαζοαίματης και να γίνει μόνιμη κάτοικος Λος Άντζελες για να κυνηγήσει το όνειρό της: να γίνει ηθοποιός.
Της Αλεξάνδρας Μανδράκου
Η 32χρονη Θεοδώρα, κόρη του βασιλιά Κωνσταντίνου, που άρχισε να συμμετέχει στις σχολικές παραστάσεις για να οπλίσει τον εαυτό της με το θάρρος που ένιωθε ότι της έλειπε, είναι -και το ξέρει- μια «ατίθαση» πριγκίπισσα. Μοιράζοντας το 24ωρό της μεταξύ οντισιόν, μαθημάτων υποκριτικής και γυρισμάτων, δεν έχει το μυαλό της σε βαρύτιμες τιάρες, χρυσοποίκιλτες γκαρνταρόμπες και κοσμικές δεξιώσεις, αλλά σε ένα…Όσκαρ.
Γεννημένη στο Λονδίνο στις 09 Ιουνίου του 1983, μεγάλωσε στο Χάμστεντ με «κολλητούς» τα ξαδέρφια της, τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Μαζί περνούσαν τα καλοκαίρια στο Χάιγκροουβ, το εξοχικό του πρίγκιπα Καρόλου, και μάλιστα υπήρξε εποχή που το όνομά της φιγουράριζε στην -ανεπίσημη φυσικά- λίστα με τις πιθανές υποψήφιες νύφες για τον Γουίλιαμ, αν και η ίδια αντικρούει τις σχετικές φήμες ως μη ανταποκρινόμενες στην πραγματικότητα. «Ηταν τέτοια η φύση της σχέσης μας από παιδιά, που δεν νομίζω ότι τέθηκε ποτέ αυτό το θέμα», ξεκαθαρίζει. Με νονά την Ελισάβετ της Αγγλίας, η φωτογραφία της την ημέρα της βάφτισής της έκανε το γύρο του κόσμου, όταν το απαλό χάδι της βασίλισσας στο μέτωπό της ήταν ο μόνος τρόπος να σταματήσει να κλαίει γοερά. «Πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για τα πράγματα που έκανα και με ενθάρρυνε», λέει η Θεοδώρα. «Είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται ασταμάτητα χωρίς να κουράζεται και γι’ αυτό λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για μένα. Απλώς πλέον δεν βλεπόμαστε συχνά -συνήθως μία φορά το χρόνο- λόγω της απόστασης αλλά και του δικού της φορτωμένου προγράμματος».
Η αγάπη της για την υποκριτική θα γεννηθεί στα μαθητικά της χρόνια, όταν φοιτώντας στο σχολείο θηλέων Γουόλιντιγχαμ του Σάρεϊ θα υποδυθεί τον Μπάγκσι Μαλόουν στο μιούζικαλ «Ανήλικοι ριφιφήδες». Οταν λοιπόν στα 18 της θα κληθεί να αποφασίσει τι σπουδές θα ακολουθήσει, δεν βρίσκεται μπροστά σε κανένα δίλημμα: θέατρο και πάλι θέατρο – στο Πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Αϊλαντ και στη Σχολή Τεχνών Σέντραλ Σεντ Μάρτινς του Λονδίνου.
Με το βλέμμα στο Χόλιγουντ, θα εγκατασταθεί το 2010 στο Λος Άντζελες για να διεκδικήσει μια θέση στον κόσμο του θεάματος. Αυτή δεν θα αργήσει να έρθει. Ενα χρόνο αργότερα, η γκεστ εμφάνισή της ως γραμματέα του Μπιλ Σπένσερ στην πολυβραβευμένη σαπουνόπερα «Τόλμη και γοητεία» έχει τέτοια επιτυχία, που θα της χαρίσει και μόνιμο ρόλο στη σειρά. Στο μεταξύ, δεν σταματά να κυνηγά το μεγάλο της πάθος, τον κινηματογράφο, συμμετέχοντας σε ανεξάρτητες παραγωγές στο πλευρό σταρ όπως ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους, η Μπλάιθ Ντάνερ (μητέρα της Γκουίνεθ Πάλτροου) και η Εμιλι Γουάτσον.
«Στο Λος Αντζελες είχα μέσα σε δύο εβδομάδες περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες ως ηθοποιός από όσες μου παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο μέσα σε έξι μήνες», εξηγεί. «Ο τρόπος που λειτουργεί εκεί η βιομηχανία του θεάματος παραπέμπει σε κλαμπ για ολίγους, στο οποίο για να γίνεις δεκτός πρέπει να γνωρίζεις το συνθηματικό. Αντίθετα, στις ΗΠΑ όλοι έχουν μια ευκαιρία». Τα πιο ενθουσιώδη μέλη του φαν κλαμπ της είναι ασφαλώς η οικογένειά της, «ο θησαυρός της», όπως την αποκαλεί. «Οι γονείς μου υπήρξαν ανέκαθεν υποστηρικτικοί στις αποφάσεις μου. Την εποχή που σπούδαζα, ο πατέρας μου δεν έχανε παράστασή μου. Eχουμε μια πολύ ιδιαίτερη σχέση».
Εξίσου ιδιαίτερη -και πολύ στενή- είναι και η σχέση της Θεοδώρας με την Ελλάδα, την οποία επισκέπτεται σταθερά κάθε καλοκαίρι με ορμητήριο το Πόρτο Χέλι, όπως και φέτος το καλοκαίρι, συμμετέχοντας παράλληλα στις βασικές υποχρεώσεις της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας: τον Μάρτιο του 2014 συνόδευσε τους γονείς της στο Τατόι για το μνημόσυνο των 50 χρόνων από το θάνατο του παππού της, βασιλιά Παύλου. Η αγάπη της για την Ελλάδα τροφοδοτεί, εξάλλου, και μία ακόμη μεγάλη της επιθυμία: να συμμετάσχει, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, σε μια ελληνική παραγωγή.
http://www.kathimerini.gr/