Η συλλογή διαδημάτων της οικογένειας των μεγάλων Δουκών του Λουξεμβούργου δεν ανταγωνίζεται μόνο αλλά και μερικές φορές ξεπερνάει τις αντίστοιχες συλλογές που έχουν στην κατοχή τους άλλες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες.
Στην ουσία δεν ανήκουν όλα τα παρακάτω διαδήματα στην οικογένεια του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου. Μερικά από αυτά ανήκουν στην οικογένεια εδώ και δεκαετίες, άλλα είναι δώρα που ανήκουν σε κάποια μέλη της οικογένειας του Μεγάλου Δούκα και μερικά ανήκουν σε μεμονωμένα άτομα της οικογένειας. Μοναδικό κριτήριο επιλογής των διαδημάτων της συλλογής είναι ότι φορέθηκαν έστω και μια φορά από μέλη της οικογένειας.
Μερικά από τα διαδήματα έχουν δύο ονόματα ή και κανένα. Έτσι στην πρώτη περίπτωση τα συναντάμε με την μια ή την άλλη ονομασία ενώ στην δεύτερη επινοείται μια ονομασία για το διάδημα.
Το διαμαντένιο διάδημα τεχνοτροποίας Αμπίρ είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο διάδημα της κοσμηματοθήκης της οικογένειας του Μεγάλου Δούκα του Λουξεμβούργου. Ίσως και να είναι κι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος διαδήματα από οποιαδήποτε άλλη βασιλική κοσμηματοθήκη. Η προέλευση αυτού του διαδήματος δεν είναι ξεκάθαρη. Πιστεύεται ότι προήλθε είτε από την πρώτη σύζυγο του μεγάλου δούκα Αδόλφου, την μεγάλη δούκισσα Ελισάβετ Μιχαήλοβνα της Ρωσίας είτε κληροδοτήθηκε από την μεγάλη δούκισσα Χίλντα της Βάδης, αδελφής του μεγάλου δούκα Αδόλφου, που πέθανε άτεκνη και κληροδότησε πολλά από τα κοσμήματά της στους λουξεμβουργιανούς συγγενείς της. (1)
- Το διαμαντένιο διάδημα-περιδέραιο του Κονγκό ήταν το γαμήλιο δώρο της τότε βελγικής αποικίας του Κονγκό στην πριγκίπισσα Ζοζεφίν-Σαρλότ του Βελγίου, όταν παντρεύτηκε τον διάδοχο μεγάλο δούκα Ιωάννη του Λουξεμβούργου. Επέλεξε να το φορέσει στον θρησκευτικό της γάμο, πράγμα που ακολούθησαν και οι δύο της κόρες καθώς και η Μαρία-Τερέζα. Όπως υποδηλώνει και το όνομα μπορεί να φορεθεί και σαν περιδέραιο. (2)
- Το διαμαντένιο διάδημα σε σχέδιο παπύρου που συχνά αναφέρεται και σαν διάδημα της Σοσιετέ Ζενεράλ, ήταν ένα ακόμη γαμήλιο δώρο στην βελγίδα πριγκίπισσα Ζοζεφίν-Σαρλότ της πολυεθνικής τράπεζας Σοσιετέ Ζενεράλ, που φόρεσε για τις επίσημες γαμήλιες φωτογραφίες της. Ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα διαδήματα που φόρεσε συχνά σε όλη την διάρκεια της ζωής της. Την δεκαετία του ’90 το δάνεισε σε μερικές εκδηλώσεις στην νύφη της την πριγκίπισσα Σιβίλλα καθώς και στην μεγάλη δούκισσα Μαρία Τερέζα μετά την άνοδο του συζύγου της στον θρόνο του Λουξεμβούργου. (3)
- Το διαμαντένιο σφικτό περιδέραιο- διάδημα με μαργαριτάρια του οίκου κοσμημάτων του Σομέ (Chaumet) είναι το πιο ευέλικτο διάδημα της συλλογής. Εκτός του ότι μπορεί να φορεθεί σαν σφικτό περιδέραιο και διάδημα, υπάρχουν και άλλοι έξι τρόποι να φορεθεί. Στην θέση των μαργαριταριών που βρίσκονται στην κορυφή του διαδήματος στις μέρες μας, υπήρχαν ζαφείρια.Το διάδημα δημιουργήθηκε από τον παρισινό οίκο κοσμημάτων Σομέ και κάποιοι ισχυρίζονται ότι έγινε μια ριζική αναδιαμόρφωση του κοσμήματος την εποχή που το είχε στην κατοχή της η μεγάλη δούκισσα Σαρλότ. (4)
- Το διαμαντένιο διάδημα σε σχήμα ανθέων συχνά αναφέρεται και σαν το μικρότερο από τα δύο διαδήματα σε σχήμα ανθέων της συλλογής και παραμένει το μόνο διάδημα ακόμη σε χρήση με ένα πραγματικά σχέδιο ανθέων.Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το διάδημα που έχει ταυτιστεί περισσότερο με την πριγκίπσσα Αλεξάνδρα. Επίσης μπορεί να επονομαστεί και το «διάδημα των Αψβούργων» μια και έχει φορεθεί από την αρχιδούκισσα Μαρία-Χριστίνα και την αρχιδούκισσα Αδελαΐδα την μέρα του γάμου τους. (5)
- Το διαμαντένιο διάδημα φύλλων και μούρων ή το μεγαλύτερο από τα δύο διαδήματα σε σχήμα φυλλωμάτων κάποτε υπήρξε το κατ’εξοχήν γαμήλιο διάδημα των Μεγάλων Δουκισσών του Λουξεμβούργου. Όλες οι αδελφές του μεγάλου δούκα Ιωάννη επέλεξαν να το φορέσουν αντίστοιχα την μέρα του γάμου τους. Αντίθετα με το ότι πιστεύεται το διάδημα δεν έχει σχεδιασμό ανθέων αλλά φύλλων και καρπών μούρων. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα διαδήματα της μεγάλης δούκισσας Μαρίας-Τερέζας και ήταν το πρώτο διάδημα που φόρεσε η σύζυγος του διαδόχου Μεγάλου Δούκα, πριγκίπισσα Στεφανί. (6)
- Το διάδημα μετώπου-περιδέραιο-βραχιόλι από ζαφείρια, δόθηκε επίσης σαν γαμήλιο δώρο στην πριγκίπισσα Ζοζεφίν-Σαρλότ εκ μέρους της βέλγων ευγενών. Το κόσμημα είναι επίσης ευέλικτο μια και μπορεί να φορεθεί σαν διάδημα, σαν περιδέραιο και σαν βραχιόλι. Το κεντρικό μέρος του κοσμήματος μπορεί να αφαιρεθεί και να φορεθεί σαν καρφίτσα. Ήταν το αγαπημένο διάδημα της πριγκίπισσας Μαρί-Αστρίντ και της πριγκίπισσας Μαργκαρέτα, όταν ήταν νεώτερες και συμμετείχαν συχνά σε επίσημες εκδηλώσεις. Τελευταία φορά το φόρεσε η πριγκίπισσα Μαργκαρέτα κατά την διάρκεια τα επίσημης βασιλικής επίσκεψης στο Βέλγιο το 2007. (7)
- Το διάδημα περιδέραιο από ζαφείρια φορέθηκε με την μορφή διαδήματος μόνο από την μεγάλη δούκισσα Ζοζεφίν-Σαρλότ. Πρόσφατα φορέθηκε από την μεγάλη δούκισσα Μαρία-Τερέζα σαν περιδέραιο στην χοροεσπερίδα επ’ευκαιρίας του πριγκιπικού γάμου στο Μονακό το 2011. (8)
- Το διάδημα με το ζαφείρι της μεγάλης δούκισσας Αδελαΐδας, έλκει την ονομασία του από την πρώτη κάτοχό του, την μεγάλη δούκισσα Αδελαΐδα-Μαρία, δεύτερη σύζυγο του μεγάλου δούκα Αδόλφου. Το διάδημα αποτελείται από διαμαντένια δαφνόφυλλα με ένα μεγάλο ζαφείρι στο κέντρο του, που επίσης μπορεί να αφαιρεθεί. Ένα επιπλέον στοιχείο μπορεί να προστεθεί στο κάτω μέρος του διαδήματος. Στην μεγάλη δούκισσα Σαρλότ π.χ. άρεσε να βάζει μια επιπλέον σειρά από διαμάντια. (9)
- Το διάδημα-περιδέραιο από ζαφείρια της πριγκίπισσας Μαργκαρέτα δεν ανήκει επίσημα στην συλλογή της Οικογένειας, μιας και ανήκει προσωπικά στην πριγκίπισσα Μαργκαρέτα. Το διάδημα είναι στην πραγματικότητα ένα περιδέραιο από ζαφείρια και διαμάντια που επίσης μπορεί να φορεθεί και σαν διάδημα. Σαν περιδέραιο το έχει φορέσει αρκετές φορές η πριγκίπισσα Μαργκαρέτα σε αρμόζουσες περιστάσεις που απαιτείται κάποια λάμψη. (10)
- Το διάδημα από ζαφείρια τεχνοτροποίας αρ ντεκό περιλαμβάνει στο κέντρο του ένα τεράστιο ζαφείρι κοπής καμποσόν που μπορεί να αφαιρεθεί και να φορεθεί σαν κρεμαστό κόσμημα στο λαιμό. Η μεγάλη δούκισσα Ζοζεφίν-Σαρλότ, το φόρεσε πολλές φορές σαν διάδημα και άνηκε σε αυτήν. Η μεγάλη δούκισσα Μαρία-Τερέζα δεν το έχει φορέσει ακόμη σε μορφή διαδήματος ενώ το έχει φορέσει περιστασιακά σαν περιδέραιο ,όπως στην τελευταία επίσημη επίσκεψη στην Νορβηγία. (11)
- Το διάδημα μετώπου από ακουαμαρίνες έχει δημιουργηθεί από μεγάλες ακουαμαρίνες, που ενώνονται μεταξύ τους από διάσπαρτα διαμάντια. Αρχικά δημιουργήθηκε για την μεγάλη δούκισσα Ζοζεφίν-Σαρλότ και είναι μέρος ενός συνόλου κοσμημάτων που περιλαμβάνει επίσης ένα περιδέραιο κι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Τελευταία φορά το φόρεσε η πριγκίπισσα Μαργκαρέτα στην χοροεσπερίδα πριν τον γάμο του ανιψιού της διάδοχου μεγάλου δούκα Γουλιέλμου του Λουξεμβούργου. (12)
- Το διαμαντένιο διάδημα με το σμαράγδι είναι ένα κόσμημα τεχνοτροπίας αρ ντεκό και δημιουργήθηκε το 1926 από τον γαλλικό οίκο κοσμημάτων Σομέ. Λέγεται ότι ήταν δώρο του πρίγκιπα Φελίξ στην γυναίκα του, την μεγάλη δούκισσα Σαρλότ. Είναι πιθανόν το πιο δυσκολοφόρετο διάδημα που είναι ακόμη σε τακτική χρήση από τις κυρίες της οικογένειας. (14)
- Το διάδημα σε σχήμα παγωνιού από σμαράγδια είναι ένα μετατρέψιμο κόσμημα που δημιουργήθηκε από τον οίκο κοσμημάτων Van Cleef & Arpels από δύο κρεμαστά κοσμήματα λαιμού που έδωσε η μεγάλη δούκισσα για την δημιουργία του νέου κοσμήματος.Αυτά άνηκαν στην μητέρα της την βασίλισσα Αστρίντ του Βελγίου,που της τα είχαν δώσει οι γονείς της σαν γαμήλιο δώρο.Μπορεί επίσης να φορεθεί και σαν περιδέραιο.Στις μέρες μας, η μεγάλη δούκισσα Μαρία-Τερέζα το έχει φορέσει μόνο μια φορά στην επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.Τελευταία φορά το φόρεσε η πριγκίπισσα Μαρί-Αστρίντ στην χοροεσπερίδα πριν τον γάμο του ανιψιού της διάδοχου μεγάλου δούκα Γουλιέλμου του Λουξεμβούργου. (15)
- Το διάδημα από σιτρίν ή τοπάζι γιατί κανείς δεν έχει διευκρινίσει από πιο πετράδι έχει δημιουργηθεί και φαίνεται ότι ήλθε στην οικογένεια από την πριγκίπισσα Ζοζεφίν-Σαρλότ. Πάντως την φόρεσε για πρώτη φορά κατά την διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στην Ιταλία το 1980 και κατόπιν φορέθηκε από την γυναίκα του τότε διάδοχου μεγάλου δούκα Ερρίκου, την Μαρία-Τερέζα, όταν ήταν νιόπαντρη. Κατόπιν εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε μετά από χρόνια στο κεφάλι της πριγκίπισσας Μαργκαρέτα,το 1999, στην επίσημη επίσκεψη στο Βέλγιο και μετά ξαναχάθηκε. Το 2011 η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα το φόρεσε κατά την διάρκεια της χοροεσπερίδας επ’ ευκαιρία της Εθνικής Επετείου του Λουξεμβούργου και η μεγάλη δούκισσα Μαρία-Τερέζα το 2012 κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Γερμανία. Τελευταία το φόρεσε η πριγκίπισσα Στεφανί, γυναίκα του διάδοχου μεγάλου δούκα Γουλιέλμου, στον γάμο της πριγκίπισσας Μαντελέν της Σουηδίας. (16)
- Το διάδημα από αμέθυστους είναι ένα από τα μυστηριώδη κοσμήματα της οικογένειας. Έχει φορεθεί μόνο μια φορά από την μεγάλη δούκισσα Μαρία-Τερέζα και αποτελείται από μια σειρά από ορθογώνιους αμέθυστους. (18 – μεσαία φωτογραφία)
- Το διαμαντένιο διάδημα από αμέθυστους και μαργαριτάρια που φορέθηκε τακτικά από τις πριγκίπισσες Μαρί-Αστρίντ και Μαργκαρέτα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στην δεκαετία του ’80 την φόρεσε μερικές φορές η σημερινή μεγάλη δούκισσα Μαρία-Τερέζα. Από τότε εξαφανίστηκε και φορέθηκε φέτος από την πριγκίπισσα Στεφανί, γυναίκα του διάδοχου μεγάλου δούκα Γουλιέλμου, κατά την διάρκεια της χοροεσπερίδας επ’ ευκαιρία της Εθνικής Επετείου του Λουξεμβούργου. (19- δεξιά φωτογραφία)
- Το διάδημα από τιρκουάζ είναι μια μάλλον πρόσφατη προσθήκη στην συλλογή αφού πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2000 και είναι πιθανώς δώρο στην μεγάλη δούκισσα Μαρία-Τερέζα. Το διάδημα που είναι μέρος ενός συνόλου κοσμημάτων, φορέθηκε επίσης από την πριγκίπισσα Τέσι το 2010, κατά την διάρκεια της χοροεσπερίδας επ’ ευκαιρία της Εθνικής Επετείου του Λουξεμβούργου. (17 – αριστερή φωτογραφία)
Το διαμαντένιο διάδημα της πριγκίπισσας Σιμπίλ είναι τεχνοτροπίας αρ ντεκό. Μπορεί να διαχωριστεί έτσι που να δείχνει ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικά διαδήματα. Το ενιαίο και το μικρότερο διάδημα. Μπορεί να βγει το επάνω μέρος και να μείνει μόνο το κάτω μέρος (το μικρό διάδημα). Κάποιοι ισχυρίζονται το διάδημα ήταν γαμήλιο δώρο του πατέρα της πριγκίπισσας Σιμπίλ, του Πολ Ανίκ Βάιλερ. Το πιο πιθανόν είναι να της δόθηκε μερικά χρόνια μετά τον γάμο της α) γιατί δεν φορούσε κάποιο διάδημα την μέρα του γάμου της και β) επειδή δανειζόταν διαδήματα από την οικογένεια του άνδρα της σε περιπτώσεις που παρευρίσκονταν σε επίσημες εκδηλώσεις. (20 + 21)
- Το διάδημα από ακουαμαρίνες της βασίλισσας Βικτόριας-Ευγενίας της Ισπανίας,αποδεικνύει ότι η πριγκίπισσα Σιμπίλ δεν προέρχεται μόνο από μια πολύ πλούσια οικογένεια, αλλά και από μία οικογένεια με πολύ παλαιά αριστοκρατική καταγωγή.Το διάδημα άνηκε στην βασίλισσα Βικτόρια-Ευγενία της Ισπανίας, εγγονή της βασίλισσας Βικτόρια του Ηνωμένου Βασιλείου και γιαγιά του σημερινού βασιλιά Χουάν Κάρλος 1ου. Τώρα ανήκει στις εγγονές της πριγκίπισσες δόνα Σάντρα και δόνα Ολυμπία Τορλόνια ντι Τσιβιτέλλα-Τσέζι. Η τελευταία είναι η μητέρα της πριγκίπισσας Σιμπίλ. Το διάδημα φορέθηκε από την πριγκίπισσα Σιμπίλ στην χοροεσπερίδα πριν τον γάμο του ανιψιού της διάδοχου μεγάλου δούκα Γουλιέλμου του Λουξεμβούργου. (22)
- Το διαμαντένιο διάδημα της πριγκίπισσας Τζόαν άνηκε στην σύζυγο του θανόντος πρίγκιπα Σαρλ, την πριγκίπισσα Τζόαν, το γένος Ντάγκλας-Ντίλαν. Το διάδημα λέγεται ότι ήταν δώρο του πατέρα της, τέως υπουργού Οικονομικών των Η.Π.Α Κλάρενς Ντάγκλας-Ντίλαν και το φορούσε συχνά σε επίσημες εκδηλώσεις στην διάρκεια του γάμου της. Η κόρη του Σαρλ και της Τζόαν, η πριγκίπισσα Σαρλότ, φόρεσε το διάδημα την μέρα του γάμου της της. (κάτω φωτογραφία)
- Το διαμαντένιο διάδημα της οικογένειας Λανουά που είναι ιδιοκτησία της οικογένειας της πριγκίπισσας Στεφανί, γυναίκας του διάδοχου μεγάλου δούκα Γουλιέλμου. Όλες οι αδελφές της και οι νύφες της φόρεσαν αντίστοιχα το διάδημα την μέρα του γάμου τους.Έτσι δεν ήταν έκπληξη που κι εκείνη, μια κόμμισσα Λανουά, επέλεξε να φορέσει το συγκεκριμένο οικογενειακό διάδημα την μέρα του γάμου της. (κάτω φωτογραφία)
- Το χρυσό διάδημα μετώπου ή και άλλα με το ίδιο σχεδιασμό φορέθηκαν από την μεγάλη δούκισσα Σαρλότ και τις αδελφές την τις δεκαετίες του 1910 και 1920. Είναι απλό στον σχεδιασμό με ένα πετράδι μόνο στο κέντρο του. (26)
- Το διάδημα του «Λευκού Οίκου» είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη κοσμήματα της συλλογής. Δεν μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα διαδήματα, όμως δεν υπάρχει μια καθαρή φωτογραφία του συγκεκριμένου διαδήματος, άρα μπορεί και να είναι ένα από τα προαναφερόμενα. Η παραπάνω φωτογραφία που είναι η πιο καθαρή που υπάρχει στο διαδίκτυο τραβήχτηκε στις 30 Απριλίου του 1963, στην διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης στις Η.Π.Α της μεγάλης δούκισσας Σαρλότ και του τότε διάδοχου μεγάλου δούκα Ιωάννη. Το διάδημα μοιάζει με ένα που άνηκε στην μεγάλη δούκισσα Χίλντα της Βάδης, που ήταν θεία της μεγάλης δούκισσας Σαρλότ και που της κληροδότησε μερικά κοσμήματά της. (27)
- Το διάδημα μετώπου σε σχέδιο ανθέων είναι ένα επίσης διάδημα που φορούσε η μεγάλη δούκισσα Σαρλότ στα νιάτα της.Είναι ένα διάδημα από διαμάντια σε σχέδιο ανθέων, που μπορεί να φορεθεί με δύο τρόπους.Έχει να φορεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. (28)
- Το διάδημα της Ζοζεφίν-Σαρλότ που φορέθηκε στον δανικό γάμο από την τότε σύζυγο του διαδόχου μεγάλου δούκα Ιωάννη, στον γάμο της τότε διαδόχου και σημερινής βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας.Το διάδημα είναι άγνωστης προέλευσης και δεν έχει φορεθεί από τότε. Φαίνεται να είναι ένα μεγάλο διάδημα σε σχεδιασμό ανθέων.Επειδή το περιδέραιο που φορούσε ήταν από σμαράγδια και διαμάντια είναι πιθανόν και το διάδημα να είχε τα ίδια πετράδια. (29)
Σχεδόν τριάντα διαδήματα και είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κι άλλα που δεν έχουν φορεθεί ακόμα και παραμένουν σκονισμένα σε κάποιο θησαυροφυλάκιο περιμένοντας μια μέρα να φορεθούν.
Μετάφραση από την ιστοσελίδα http://lux-arazzi.blogspot.gr/
Μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: Νίκος Νικολόπουλος.
Τον ευχαριστούμε πολύ για την συνεργασία.