Στις 9 Ιανουαρίου 1938 τελέστηκαν στην Αθήνα οι γάμοι του διαδόχου Παύλου με την πριγκίπισσα του Ανοβέρου Φρειδερίκη. Η ιστορία της γνωριμίας του Παύλου με την Φρειδερίκη έχει γραφτεί πολλές φορές. Με διάφορες εκδοχές. Έκανε το προξενιό η αδερφή του Παύλου βασιλομήτωρ της Ρουμανίας Ελένη; Ήταν ένα αγνό αίσθημα που δημιουργήθηκε αυθόρμητα μεταξύ του Παύλου και της Φρειδερίκης; Μήπως ο Παύλος έκανε, τελώντας αυτόν τον γάμο, εν μέρει το καθήκον του ως διάδοχος για την απόκτηση απογόνων εξασφαλίζοντας την συνέχιση της δυναστείας;
Όλοι οι Έλληνες βασιλείς, εκτός από τον Αλέξανδρο που πραγματοποίησε μοργανατικό γάμο, τέλεσαν εκλεκτούς δυναστικούς γάμους. Σίγουρα δεν μπορούσαν να παντρευτούν μια κοινή θνητή αλλά έχουν και οι ευγενείς την δική τους ιεραρχία και δυναστικούς κανόνες. Οι νύφες που έφεραν στην Ελλάδα ως μέλλουσες βασίλισσες (Σοφία, Ελισάβετ, Φρειδερίκη) ή ως βασίλισσες των Ελλήνων αμέσως μετά την τέλεση των γάμων τους (Όλγα, Άννα-Μαρία) ήσαν πολύφερνες σε τίτλους ευγενείας αλλά και σε προίκα. Η προίκα αυτή ήταν πολύτιμη και στήριξε την οικογένειά τους σε καλές στιγμές (αγορά του κτήματος του Τατοΐου με τα χρήματα της βασίλισσας Όλγας) αλλά στήριξε επίσης την οικογένεια στις δύσκολες ώρες της πικρής εξορίας. Η πολύ νέα πριγκίπισσα του Ανοβέρου Φρειδερίκη διέθετε όλα τα προσόντα που αναφέραμε προηγουμένως. Συνήθως οι πρίγκιπες διάδοχοι της Ελλάδος στα τέλη του 19ου και στον 20ου αιώνα παντρευόντουσαν στην δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Ο Γεώργιος Α΄παντρεύτηκε 22 ετών (1867), Ο Κωνσταντίνος Α΄ 21 ετών (1889), και Κωνσταντίνος Β΄ 24 ετών (1964). Μόνο ο Γεώργιος Β΄ παντρεύτηκε 31 ετών (1921) και ο αδερφός του και διάδοχός του Παύλος, 37 ετών (1938).
Τον Νοέμβριο του 1935 έγινε η παλινόρθωση της μοναρχίας στην Ελλάδα και ο Παύλος ήταν ο διάδοχος αφού ο αδερφός του Γεώργιος δεν απέκτησε ποτέ παιδιά από τον γάμο του με την πριγκίπισσα Ελισάβετ της Ρουμανίας. Αντιθέτως αυτή φρόντισε την έκδοση του διαζυγίου τους, εν αγνοία του βασιλέως Γεωργίου Β΄, το 1935 στην Ρουμανία, ώστε να αποκλείσει κάθε πιθανό ενδεχόμενο επιστροφής της ως βασίλισσα της Ελλάδος.
Η πριγκίπισσα Φρειδερίκη γνώριζε τον Παύλο από παιδί. Ο Παύλος με την μητέρα της Φρειδερίκης ήσαν πρώτα ξαδέρφια. Η βασίλισσα Σοφία ήταν αδερφή του Κάιζερ της Γερμανίας, Γουλιέλμου ΙΙ, ο οποίος ήταν πατέρας της πριγκίπισσας Μαρίας Λουίζας (μητέρα της Φρειδερίκης). Συγγένεια υπήρχε και από την πλευρά της οικογένειας του Ανοβέρου. Η γιαγιά της Φρειδερίκης, (μητέρα του πατέρα της), η πριγκίπισσα Θύρα, ήταν αδερφή του βασιλέως Γεωργίου Α΄της Ελλάδος.
Το 1934 και ενώ η Φρειδερίκη ήταν εσωτερική σε σχολείο της Αγγλίας , ο Χίτλερ πληροφόρησε την μητέρα της, πριγκίπισσα Βικτωρία Λουίζα, πως επιθυμούσε η Φρειδερίκη να παντρευτεί τον πρίγκιπα της Ουαλίας Εδουάρδο, έχοντας ως στόχο οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας να γίνουν πιο στενές. Τον Εδουάρδο τον είχαν προτείνει για σύζυγο και στην μητέρα της Φρειδερίκης στα νεανικά της χρόνια …. Οι γονείς της Φρειδερίκης απάντησαν στον Χίτλερ πως εκτός από την μεγάλη διαφορά ηλικίας (23 χρόνια) που υπάρχει μεταξύ της κόρης τους και του πρίγκιπα της Ουαλίας, επιθυμούσαν να αφήσουν στην ίδια την Φρειδερίκη την εκλογή του μέλλοντα συζύγου της.
Ο Παύλος και η Φρειδερίκη ήρθαν πιο κοντά στο σπίτι της Ελένης της Ρουμανίας στην βίλα Σπάρτα. Η βασιλομήτωρ της Ρουμανίας κατοικούσε στην Φλωρεντία μετά το διαζύγιο της το 1928 από τον πρίγκιπα διάδοχο της Ρουμανίας Κάρολ, μετέπειτα βασιλιά Κάρολ ΙΙ. Η Φρειδερίκη το 1935 συνέχισε τις σπουδές της στην Φλωρεντία, σε μία σχολή ευγενών τεχνών. Κοντά στην σχολή βρισκόταν η κατοικία της βασίλισσας μητέρας Ελένης της Ρουμανίας και αδερφής του Παύλου. Η Ελένη προσκαλούσε συχνά την Φρειδερίκη στο σπίτι της. Εκεί συνάντησε τον μέλλοντα σύζυγο της η νεαρή πριγκίπισσα. Τον είχε πρωτοσυναντήσει και το 1934, στους γάμους της ξαδέρφης του Παύλου, πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδος με τον Γεώργιο, δούκα του Κεντ. Στον χορό που ακολούθησε η Φρειδερίκη χόρεψε με τον αδερφό του Παύλου, Γεώργιο, αλλά ο διάδοχος την βρήκε μάλλον πολύ μικρή για να της ζητήσει να γίνει καβαλιέρος της. Το 1934 η μοναρχία δεν είχε αποκατασταθεί ακόμα στην Ελλάδα και οι δύο αδερφοί – Γεώργιος και Παύλος – ζούσαν εξόριστοι και χωρίς βασιλικά καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ο Παύλος έμενε στην Αγγλία και επισκεπτόταν πολύ συχνά τις αδερφές του στην Φλωρεντία.
Η Ελένη ήταν η αγαπημένη κόρη του Κωνσταντίνου Α΄. Ο Κωνσταντίνος ως διάδοχος έφερε τον τίτλο «Δούκας της Σπάρτης». Για να τον τιμήσει η κόρη του, ονόμασε την οικία της στην Φλωρεντία «Σπάρτα». Η Ελένη ζούσε εκεί μαζί με τις δύο αδερφές της. Η πριγκίπισσα Ειρήνη δεν είχε ακόμα παντρευτεί τον δούκα του Σπολέτο και η πριγκίπισσα Αικατερίνη (πολύ νεοτέρα τους) ήταν επίσης άγαμη. Ο Παύλος ήταν πάντα πολύ κοντά με τις αδερφές του και τις προστάτευε. Ο δεσμός του Παύλου με την νεαρή Γερμανίδα πριγκίπισσα δεν άρεσε καθόλου στον αδερφό του, βασιλιά Γεώργιο Β΄, ο οποίος είχε αναλάβει πάλι τα βασιλικά του καθήκοντα από τον Νοέμβριο του 1935 στην Ελλάδα. Χαρακτήρας κλειστός ο Γεώργιος και έχοντας κρατήσει στο περιθώριο τον αδερφό του από τις υποθέσεις του κράτους , αλλά και φανατικός αγγλόφιλος, δεν ενθουσιάστηκε με την εκλογή του Παύλου. Έκρινε πως ο γάμος αυτός δεν ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδος και των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων. Πίστευε επίσης πως η δυσαρέσκεια που θα προκαλούσε στους Άγγλους θα ήταν αρνητική για την ομαλή πορεία των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Παύλος τον Ιανουάριο του 1936 έστειλε μια επιστολή στους γονείς της Φρειδερίκης όπου τους πληροφορούσε την πρόθεσή του να την παντρευτεί. Η έκπληξη τους ήταν μεγάλη γιατί δεν είχαν συνειδητοποιήσει πως η κόρη τους είχε μεγαλώσει και είχε εμπνεύσει την επιθυμία στον Παύλο να την παντρευτεί. Τελικά η Φρειδερίκη έπεισε τους γονείς της ότι τα αισθήματα που είχαν δημιουργηθεί μεταξύ του Παύλου και της ίδιας ήσαν πολύ σοβαρά. Τότε αυτοί έδωσαν την συγκατάθεση τους για την τέλεση των γάμων του Παύλου με την μοναχοκόρη τους Φρειδερίκη.
Τον Σεπτέμβριο του 1937 ανακοίνωσαν επισήμως τους αρραβώνες τους. Ο γάμος ορίστηκε για τις 9 Ιανουαρίου 1938.
Το εννέα ήταν ο τυχερός αριθμός του Παύλου. Η νύφη έφθασε στην Ελλάδα με ένα σημαιοστολισμένο τραίνο που διέσχισε πολλές παγωμένες από το κρύο και το χιόνι χώρες. Η υποδοχή που της έγινε στην εορταστική Αθήνα ήταν μεγαλειώδης. Πριν την τέλεση των γάμων επισκέφτηκε την οικία που είχε αγοραστεί από τον βασιλιά Γεώργιο ΙΙ στο Ψυχικό. Οι Αθηναίοι υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό τον γιο της βασιλομήτορος της Ρουμανίας Ελένης, τον Μιχαήλ. Πολλοί παλαιότεροι Αθηναίοι θυμήθηκαν με μεγάλη συγκίνηση τους γάμους της αγαπημένης τους πριγκιποπούλας Ελένης που είχαν γίνει τον Μάρτιο του 1921 στην Αθήνα. Τις εντυπώσεις έκλεψαν και οι τρεις κόρες του πρίγκιπα Νικολάου και της μεγάλης δούκισσας Ελένης, Μαρίνα, Όλγα και Ελισάβετ που συνοδευόντουσαν από τους συζύγους τους.
Η Αθήνα ήταν στο πόδι εκείνη την ημέρα. Πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει τους δρόμους για να δει έστω και από μακριά την πολύ νέα βορεινή πριγκίπισσα και μέλλουσα βασίλισσά τους. Το κρύο ήταν έντονο και ο καιρός βροχερός. Οι 52 βασιλικοί προσκεκλημένοι – 26 της νύφης και ισάριθμοι του γαμπρού – περίμεναν την άφιξη της νύφης. Οι καλές θέσεις γύρω από την Μητρόπολη είχαν ακριβοπληρωθεί ενώ το καφενείο του Ζαχαράτου είχε δημοσιεύσει την είδηση: «Ἐνοικιάζονται αι θέσεις των παραθύρων. Αι εισπράξεις θα διατεθούν υπέρ της Βασιλικής Αεροπορίας».
Η Φρειδερίκη πριν εισέλθει εντός του Ναού γύρισε και χαιρέτησε το πλήθος που την επευφημούσε ζωηρά…
Μετά την τελετή ακολούθησε δεξίωση στην μεγάλη αίθουσα των Τροπαίων, στα Παλαιά Ανάκτορα. Πριν αναχωρήσουν όλοι οι προσκεκλημένοι οι νεόνυμφοι το έσκασαν. Οι δημοσιογράφοι είχαν καταρτίσει από μέρες σχέδια κατασκοπίας και πολιορκίας. Αλλά ο διάδοχος Παύλος και η πριγκίπισσα Φρειδερίκη εξαφανίστηκαν. Κατέφυγαν στον Πύργο της Βασιλίσσης, που τους παραχωρήθηκε με όλο το προσωπικό. Όσες μέρες έμειναν εκεί καμιά επίσκεψη, ούτε και του στενότερου συγγενή τους δεν δέχθηκαν. Ώρες μοναχικές κοντά στο αναμμένο τζάκι ή καθημερινοί μοναχικοί περίπατοι με το αυτοκίνητο στα περίχωρα της Αττικής, Τατόι, Πάρνηθα, Μαραθώνας, Ραφήνα, Μεγάλο Πεύκο. Η πριγκίπισσα Φρειδερίκη ήθελε να γνωρίσει τον τόπο που είχε γίνει πια πατρίδα της και ο άνδρας της την ξεναγούσε. Έφθαναν απαρατήρητοι, ο τότε διάδοχος με ένα ανοιχτό χακί αδιάβροχο, η τότε πριγκίπισσα με ένα γούνινο ζεστό παλτό. Όπως κάθε νιόπαντρο ζευγάρι έκαναν μαζί τα πρώτα βήματα στην καινούργια κοινή ζωή τους που συνεχίστηκε ευτυχισμένη μέχρι που αυτός έφυγε αναπάντεχα… Έζησαν μια ζωή μεστή από συγκινήσεις και οικογενειακή ευτυχία 26 χρόνια. Πρόλαβαν να γιορτάσουν την επέτειο των αργυρών γάμων τους.
Στις 9 Ιανουαρίου 1938 η πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Ανοβέρου έγινε μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Εκείνη την ημέρα αγνοούσε πως θα γίνει η πιο πολυσυζητημένη βασίλισσα την νέας της χώρας. Την μίσησαν και την λάτρεψαν πάρα πολύ, πολλοί. Άδικα αλλά και δικαιολογημένα. Η Ελλάδα ανέκαθεν πλήγωνε τα παιδιά της… και τους βασιλείς της. Η ίδια δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις, δεν θέλησε, δεν πρόλαβε. Πέθανε στην εξορία, όπως και οι προηγούμενες βασίλισσες των Ελλήνων (Όλγα, Σοφία). Δύο πράγματα είναι σίγουρα. Αγάπησε πολύ την Ελλάδα και την επισκέφτηκε σπιθαμή προς σπιθαμή. Την ακριτική Ελλάδα. Αγάπησε επίσης πολύ την οικογένεια της και ανέθρεψε σωστά τα παιδιά της. Η πορεία τους στη ζωή το απέδειξε. Όλα τα άλλα ανήκουν στην Ιστορία της Ελλάδος.
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πιστοφίδου