Του Νικολάου Στεφανίδη
Για να είμαστε δίκαιοι με την «αμερικανική εκσυγχρονιστική» πλευρά, μια παρόμοια σκέψη οδήγησε τον Πρόεδρο Χάρι Τρούμαν και τον Στρατηγό Ντάγκλας Μακ Άρθουρ στο να διατηρήσουν την ιαπωνική μοναρχία μετά τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή η σοφή πολιτική επιλογή των Αμερικανών ενεργοποίησε την αξιόλογη και ταχεία εξέλιξη της Ιαπωνίας στην ευημερούσα, ειρηνική δημοκρατική κοινωνία, που γνωρίζουμε σήμερα.
Η προτεινόμενη μελλοντική αμερικανική σημαία από το Βασιλικό Κόμμα των ΗΠΑ (Royalist Party of America)
Αναμφίβολα, οι απανταχού ανυποχώρητοι αντιβασιλικοί θα απαντήσουν ότι οι κληρονομικοί κυβερνήτες μπορεί να αποδειχθούν τρελοί ή κακοί, άνευ δυνατότητας αντικατάστασης μέσω εκλογών. Αλλά μήπως και οι αβασίλευτες δημοκρατίες δεν έχουν πάρα πολλές de facto πολιτικές δυναστείες; Η Αμερική μπορεί να αποτίναξε τον ζυγό του βασιλιά Γεωργίου Γ’, αλλά οι Αμερικανοί επέλεξαν δύο φορές να κυβερνώνται από έναν άνθρωπο σαν τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο! Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ο Γεώργιος Γ’, ήταν απολύτως λογικός όταν έχασε τις αμερικανικές αποικίες, αλλά ήταν παράφρων (έπασχε από πορφυρία) όταν η Βρετανία θριάμβευσε επί των ηττημένων στρατιών του (εκλεγμένου) αυτοκράτορα Ναπολέοντα!
Το προτεινόμενο νέο αμερικανικό εθνόσημο του υποθετικού μελλοντικού βασιλείου των ΗΠΑ
Ο Γάλλος πολιτικός των αρχών του 20ου αιώνα, Ζωρζ Κλεμανσώ παρατήρησε πολύ εύστοχα κάποτε: «υπάρχουν δύο πράγματα στον κόσμο για τα οποία δεν έχω καταλάβει ποτέ που χρησιμεύουν: ο αδένας του προστάτη και ο πρόεδρος της δημοκρατίας». Καθώς ατένιζαν την επιλογή τους τον περασμένο Νοέμβριο, πολλοί Αμερικανοί μπορεί να μοιράστηκαν κάτι από αυτό το συναίσθημα απογοήτευσης. Υπάρχει ωστόσο μια εναλλακτική λύση: η βασιλεία! Και αυτή η εναλλακτική όσο απίθανη ή απίστευτη και αν φαντάζει σε πολλούς για την περίπτωση της Αμερικής, προτάθηκε με πάσα σοβαρότητα για πρώτη ίσως φορά από τους “The New York Times”, την τρίτη εφημερίδα σε κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον περασμένο Νοέμβριο σε άρθρο του ιστορικού και συγγραφέα, Νικολάι Τολστόι. Άραγε η σταδιακή απαξίωση και παρακμή της αιρετής αμερικανικής προεδρίας (η οποία τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα και ομοιάζει με ομηρική επιλογή μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης) θα οδηγήσει τους Αμερικανούς σε μια ριζική αναθεώρηση του θεσμού του αρχηγού του κράτους των και του τρόπου ανάδειξής του; Η Ιστορία θα το δείξει.
Eυχαριστούμε θερμά τον κύριο Στεφανίδη για την συνεργασία.