Το ότι ο βασιλιάς Παύλος επισκεπτόταν συχνά-πυκνά την Πάτρα είναι γνωστό. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι ο πατέρας του βασιλιά Κωνσταντίνου έκανε ορειβασία στο Παναχαϊκό. Η «Πελοπόννησος» του Σαββάτου, με το ένθετο της για το Παναχαϊκό όρος, έφερε στο προσκήνιο μια άγνωστη ιστορία, κατά την οποία ο Παύλος, όταν ήταν ακόμη διάδοχος του θρόνου το 1937, επισκέφθηκε ινκόγκνιτο στην Πάτρα για να κάνει ορειβασία μαζί με γνωστούς πατρινούς.
Δείτε εδώ το αυθεντικό φύλλο της εφημερίδας «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ» (29/03/1937) με ολόκληρο το ρεπορτάζ.
Ακολουθεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που έφερε στο προσκήνιο ο συντάκτης της «Π» και πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, Μιχάλης Βασιλάκης και το οποίο έχει ιστορική αξία:
«Η Α.Β.Υ. ο Διάδοχος Παύλος εις την πόλιν μας.
Ταξιδεύων ινκόγκνιτο, ανήλθεν την νύκτα εις Παναχαϊκόν.
Χθες το απόγευμα επέστρεψεν ενταύθα, δεχθείς ακροάσεις.
Αι εκδηλώσεις του λαού, αι εντυπώσεις του Υψηλοτάτου.
Η πόλις μας έσχε την τιμήν να φιλοξενήσει την Α.Β.Υ. τον Διάδοχον Παύλον από της εσπέρας του Σαββάτου μέχρι της χθεσινής νυκτός. Η Α.Β.Υ. αφίκετο όλως απροόπτως και υπό αυστηρόν ινγκόγνιτο την 7.45′ εσπερινήν του Σαββάτου δι’ αυτοκινήτου, συνοδευόμενος υπό του εκ των υπασπιστών του σμηναγού κ. Ποταμιάνου και τεσσάρων ανδρών της ασφαλείας. Τα περί του ταξιδείου του πρίγκηπος εγνώριζεν εξ επισήμου πηγής ο ενταύθα ευρισκόμενος συμπολίτης μας κ. Θάνος Πετραλιάς, όστις μετά του υιού του κ. Επαμεινώνδα Πετραλιά ανεχώρησαν την μεσημβρίαν του Σαββάτου προς προϋπάντησιν του Διαδόχου, τον οποίον συναντήσαντες εις Διακοπτόν συνόδευσαν μέχρι Πατρών.
Η Α.Β.Υ. ο Διάδοχος κατέλυσεν εις την οικίας του κ. Πετραλιά όπου εφιλοξενήθη προκειμένου τη νύκτα ν′ αναχωρήση δι′ ανάβασιν εις το Καταφύγιον του Παναχαϊκού.
Εννοείται ότι παρά το αυστηρόν ινκόγνιτο, η είδησις της αφίξεως του Διαδόχου εις την πόλιν μας διεδόθη αστραπιαίως, έδωσε δε αφορμήν εις εκδηλώσεις ενθουσιασμού και αφοσιώσεως προς το πρόσωπο του λαοφιλούς πρίγκηπος, ο οποίος όμως, κουρασμένος εκ του ταξειδίου και επιθυμών να αποφύγη τας λαϊκάς εκδηλώσεις ουδένα εδέχθη.
Η Α.Β.Υ. αφού εγευμάτισεν εν στενωτάτω οικογενειακώ κύκλω εις την οικίαν Πετραλιά, ανεπαύθη επ′ ολίγον και την 11ην νυκτερινήν ανεχώρησε διά το Καταφύγιον του Παναχαϊκού, συνοδευόμενος υπό του υπασπιστού του κ. Ποταμιάνου και ορειβατικής ομάδας, ήτις κατόπιν επιθυμίας του Διαδόχου κατηρτίσθη παρά του κ. Ε. Πετραλιά και αποτελέσθη εκ του προέδρου του Ορειβατικού Πατρών κ. Σ. Γεροκωστόπουλου, των κ.κ. Α. Τζίνη, Π. Παρασκευόπουλου, Ι. Τασσοπούλου και του ιδίου.
Η πριγκιπική συνοδεία κατευθύνθη δι′ αυτοκινήτου μέχρι Ζαστόβης, εκείθεν δε πεζή έφθασε την 1ην μεταμεσονύκτιον εις το Καταφύγιον, όπου ο Διάδοχος και οι συνοδεύοντες αυτόν διανυκτέρευσαν.
Την 8ην π.μ. ο Διάδοχος ο οποίος σημειωτέον είναι επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου και εκ των δεινοτέρων Ελλήνων ορειβατών, ανήλθεν εις την υψηλοτέραν κορυφήν Παναχαϊκού (Παλαβού Πύργος ύψος 1927 μ.) και εξεδήλωσε προς τους συνοδεύσαντας αυτόν την εξαιρετικήν του ευχαρίστησιν διά την μαγευτικήν θέαν, η οποία παρέχεται από του σημείου εκείνου και ήτις χθες ήτο απόλυτως λόγω της καλής ορατότητος.
Εκθαμβος από τας φυσικάς καλλονάς αι οποίαι εναλλάσσονται προς του θεατού εις ένα θείον πανόραμα, παρέμεινεν επί εν τέταρτο της ώρας επί της κορυφής ταύτης και έλαβε σειράν φωτογραφιών των συνορειβατών του και των γύρω τοπίων. Ακολούθως, χωρίς να εκδηλώση την παραμικράν κούρασιν, εσυνέχισε την ορειβασία ανελθών επί της κορυφής Βωδηάς, εκείθεν δε επέστρεψεν την μεσημβρίαν εις το Καταφύγιον και παρεκάθησεν εις γεύμα τον οποίον παρετέθη προς τιμήν του.
Το γεύμα ήτο πλουσιότατον, «λουκούλειον-λουκουλειότατον», καθώς το ωνόμασεν ο Διάδοχος, εν τούτοις η Α.Β.Υ. επέδειξεν εξαιρετικήν λιτότητα. Ιδιαιτέραν δε προτίμησιν εις τα χορταρικά και τα πορτοκάλλια. Μαζύ του είχε φέρει εξ Αθηνών μέλι και βούτυρο, από τα οποία προσέφερεν εις τους συνοδούς του. Επίσης έφαγε με ευχαρίστησιν μπακλαβά. Το γεύμα διεξήχθι εν εγκαρδιότητι και απλότητι, κατ’ αυτό δε ηγέρθησαν και προπόσεις.
Ο Διάδοχος εκθέτων τας εντυπώσεις του από την εκδρομήν, δεν έπαυε να εκδηλώνη τον ενθουσιασμόν του διά την ανάβασιν εις Παναχαϊκόν και την διαδρομήν μέχρι του Καταφυγίου, η οποία εγένετο την νύκτα του Σαββάτου υπό ωραία σελήνην. Επίσης εξεφράσθη με ενθουσιασμόν διά το Καταφύγιον του Ορειβατικού και εγκαινίασε νέον βιβλίον επισκεπτών με ολίγας σχετικάς λέξεις και την υπογραφήν του, αφού εξήτασεν επισταμένως τα προηγούμενα βιβλία και διεπίστωσε την ικανοποιητική κίνησιν του Καταφυγίου.
Ο Διάδοχος εζήτησε να του σταλή λεύκωμα φωτογραφιών του Παναχαϊκού, εδήλωσε δε ότι θα στείλη και αυτός αντίτυπα των φωτογραφιών τας οποίας έλαβε ο ίδιος. Καθώς δε ήτο γοητευμένος από το Παναχαϊκόν, ετροποποίησε το πρόγραμμα της αναχωρήσεώς του και ενώ ανεμένετο εις την πόλιν μας την 4.30 απογευματινήν χθες, την ώραν αυτήν δεν είχε ακόμη εγκαταλείψη το Καταφύγιον…».
Πηγή:
(Νεολόγος 29/3/1937, Αρχείο Μουσείου Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ).