Σε αναμονή βρίσκονται η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και εκατομμύρια κόσμου για τη γέννηση του δεύτερου μωρού του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον που αναμένεται στα τέλη του Απρίλη, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η του μήνα. Αν και το πριγκιπικό ζευγάρι, όπως και την πρώτη φορά, δηλώνει πως δεν γνωρίζει το φύλο του μωρού, δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι θα είναι κοριτσάκι.
Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και έχουν να κάνουν με τις γεννήσεις γαλαζοαίματων της Μεγάλης Βρετανίας στο παρελθόν. Θα τα διαβάσετε και μπορεί να σας φανούν περίεργα. Και όμως έχουν συμβεί και κάποια από αυτά επαναλαμβάνονται ακόμα στις μέρες μας.
- Κατά τις γεννήσεις γαλαζοαίματων υποχρεούνταν να είναι παρόντες οι υπουργοί εσωτερικών του κράτους. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1936 κατά τη γέννηση της ξαδέλφης της βασίλισσας Ελισάβετ, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας. Το έθιμο έλαβε τέλος το 1948 καθώς η ετοιμόγεννη ερχόταν σε πολύ δύσκολη θέση.
- Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, επίσης, δεν παρέστη στη γέννηση του πρώτου μωρού του πριγκιπικού ζεύγους, όπως ήταν το έθιμο κατά το παρελθόν. Μια εξαίρεση έγινε το 1841 για τη γέννηση του πρώτου γιου της βασίλισσας Βικτωρίας, του Αλβέρτου (μετέπειτα βασιλιάς Εδουάρδος ο 7ος), όμως από τότε έχει να πάρει σάρκα και οστά το συγκεκριμένο έθιμο.
- Έχει μείνει στην ιστορία η γέννηση του γιου του Βασιλιά Τζέιμς του Β′ το 1688 στο Παλάτι St. Jame’s καθώς σ′ αυτή χρειάστηκε να δώσουν το παρών 42 επώνυμοι της υψηλής κοινωνίας εκείνης της εποχής ώστε να επιβεβαιώσουν τη γέννηση του μωρού καθώς λεγόταν πως η σύζυγος του βασιλιά Μαίρη δεν ήταν καν έγκυος. Γι’ αυτό και λόγω του σκανδάλου, ποτέ ο γιος του βασιλιά δεν πήρε τον θρόνο.
- Το επίθετο δεν είναι αναγκαίο για έναν γαλαζοαίματο αφού το νέο μωρό φέρει τον τίτλο τιμή Η Αυτού/ής Μεγαλειότητα ή πριγκίπισσα/πρίγκιπας και έτσι θα τον/την αποκαλούν όλοι. Παρ’ όλα αυτά, αν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του θέλουν ένα επίθετο για το παιδί τους, έχουν τρεις επιλογές. Mountbatten-Windsor, Wales ή Cambridge. Στη θητεία του στον στρατό, ο Γουίλιαμ χρησιμοποιούσε το επώνυμο Wales που έχει πάρει από τον πατέρα του.
- Η ανακοίνωση της γέννησης του μωρού θα γίνει με ένα καβαλέτο που θα στηθεί στον προαύλιο χώρο του Μπάκινγχαμ, όπως είχε γίνει και με το πρώτο τους παιδί πρίγκιπα Γεώργιο. Είναι έθιμο οι ειδήσεις που αφορούν σε θανάτους και γεννήσεις μέσα στο παλάτι να γίνονται με αυτόν τον τρόπο. Η βασίλισσα, μέλη της βασιλικής οικογένειας και η οικογένεια Μίντλετον, έμαθαν πρώτοι για τη γέννηση, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Ύστερα, ένας από τους αυλικούς του παλατιού έτρεξε από το νοσοκομείο στο παλάτι με αστυνομική συνοδεία με το επιστολόχαρτο που έφερε τις υπογραφές του ιατρικού προσωπικού και τότε μάθαινε όλο το έθνος σχετικά με το φύλο του μωρού. Μετά την επίσημη ανακοίνωση είχε οριστεί να γίνει ανακοίνωση στο twitter, το facebook και τα υπόλοιπα μέσα.
- Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πήρε άδεια πατρότητας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα βασιλικά χρονικά. Θα πάρει δύο εβδομάδες άδειας που θα προσφερθεί από το Υπουργείο Αμύνης. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στην αεροπορία. Η άδεια πατρότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο χορηγείται από το 2003. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος έπαιζε σκουός όταν γεννήθηκε ο πρίγκιπας Κάρολος!
- Οι βασιλικές γεννήσεις συνήθως εορτάζονται με 41 πυροβολισμούς στον αέρα και το ίδιο ορίστηκε να γίνει, βάσει πρωτοκόλλου και με το μωρό του Γουίλιαμ και της Κέιτ. Την ίδια ώρα, κυμάτιζαν σημαίες της χώρας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια, τα πλοία και τις αμυντικές εγκαταστάσεις της χώρας.
- Αν και φαίνεται παράξενο στην ιστορία της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας, πρώτος ο πρίγκιπας Γουίλιαμ γεννήθηκε σε νοσοκομείο και όχι μέσα στο παλάτι. Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε γεννηθεί σε σπίτι που ανήκε στους γονείς της μητέρας της στο Μέιφερ. Ο πρίγκιπας Κάρολος είχε γεννηθεί στο παλάτι του Μπάκιγχαμ ενώ η αδελφή του Άννα γεννήθηκε σε εξοχικό της βασιλικής οικογένειας.
- Το βαφτιστικό του μωρού των Γουίλιαμ-Κέιτ θα είναι πιστή αντιγραφή ενός από αυτά που χρησιμοποιούνται από το 1841. Μάλιστα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ φορούσε αυτό που φορούσε και η γιαγιά του βασίλισσα Ελισάβετ, στη δική της βάφτιση.