Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προτείνει την βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας ως υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Ιδρύματος για την Έρευνα στις νευρολογικές νόσους (Cien) και του Κέντρου Βιοϊατρικής Ερευνητικού Δικτύου για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, Jesús Ávila, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης για το Αλτσχάιμερ που ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, στη Μάλαγα.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
Ο Ávila έχει αρνηθεί να αποκαλύψει το όνομα του ακαδημαϊκού ιδρύματος που έχει προτείνει τη βασίλισσα Σοφία μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ, επειδή είναι ένα στάδιο πρότασης πρωτοβουλίας, έχει διευκρινίσει, αν και έχει πει ότι προέρχεται από «σχετικό» ακαδημαϊκό ίδρυμα. Το τελικό όνομα που θα επιλεχθεί θα ανακοινωθεί σε λίγες εβδομάδες φέτος τον Οκτώβριο.
Ο επιστημονικός διευθυντής και των δύο ιδρυμάτων τόνισε στους δημοσιογράφους πριν από τη διάσκεψη ότι η συμμετοχή της βασίλισσας Σοφίας σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια είναι «εξαιρετικά σημαντική», καθώς και η προσωπική της συμμετοχή προς υποστήριξη υποβαθμισμένων περιοχών ή μετά από φυσικές καταστροφές. «Προσπαθεί πάντα να βοηθήσει», σημείωσε ο επιστήμονας, έκπληκτος από τη γνώση που έχει στο διεθνές φόρουμ η βασίλισσα Σόφια.
Η βασίλισσα Σόφια άνοιξε χθες το πρωί το τρίτο διεθνές συνέδριο με θέμα στο Αλτσχάιμερ και ήταν η πρώτη επίσημη ενέργεια της μετά τις θερινές διακοπές και η μέρα αυτή συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη σε αυτή την ασθένεια. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν περίπου 120 ειδικοί σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες (κυρίως του Alzheimer, Parkinson και Huntington) και σε αυτές τις τρεις ημέρες θα προσπαθήσουν να αναλύσουν τα νέα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με αυτές τις συνθήκες των ασθενειών.
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Carmen Vela, χαιρέτησε την «εμπλοκή» της βασίλισσας Σοφίας στις έρευνες αυτές και σημείωσε ότι «η νούμερο ένα πρόκληση» από τις κυβερνήσεις και την επιστημονική κοινότητα είναι η εύρεση νέων μεθόδων θεραπείας.